Здравословни зелени храни – най-добрият избор

0
2139

Всеки от нас е напълно свободен самостоятелно да прецени кои храни отговарят на вкуса и предпочитанията му. За някои хора това може да са тестените храни, за други – тортите и десертите, а за трети това са все по-коментираните зелени храни.

Защо им се отделя толкова внимание според вас?

Причините са много и категорични, защото зеленчуците и всички зелени храни са най-доброто гориво, което можем да дадем на организма си. Предимствата им надхвърлят и най-смелите очаквания, защото в различните зелени храни се съдържат минимално количество калории, големи количества витамини и минерали и са абсолютно алкални.

Но това е само една малка част от преимуществата на прекрасните зелени храни.

Да се гмурнем заедно в зелената вълна!

Кои са вкусните и здравословни зелени храни

В този интересен материал ще си говорим за едни от най-уважаваните зелени храни, които присъстват в кухнята на различни народи. Те са безценен дар от природата, който носи редица ползи за здравето.

Фактът, че можем свободно да се сдобием с тях, да ги сготвим така, както харесваме в уюта на собствения си дом, е страхотна мотивация за много хора. Обикновено зелени храни лесно могат да се включат в различни режими на хранене и то без да се следят грамажи и количества. За някои зелени храни дори се говори като за суперхрани – например за броколи, спанак и кейл.

Броколите са от най-тачените зелени храни, защото помагат за детоксикация и намаляват холестерола. Те съдържат фитонутриенти, които помагат за неутрализиране на токсини. В броколите се съдържат два много важни витамина – А и К, както и завидно количество флавоноиди.

Спанакът е от тъмнолистните зелени храни, които няма как да пропуснем! Той е с високо съдържание на фибри, богат на антиоксиданти, бета каротин, лутеин и завидно количество витамини от В група. Преимуществата му са още по-големи, защото спанакът е богат на желязо, калий и витамин К – наистина невероятен зеленчук.

Руколата е следващата изненада в селекцията зелени храни с отличителен натрапчив или пиперлив вкус. Често използван в салати, този зеленолистен зеленчук е добър източник на калий, с ниско съдържание на калории и богат на фитохимикали.

Кейлът е относително нов играч на терена и се намира трудно, но има почетно място в класацията зелени храни. На него посветихме специална статия, защото съдържа много полезни елементи като витамини от три групи, минерали, фибри, фолиева киселина и още много. Може да се твърди, че кейлът е суперхрана от ново поколение и си струва да го потърсите в по-големите вериги.

Често използван в много рецепти и любима билка на българите, магданозът е от онези зелени храни, които нямат еквивалент. Той придава страхотна свежест и лесно се комбинира с плодове дори при смутита. Използва се широко за приготвяне на салати с домати, моркови, кедрови ядки и други. Магданозът е незаменима съставка в таратора, в различни млечни салати, към картофени кюфтенца и още много.

Според някои източници, в 100 гр магданоз се съдържат:

От дивите зеленолистни зелени храни могат да се похвалят копривата, дивият спанак, дивата рукола, лапад, кресон и други. Всички те са подходящи за салати, като подправка или украса на ястия с месо, като съставки на смутита и фрешове. Тяхното предимство е, че наистина са естествено отгледани и напълно органични.

Да обобщим: ползи от консумацията на зелени храни

Преимуществата от консумацията на зелени храни не са никак малко и имат доста широко влияние върху здравословното състояние на организма. На пръв поглед може да ви изглеждат прекалено обикновени, но всъщност тези зелени храни крият в себе си неповторими полезни свойства:

Всички зелени храни допринасят за нормализиране на алкалния баланс в организма, което е много важно за добро снабдяване с кислород, нормален метаболизъм и добро здраве.

Подходящи за почти всички режими на хранене и отслабване, зелените храни предоставят добро количество фибри. Те съдействат за по-доброто усвояване на въглехидратите, не допускат резки скокове на глюкозата и подобряват чревното здраве.

Характерно за повечето зелени храни е, че изобилстват от хлорофил, който е силен антиоксидант и фитонутриент. Той действа благоприятно на дейността на черния дроб и е с отличително регенериращо действие.

Богатите на ензими зелени храни ни помагат също така да запазим гладката и сияйна кожа по-дълго. В суровите храни има повече ензими, които имат решаваща роля за за младостта и ефективните физиологични процеси в тялото.

Факт, който често бива пренебрегнат е, че 8-те незаменими аминокиселини се срещат точно в зеленолистните зелени храни – кейл, броколи, спанак. Това ще рече, че те са един протеинов комплекс, който можете да си набавите директно от природата чрез био зелени храни.

Не по-малко важно е да се отбележи, че повечето зелени храни са със забележимо нисък гликемичен индекс, което е важно за  хората с инсулинова резистентност, диабет тип 2 и за спортуващите.

За финал – зелени храни с едно на ум

Наличието на по-големи количества витамин К при зеленолистните може да влоши състоянието на хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт. В това число влизат и състояния като гастрит, колит и язва – ако имате някое от тях, избягвайте да консумирате зелени храни и особено зеленолистните в сурово състояние.

Безброй ползи за здравето, богати на съставки и относително евтини – зелени храни  директно от природата, които ще украсят вашата трапеза и ще ви дарят с много полезни вещества. Консумирайте ги с удоволствие и без ограничение!

За да бъдете здрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име