Зеленчукова детокс супа [веган, без глутен]

0
652

 

След като тази седмица започнахме темата за детокса, днес ви предлагаме една вкусна зеленчукова супичка точно с такава цел. Това ястие е лесно за приготвяне и богато на фибри, които са изключително важни за правилното функциониране на храносмилателната сиситема. А, както сами знаете, детоксикирането на тялото започва именно от там.

Ще забележите, че супата се приготвя без мазнина, но това в никакъв случай не я прави безвкусна. Богатият набор от зеленчуци в комбинация със сгряващи подправки създават свеж, леко пикантен вкусов профил. Плавният преход към студените есенни дни ви е гарантиран с това ястие.

Необходими продукти:
  • ¼ ч.ч вода или зеленчуков бульон
  • ½ глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 стръка целина
  • 1 малка глава броколи
  • 1 ч.ч нарязани на ситно домати
  • 1 ч.л. пресен джинджифил
  • 1 ч.л. куркума
  • ¼ ч.л. канела
  • 1/8 ч.л. кайен пипер
  • морска сол и черен пипер на вкус
  • 6 ч.ч. вода или 4 ч.ч. зеленчуков бульон плюс 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. кейл
  • 1 ч.ч. лилаво зеле
  • сокът на половин лимон
Начин на приготвяне:

Всички зеленчуци се измиват, обелват и нарязват на ситно. Особено важно е джинджифилът да е накълцан (а не настърган), за да се запазят ценните му вещества.

В голяма тенджера изливаме ¼ вода или бульон и оставяме да заври. Когато течността е гореща, добавяме към нея лука и чесъна. Сотираме за 2 минути, като разбъркваме често. Добавяме целината, морковите, броколите, доматите и пресния джинджифил.

Оставяме всичко да поври за 3 минути, като наливаме допълнително течност при нужда. Смесваме всички подправки (куркума, канела, кайен, сол и черен пипер) и ги добавяме в тенджерата.

2-3 минути преди зеленчуците да са сварени се слагат кейлът, зелето и лимоновия сок и всичко се оставя да поври до пълна готовност.

Супата се консумира топла. Издържа до 3 дни при съхранение в хладилник.

Рецепта и снимка: onegreenplanet.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име