При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Знаете ли какво е тортила? Тези на пръв поглед обикновени питки имат хилядолетна история, интересен начин на приготвяне и са основата за стотици ястия. Най-хубавото е, че не съдържат глутен и са напълно веган. Това ги прави подходящи и за вашия хранителен режим, какъвто и да е той.
Царевичната тортила е класическо хлебче, типично за Южна Америка. Тортилите са били част от хранителния режим на едни от най-древните народи в историята – маите, ацтеките и толтеките са консумирали по няколко тортили с всяко ядене. Тези вкусни царевични хлебчета до ден днешен са основната зърнена храна в диетата на мексиканците. През хилядолетията на използването им, хората от Мексико са изобретили стотици сладки и солени рецепти с тортили. Най-популярните сред тях са:
За оптимален вкус тортилите трябва да са топли. За директна консумация леко затоплете преди да ги опитате. Най-добрите начини за приготвянето им са:
Основната тайна за приготвянето на истинска мексиканска тортила се крие в обработката на самата царевица. Традиционните хлебчета се приготвят по метод, познат като никстамализация.
Никстамализацията е процес на обработка на царевица или други зърнени култури, типичен за страните от Южна Америка. При никстамализацията царевицата се накисва и готви в алкален, обикновено варов разтвор, след което се изплаква и обелва от люспестата горна част. Обработената по този начин царевица има няколко преимущества:
Използваните за никстамализацията суровини са силно алкални и разграждат хемицелулозните обвивки на царевичните молекули. Това прави обработената суровина много по-лесна за готвене и храносмилане от организма. Царевицата, преминала през никстамализация може само с вода да образува хомогенно тесто, от което се приготвят всякакви печива.
Този метод на обработка се използва в Южна Америка от хилядолетия и е важен компонент от историята, традициите и хранителните навици на Мексико. Благодарение на никстамализацията древните култури на маите и ацтеките са имали богата на хранителни вещества основна храна. До ден днешен царевицата е важен елемент от диетата на мексиканците и нейното правилно обработване и приготвяне се смята за част от културното наследство на страната.
Nagual Alimentación SL е мексиканска компания с над 15-годишна история. Нейната мисия е да предлага на клиентите си истинско, традиционно мексиканско преживяване с всяка хапка от продуктите си. Ето защо тортилите на Nagual се произвеждат с много внимание и имат следните преимущества:
Жълтата царевица е богата на пигмента бета каротен, който се трансформира във витамин А по време на храносмилателния процес. Този вид царевица е особено препоръчителен за очното здраве. Освен на витамин А, културата е богата също на:
ПРОИЗХОД | |
Държава | Испания |
Продуктът съдържа | |
Съставки | Никстамализирано брашно от жълта царевица (50%), вода (45%), стабилизатор: сорбитол; слънчогледово масло, сол, царевично нишесте и консервант: натриев пропионат. |
Хранителни стойности (в 100 г) | |
Енергийна стойност kJ/kcal | 992 / 235 |
Мазнини (g), от които | 3,9 |
наситени мастни киселини (g) | 1,0 |
Въглехидрати (g), от които | 43 |
захари (g) | 1,2 |
Фибри (g) | 4,2 |
Протеини (g) | 5,7 |
Сол (g) | 1,38 |