Зеленчуци – правила и техники за правилно приготвяне

0
1286
Zelenchuci_pravila_za_prigotvqne

Доста често в блога ни говорим за това колко важни са пресните зеленчуци и плодове за едно наистина здравословно хранене. Зеленчуци трябва да присъстват на всяко хранене за деня, а със съветите, които сме ви подготвили, ще ви улесним значително в готвенето.

Всъщност да знаем кои зеленчуци трябва да ядем не е достатъчно. Трябва да знаем и как можем да ги приготвяме, за да извлечем максимума от техните полезни съставки и свойства.

Сред нашите любими зеленчуци за двата сезона есен и зима са:

  • Кореноплодните сладък картоф, моркови, целина, цвекло
  • Тиквени и лукови – праз лук, лук, чесън, различни видове тиква
  • Кръстоцветни – карфиол, броколи, брюкселско зеле

По какво си приличат всички тези зеленчуци освен чудесните хранителни стойности? Можем да ги приготвим на фурна и да бъдат божествено вкусни!

Започваме със съветите за приготвяне на зеленчуци на фурна, които се получават ароматни и много сочни.

Различните зеленчуци са с различно време за готвене, като нарязаните кореноплодни, лукови, тиквени изискват около 30-45 минути с обръщане на ½  от времето. Кръстоцветните се готвят без обръщане за 20 минути, ако са нарязани или 40-50 минути, ако не са.

Приготвени веднъж, можете да ги използвате за основното си ястие или като гарнитура към месо или риба.

Зеленолистните пък са отлична съставка за салати, а тиквените – на крем супи.

Важно е да съблюдавате за още няколко важни неща при подготовката на зеленчуците: да са нарязани в еднакъв размер, да са овкусени с желаната мазнина и сол и да бъдат разделени на кореноплодни и кръстоцветни (заради различното време за приготвяне).

Зеленчуци на пара

Много специалисти твърдят, че най-добре е да се избягва усилената и продължителна термична обработка на храната. Това ще рече температурата и количеството използвана течност (вода) да бъдат минимални.

Ако считаме това правило за валидно при готвенето на зеленчуци, то този метод е сред най-добрите. На пара ще имате възможността да сготвите перфектно броколи, моркови, карфиол и тиквички.

Избирайки този метод на готвене ще запазите хранителните вещества и няма да приемете голямо количество мазнини както при пърженето например. Може би сте виждали уред за готвене на пара, който има няколко етажа за различни зеленчуци, а в някои модели могат да се готвят на пара и меса или риба.

Печени зеленчуци

В този случай се опитайте да запазите зеленчуците цели, използвайте по-малко мазнина като кокосово масло или зехтин помасе. Идеалното положение зеленчуците да са добре покрити, но да не плуват в мазнината.

Патладжанът и гъбите например се приготвят с малко повече мазнина, а за картофи и цвекло ще ви трябва по-малко количество.

В по-плитка тава с ниски стени би трябвало да получите перфектно изпечени зеленчуци. Ако тавата ви е по-дълбока и голяма е по-вероятно да ги задушите, но за да се изпекат заложете на по-плитка тава. Оставете и малко свободно пространство, за да поемат равномерно водата и да се изпекат достатъчно добре.

Не на последно място – не забравяйте да разбъркате зеленчуците 1-2 пъти, докато се пекат. Самият процес на изпичане продължава около 35-40 минути на умерена температура.

Зеленчуци на тиган

При този метод може би най-важното е каква мазнина ще изберете за пържене, като най-добрите варианти са:

За да получите добър краен резултат, вашите зеленчуци трябва да са сварени или сурови, за да са готови за пържене.

Малко количество мазнина или маслена баня са двете възможности за пържене, като някои зеленчуци са по-подходящи за пържене сурови. Това са тиквички, картофи, домати и лук.

Нарязани на по-малки парченца, някои зеленчуци ще попият повече мазнина, като това влияе и върху финалния вкус на ястието. При пържене с малко мазнина, тя трябва да се равнява на 5-10% от теглото на самия продукт. Първо се загрява мазнината, а след това добавяте избраната храна.

При маслената баня обаче нещата стоят по-различно. Там необходимото количество е 4 пъти повече от теглото на храната.

