Масло от кайсиеви ядки от Хималаите - Тайната на племето Hunza

Производител: HAOSK - Hunza apricot oil company
Наличност: В наличност
Бонус точки: 29
28.90 лв.
Разфасовка
-+

Във високите и недостъпни части на Хималаите между Индия и Пакистан живее едно малко племе с голяма тайна. Хунза са познати с крепкото си здраве и многото си столетници. На какво се дължат те?

Най-големият дар за хората от племето Хунза са кайсиите. Когато са в сезон, те се консумират пресни. Част от тях се изсушават и хапват през зимата, смесени с чист сняг като сладолед. Но това не е всичко. Хората от племето отдавна са открили силата на кайсиевите ядки. Жените ги събират от твърдите костилки, стриват с каменни мелници и извличат ценното масло от тях.

На местния език маслото от кайсиеви ядки се нарича hani-e-dell. В буквален превод това означава „слънчеви капки“. Хората от племето Хунза използват това масло за всичко – в готварството, медицината и козметиката. С него се приготвят свежи салати и готвени гозби, лекуват се белодробни, сърдечни заболявания и хронични болки, а жените го използват като дневен и нощен крем. На какво се дължат множеството ползи на това масло?

Учените са установили, че кайсиевите ядки са богати на множество витамини и минерали, между които:

  • витамин А
  • витамин Е
  • желязо
  • мед
  • калий
  • олеинова и линолова киселини
  • омега-9 мастни киселини
  • витамин В17 – амигдалин

Тайнственият витамин В17

Витамин В17, познат още като амигдалин или лаетрил, се слави с противораковото си действие. В натуралната си форма се среща в кайсиевите ядки, горчивия бадем, трънката, вишната, нектарините, прасковите, ябълките, сливите, царевицата, черното просо, обикновеното просо и лененото семе. Смята се, че традиционните общества (хунза и някои северноамерикански племена), които консумират тези храни, не познават рака.

Научните изследвания около този витамин започват през 50-те години на миналия век. Има доказани случаи на излекувани от рак пациенти, чието лечение е включвало амигдалин. Най-обстойни са изследванията на д-р Бинзел, който цели 17 години наблюдава ефектите от прием на витамин В17. Много от пациентите на специалиста, лекувани с този мистериозен витамин са напълно излекувани и водят пълноценен начин на живот без разсейки или ремисии.

Това обаче не изчерпва полезните качества на маслото от кайсиеви ядки.

Маслото от кайсиеви ядки като натурална медицина

През годините са изследвани множество здравословни ползи от редовния прием на масло от кайсиеви ядки. Учените са установили, че то служи:

  • отхрачващо и е особено подходящо при белодробни затруднения
  • аналгетично и успокоява болка, заради високата концентрация на бензалдехид
  • антибактериално и противогъбично, което го право чудесно в борбата с гъбични инфекции (особено ефективно е при Candida albicans)
  • антиканцерогенно, което се дължи на множеството антиоксиданти в състава му
  • противоанемично, заради високото наличие на желязо и мед, които стимулират производството на хемоглобин

Маслото от кайсиеви ядки като натурална козметика

Като козметично средство маслото е особено подходящо за подхранване на кожата и косата. Заради високото си съдържание на антиоксиданти, то поддържа кожата свежа и млада. Подходящо е за суха и дехидратирана кожа и често се влага в бебешки продукти, тъй като е деликатно и попива бързо. Предпочитано е от много масажисти, заради леката си текстура.

Маслото от кайсиеви ядки стимулира растежа на косата. Това се дължи на множеството омега мастни киселини в състава му. Можете да си направите маска с него преди измиване, да вложите няколко капки в шампоана или балсама си или да го използвате за подхранване преди сешоар.

Други ползи от редовна употреба на масло от кайсиеви ядки

  • богато на антиоксиданти под формата на витамини С и А, които предпазват от оксидативен стрес
  • полезно за сърцето – бета каротенът в състава на маслото е важен за здравето на сърцето, защото детоксикира кръвта и редуцира нивата на лошия холестерол
  • богато на фибри – важни за отделителната система и метаболизма
  • подобрява очното здраве – витамин А и каротеноиди предпазват от очни заболявания, като макуларна дегенерация
  • кожно здраве – облекчава екземи

Защо да изберете Хунза – масло от кайсиеви ядки

Този продукт е напълно натурален, извлечен от ядките на сорт кайсии, типичен за високите Хималайски региони. Методът на екстракция е максимално запазен до традициите на племето Хунза, което допринася за качеството на маслото.

ПРОИЗХОД
Държава: Пакистан

100% чист екстракт от кайсиеви ядки (ръчно изцедени)


Хранителни стойности% / в 100 гр
Енергийна стойност kcal911
Витамин B17 3.0
Мононенаситени мастни киселини 71.3
Полиненаситени мастни киселини22
Наситени мастни киселини6.52
Витамин А< 5.0
Витамин А< 20.0
Витамин D2< 5.0
Витамин D2< 5.0
Витамин E< 25.0

Минимална дневна доза 2 пъти по 10 капки в чаена, неметална лъжичка.


Хранителните добавки не трябва да заместват балансираната и разнообразна храна. Не превишавайте препоръчителния дневен прием. Съхранявайте на хладно и сухо място далеч от деца.


Да се съхранява при температура до 25°C, в добре затворена бутилка, далеч от пряка слънчева светлина.

Подобни продукти

Lifestore.bg © 2019 - Всички права запазени.