Зелена принцеса с готова смес

126

Принцесата е една любима закуска от детството и ме връща чак до весели спомни от първи клас. Като се промених начина на хранене за забравих за принцесата. Идеята за тази закуска не ме привличаше повече.

Със зимата зеленеят цвят е все по – липсващ, а е толкова важно да присъства в храната ни. Така дойде идеята за зелена принцеса с безглутенов микс за хляб Примиум, грахово песто и маринован кейл. Ако не можете да намерите кейл заместете го със спанак или листа на червено цвекло.

Блат за принцесата питка

  • ½ пакет от готова смес за хляб Примиум 220 г
  • 2,5 г мая (по избор)
  • Щипка сол
  • 200 мл топла вода (или 185 мл ако е без мая)
  • 50 мл зехтин + 2 с.л. допълнително за покриване

Грахово Песто

  • 50 г замразен грах
  • 40 г зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 20 г печени орехи
  • 2 с.л. хранителна мая
  • Сол и пипер на вкус
  • 1 ч.л. бяло мизо паста (по избор)
  • Сок от ½ лимон
  • 50 г пресен босилек листа

Хрупкав нахут с ориенталски подправки

  • 100 г варен нахут
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/3 ч.л. сол
  • ½ ч.л. сумак
  • 1 с.л. мащерка
  • ½ ч.л. кимион
  • 1/3 ч.л. черен пипер

Маринован Кейл

  • 200 г кейл
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1/3 ч.л. сол

Допълнителни:

рукула, кълнове

За Принцесата питка:

В голяма купа смесете първо готовият микс заедно със солта и маята. После добавете водата и зехтин и смесете всичко с  миксер. Сместа е доста лепкава. Покрийте я с кърпа и я оставете на топло за около 40 – 50 мин.

В покрита с хартия за печене тава изсипете втасалата смес. С помощта на шпатула и ръка я разнесете внимателно и я оформете в кръг с дебелина около 2-3 см. Сложете я да се пече в предварително загарят фурна на 210 С за 10 мин. После на 180 С за още 15 мин или докато хване коричка.

С помощта на шпатула намажете граховото песто и оставете да се запечете само отгоре за около 10 мин. или докато си смени цвета.

За Граховото песто:

Попарете във вряла вода граха за 1 мин. Веднага след това го измийте в студена и го отцедете добре.

Първо пасирайте заедно зехтина, чесъна, орехите, хранителната мая, мизо (ако ползвате), сол и пипер докато стане кремаво. После добавете грахът и пак пасирайте. Накрая добавете босилека и лимонов сок.

За разлика от стандартното песто, това е подходящо основно за термична обработка. Сурово има открояващ грахов вкус.

Трайност 1 седмица съхраняван в хладилник.

За нахут:

Смесете подправките заедно. В купа разбъркайте нахута, зехтина и подправките. Оставете така да престой около 30 мин. В тава покрита с готварска хартия печете във фурна на 180 С 15 мин.

За маринован кейл:

Махнете листата от стеблата на кейла. Поставете листата в голяма купа. Смесете лимоновият сок, солта и зехтина в купичка. Добавете ги към купата с кейл и масажирайте кейла с получената марината докато омекне добре. Оставете да престой около 30 мин.

Трайност 3 дни съхраняван в хладилник.

Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име