Зеленчукова Пица с готов безглутенов микс

288

Пицата е идеалното ястие за много моменти. Дни преди да замина за дълго пътуване се старая да оползотворя всичко, което лесно се разваля и не пазарувам. Рецепта за пица с каквото е останало в хладилника е чудесно вкусно решение.

Първата ми работа беше в италиански ресторант и имах възможност да науча някои техники за правене на тестени изделия, но не и пица. В друг ресторант приготвях веган и безглутенови пици. Беше трудоемко смесването на различни видове безглутенови брашна за получаване на добра текстура на тестото, която да не се разпадне и да не е много суха. После месене и точене. Колкото и да обичам да правя всичко сама, има неща, които изискват твърде много усилия. В такива моменти съм доволна, че има готови миксове като този на Оргран за пица и тестени изделия.


Брашно за пица и сладкиши без глутен Orgran – 375 гр

Могат да се направят 3 пици с диаметър 25 см. Аз обаче го разделих на две партиди. В първата пробвах просто готовият микс с вода, сол и зехтин. Получи се доста добре, но леко суха и твърда.

Вторият път (снимката) пробвах с мая и резултатът беше доста по – добър. Както казваше италианският готвач, за който работих – маята е жива и дава живот към тестото. Двата варианта се получиха доста прилично и съм доволна от крайния резултат. Направих няколко съвсем малки промени от инструкциите за приготвяне:

1 Вариант без мая

  • ½ пакет готова безглутенова смес (~ 185 гр.)
  • 100 мл. вода
  • 2 с.л. (30 мл.) зехтин
  • щипка сол

В голяма купа изсипете готовата смес. Добавете водата и зехтина. Омесвате всичко заедно. За тази задача използвах кухненски робот. Ако е още лепкаво, можете да добавите царевично или оризово брашно. На мен ми се наложи и не повлия на качеството на блата.

2 Вариант с мая

  • ½ ч.л. кокосова захар
  • 1 ч.л. мая
  • 140 вода
  • ½ пакет готова безглутенова смес (~ 185 гр.)
  • 2 с.л. . (30 мл.) зехтин

В купа разтворете водата и захарта. Разбъркайте маята. Оставете на топло за няколко минути докато се запени.

По същия начин както горе добавете към сухата смес водата с маята и зехтин. Омесете ги. Оставете покрита на топло място за 20 мин. или докато се удвои размера.

Стъпки за двата варианта

Разточете пицата върху предварително поръсена гладка повърхност с царевично или оризово брашно. После преместете в предварително омазнена тава. Не я правете прекалено тънка преди да я преместите в тавата, защото може да се разпадне. Можете да дооформите в самата тава за по сигурно.

Сложете доматения сос, като добре го размажете да покрие краищата, за да не изсъхнат при печенето. Можете да сложите малко зехтин по ръбовете, за да са с хрупкави корички.

Наредете избраните добавки: домати, чушки, маслини, гъби, тиквички, веган сирене и др. Печете в предварително загарята фурна 200 С за 15 – 20 мин.


Веган Гръцко бяло сирене Violife – 200 / 1200 гр

Когато краищата са добре запечени и златисти, добавям веган настъргана моцарела на ВиоЛайв и оставям само да се пече отгоре на грил за 3 мин. Разтопява се чудесно. Следващият път ще сложа още веган моцарела.

Нарежете пицата и я хапнете незабавно, докато е топла и ароматна.

Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име