За картофите е важно да бъдат добре измити и отцедени, за да има минимално количество нишесте. За запържването им трябва да са сурови и нарязани в различни форми – кубчета или друга. Ако искате да се получат издути трябва да са нарязани на кръгчета с 3-4 мм дебелина и първо ги слагате в 130-градусова мазнина за малко. След това ги поставяте в 170-градусова мазнина и когато се образува тънка червена коричка са готови.

Зеленчуците като тиквички, патладжани и домати се пържат с малко мазнина и често са посолени или панирани.

Може да ви е интересно да изпробвате и метода stir-fry (заимстван от китайската кухня), ако имате уок тиган. При този метод има някои общи условия, с които се съгласявате, а именно:

  • Присъствие на силно ароматна или пикантна съставка
  • Едната категория преобладава – месо или зеленчуци. Когато месото е основа, то трябва да е мариновано, ако е само добавка, може да е смляно или накълцано
  • Равномерно нарязани зеленчуци
  • Ядки (по желание и при липса на хранителна непоносимост) – фъстъци и кашу се използват най-често
  • Подправките – чесън, джинджифил и лимонена трева са топ 3
  • Сосове – соев сос, оцет, оризов оцет и други

Зеленчуци на грил

Летният сезон е все по-близо с всеки изминал ден и ни напомня на онзи неустоим аромат, който идва от някоя съседска скара. Тиквички, патладжани, чушки на грил – колко вкусни зеленчуци само!

Инструкциите за приготвянето им важат както за летния, така и за зимния сезон, защото има и по-малки скари, подходящи за използване в апартамент или къща дори през зимата.

За да не залепват за скарата вашите зеленчуци или за да не изгорят и да отстранявате канцерогенните чернилки, следвайте няколко прости правила:

  • Включете скарата и изчакайте да загрее добре, след което намажете добре храната, която ще печете
  • За всяка порция правете процедурата по подготовка на храната за печене
  • Овкусете си зеленчуците около 30-тина минути по-рано със сол, черен пипер и каквито други подправки прецените
  • Внимавайте да не прегорите зеленчуците, особено ако са нарязани на по-малки парченца. Във връзка с това – по-добре е да оформяте големи парчета, които ще останат в добра форма след изпичането. Това важи особено при приготвянето на шишчета, патладжан и карфиол

Не забравяйте да внимавате с огъня, ако използвате дървени въглища за целта. Ако готвите с помощта на домашно барбекю на газ или ток, просто намалявате температурата постепенно, за да не изгорите крехките зеленчуци или месо.

Замразени зеленчуци

Последната категория зеленчуци, които изискват внимание и специален подход, са тези от студения фризер.

За да не останат в сурово състояние или да се разкашкат, има начини да получите най-доброто от тях дори ако са замразени с помощта на различни кулинарни практики.

Хубавото на замразените зеленчуци в сравнение с уж пресните е, че те не съдържат допълнителни химически вещества, които да ги задържат годни по-дълго време. Замразените зеленчуци се консервират и не губят хранителни вещества, които често липсват при дълго пътуващите храни от различни краища на света.

Някои комбинации зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, бамя, моркови, грах са все по-често срещани в търговските вериги. Въпреки че купуването на замразени зеленчуци понякога е по-удобен и лесен вариант, опитайте се по-често да консумирате пресни.

И все пак, ако имате само замразени зеленчуци на разположение, ето какво може да ги направите:

  • За да запазите цвета, текстурата и вкусовите качества, гответе замразените зеленчуци на пара или задушени. Варенето не е подходящо за тях, защото ги овлажнява още повече и рискът от разкашкване става по-голям
  • Добавяйте замразени зеленчуци към края на приготвянето на ястието си, за да не станат прекалено меки, ако ги сложите по-рано

Много важно разграничение можем да направим за следните зеленчуци:

  • Грах, царевица, зелен фасул и артишок са подходящи за готвене на пара
  • Замразените аспержи, броколи, бамя, карфиол, брюкселско зеле е по-добре да се готвят чрез пържене или паниране. Това е така, защото те могат да станат прекалено меки поради поетата вода и да развалят вкуса си

Няма да сбъркате, ако решите да си направите замразени зеленчуци като яхния или супа. Това е най-добрият и лесен вариант!

Надяваме се, че успяхме да ви помогнем в големия океан от зеленчуци и техники за приготвянето им. С нашите експертни съвети няма да изпитате трудности в подготовката на зеленчуци за един пълноценен и здравословен режим.
Споделете ни как обичате да приготвяте вашите зеленчуци и в комбинация с кои други храни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име