Принцесата е една любима закуска от детството и ме връща чак до весели спомни от първи клас. Като се промених начина на хранене за забравих за принцесата. Идеята за тази закуска не ме привличаше повече.
Със зимата зеленеят цвят е все по – липсващ, а е толкова важно да присъства в храната ни. Така дойде идеята за зелена принцеса с безглутенов микс за хляб Примиум, грахово песто и маринован кейл. Ако не можете да намерите кейл заместете го със спанак или листа на червено цвекло.
Блат за принцесата питка
- ½ пакет от готова смес за хляб Примиум 220 г
- 2,5 г мая (по избор)
- Щипка сол
- 200 мл топла вода (или 185 мл ако е без мая)
- 50 мл зехтин + 2 с.л. допълнително за покриване
Грахово Песто
- 50 г замразен грах
- 40 г зехтин
- 2 скилидки чесън
- 20 г печени орехи
- 2 с.л. хранителна мая
- Сол и пипер на вкус
- 1 ч.л. бяло мизо паста (по избор)
- Сок от ½ лимон
- 50 г пресен босилек листа
Хрупкав нахут с ориенталски подправки
- 100 г варен нахут
- 2 с.л. зехтин
- 1/3 ч.л. сол
- ½ ч.л. сумак
- 1 с.л. мащерка
- ½ ч.л. кимион
- 1/3 ч.л. черен пипер
Маринован Кейл
- 200 г кейл
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/3 ч.л. сол
Допълнителни:
рукула, кълнове
За Принцесата питка:
В голяма купа смесете първо готовият микс заедно със солта и маята. После добавете водата и зехтин и смесете всичко с миксер. Сместа е доста лепкава. Покрийте я с кърпа и я оставете на топло за около 40 – 50 мин.
В покрита с хартия за печене тава изсипете втасалата смес. С помощта на шпатула и ръка я разнесете внимателно и я оформете в кръг с дебелина около 2-3 см. Сложете я да се пече в предварително загарят фурна на 210 С за 10 мин. После на 180 С за още 15 мин или докато хване коричка.
С помощта на шпатула намажете граховото песто и оставете да се запечете само отгоре за около 10 мин. или докато си смени цвета.
За Граховото песто:
Попарете във вряла вода граха за 1 мин. Веднага след това го измийте в студена и го отцедете добре.
Първо пасирайте заедно зехтина, чесъна, орехите, хранителната мая, мизо (ако ползвате), сол и пипер докато стане кремаво. После добавете грахът и пак пасирайте. Накрая добавете босилека и лимонов сок.
За разлика от стандартното песто, това е подходящо основно за термична обработка. Сурово има открояващ грахов вкус.
Трайност 1 седмица съхраняван в хладилник.
За нахут:
Смесете подправките заедно. В купа разбъркайте нахута, зехтина и подправките. Оставете така да престой около 30 мин. В тава покрита с готварска хартия печете във фурна на 180 С 15 мин.
За маринован кейл:
Махнете листата от стеблата на кейла. Поставете листата в голяма купа. Смесете лимоновият сок, солта и зехтина в купичка. Добавете ги към купата с кейл и масажирайте кейла с получената марината докато омекне добре. Оставете да престой около 30 мин.
Трайност 3 дни съхраняван в хладилник.