Редовният прием на храни с нисък гликемичен индекс е предпоставка за добро здраве. Това е едно от първите заключения, които можем да направим, след като се запознаем с понятието гликемичен индекс. Второто заключение е, че в наши дни редица диетични режими се базират именно върху присъствието предимно на храни с по-нисък гликемичен индекс в хранителното меню.
Какво представлява гликемичният индекс (ГИ) и защо е полезно да го познаваме?
ГИ отразява бързината, с която дадена въглехидратна храна се разгражда в организма до глюкоза и постъпва в кръвообръщението. Тоест показва с колко ще се повиши нивото на захарта в кръвта ни. Специалистите обръщат внимание точно на въглехидратите, защото именно те оказват най-голямо влияние върху нивото на кръвната захар.
ГИ се определя не само от количеството на приеманите въглехидрати и захари, но и от типа им и от обработката на храната. Продуктите с висок ГИ по правило изискват допълнителна преработка. Например хлябът и различни тестени изделия от бяло брашно, а също така и продукти с високо съдържание на глюкоза, като сухи закуски с добавена захар.
Храни с нисък Гликемичен индекс
Храните с оценка от 0 до 55 ГИ са продукти с нисък индекс. Тези с ГИ между 56 и 60 влияят умерено върху нивото на кръвната захар, а храните с индекс над 70 са с висок ГИ. Последните оказват най-силно влияние върху нивото на кръвната захар, но от това не следва еднозначно, че са вредни храни.
Храни с висок Гликемичен индекс
Да се смята категорично, че продуктите с висок гликемичен индекс (ориз, картофи, диня) са вредни за здравето и че трябва да се ядат само продукти с нисък ГИ, невинаги е основателно. Консумацията на храни с висок ГИ е препоръчителна например за хората, които тренират редовно и усилено. Професионалните спортисти често употребяват продукти с висок ГИ преди и след състезание. Този тип храни им позволяват да се снабдят с повече енергия и сили, а също така и да възстановят организма си след изтощаващо съревнование. Съвсем за друго става въпрос в случаите на прекомерна консумация на храни с висок ГИ като навик на хора, които не са активни спортисти. Такъв хранителен режим излага организма на сериозен риск.
От друга страна, продуктите с нисък гликемичен индекс притежават противоположните характеристики. Те рядко изискват допълнителна обработка. Освен това имат средно или високо съдържание на целулоза, която намалява способността на организма да поглъща приетата захар. В същото време съдържащата се в тях захар поради естествената си природа е по-здравословна от добавената захар.
ГИ и плодовете
Отличен пример за храна с нисък ГИ са плодовете. Да, те са изключително сладки, но не вредят на организма ни по начина, по който го правят сладкишите и бонбоните. Освен плодовете с нисък гликемичен индекс се характеризират и зеленчуците. Към тях трябва да добавим още бобовите храни, обезмаслените млечни изделия и пълнозърнестите храни.
Защо да изберем храни с нисък ГИ
Когато ядем продукти с нисък гликемичен индекс, организмът ни по-бавно освобождава енергията и разполага с възможност и време да регулира нивото на кръвната захар. Поради тази причина изпитваме по-продължителна ситост. Такова усещане трудно се постига при консумацията на храни с висок гликемичен индекс. Всъщност тогава дори става дума за един порочен кръг, от който привидно няма излизане. Храните с висок ГИ провокират рязък скок на кръвната захар – той води до спад на енергийното ни ниво (вероятно Ви е познато характерното чувство за умора и замайване) и последващо изостряне на апетита скоро след като сме яли.
[fb_button]
Гликемичен индекс - какво трябва да знаем за него