Захарта – включително високофруктозният царевичен сироп – е най-големият източник на калории днес. С разпространяването на богатите на захар храни по супермаркетите нивата на затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и други хронични болести както при възрастните, така и при децата добиват безпрецедентни размери.
Бъдете много внимателни относно заблуждаващите етикети на опаковките на храните. Производителите масово пишат на етикетите „без мазнини”, „100% сок”, „25% по-малко захар”, но всичко това е далеч от истината.
Знаете ли, че на 100 г. в следните продукти има толкова много захар?
Сушени плодове:
- Стафиди – 59.2 г.
- Ябълки – 57.2 г.
- Кайсии – 53.4 г.
- Смокини – 47.9 г.
- Кокос – 43.2 г.
- Домат – 37.5 г.
- Сливи – 25.0 г.
Подправки:
- Люспи от лук – 35.8 г.
- Лук на прах – 35.7 г.
- Чесън на прах – 24.3 г.
- Червен пипер – 10.5 г.
Добавки:
- Сос Хойсин – 27.3 г.
- Кетчуп – 22.8 г.
- Сладка туршия – 16.0 г.
- Салатен дресинг – 15.2 г. (и повече)
- Сос Терийаки – 13.1 г.
- Други популярни продукти:
- Мед – 82.1 г.
- Брашно от рожков – 49.1 г.
- Сушени гъби шийтаке – 22.5 г.
- Замразен йогурт – 19.0 г. (и повече)
- Екстракт от ванилия – 12.6 г.
Знаете ли, че с една порция от следните продукти консумирате толкова много захар?
- Ароматизирано мляко – 46.0 г. (и повече) на 385-473 мл.
- Консервирани плодове – 17.0 г. (и повече) на порция
- Овесена каша – 12.0 г. (и повече) на 1 плик
- Зърнен десерт – 12.0 г. (и повече) на 1 бр.
- Сос Барбекю – 12.0 г. (и повече) на 2 супени лъжици
- Ботилиран сос за спагети – 11.0 г. (и повече) на ½ чаша
Използвайте естествени подсладители като растението Стевия – билка, използвана с тази цел в Парагвай и в други южноамерикански страни в продължение на 1500 години и в Япония от десетилетия.
Общата консумация на фруктоза, която се разгражда до различни токсини и е основен причинител на диабет и затлъстяване, не трябва да надвишава 25 г. на ден!
ПРЕКОМЕРНАТА УПОТРЕБА НА ЗАХАР В НАЙ-КОНСУМИРАНИТЕ ХРАНИ: Не попадайте в този сладък, но смъртоносен капан!
От дълго време предупреждавам за опасността от фруктозата и в частност от високофруктозния царевичен сироп (ВФЦС). Този евтин подсладител, извлечен от царевицата, се използва в хиляди хранителни продукти и напитки, като по-голяма част от потребителите им са деца.
Но не се заблуждавайте – все още не сте в безопасност, ако избягвате фруктозата, но консумирате захар и други нейни изкуствени двойници. Убeдун съм, че приемането на храни с високо съдържание на захар води до пристрастяване към храната, наднормено тегло, проблеми в метаболизма и едновременно с това увеличава риска от редица хронични заболявания. Така че ако правите всичко възможно да избягвате всякакви видове фруктоза и изкуствени подсладители, браво на вас – това е първата стъпка към правилно и здравословно хранене. Но какво да кажем за ужасяващите количества от останалите форми на захар във всекидневната ни храна?
Време е да научите тревожните факти за захарта в храните и как хранителната индустрия ви примамва да консумирате все повече и повече от тези нездравословни продукти.
КАК ДА РАЗРЕШИМ ПРОБЛЕМ КАТО ТОЗИ С ФРУКТОЗАТА?
Фруктозата не е непременно отрова. Ако се приема в малки количества, и то с живи хранителни фактори (като тези в суровите плодове), фруктозата може да бъде полезна за организма ви. Проблемът е, че хората консумират фруктоза в огромни количества, като тогава вече тя може да стане токсична, тъй като тялото не успява да я използва. Излишната захар просто снове в клетките ви и се съхранява като мазнина, което води до митохондриална дисфункция, затлъстяване и болести, свързани със затлъстяването.
Нещо повече – накрая фруктозата уврежда и черния дроб по същия начин както алкохолът и други токсини.
И въпреки това хранителната индустрия продължава да настоява, че високофруктозният царевичен сироп е „натурален”, „безопасен” и еднакъв на трапезната захар – само защото печелят трилиони долари от него. Те не искат вие да знаете колко вреден е той и колко агресивно навлиза в диетата ни. ВФЦС се използва не само в газираните напитки и в соковете, но също и в сосовете за салата, подправките и в почти всички преработени храни.
ЗАПОЧНЕТЕ ЗДРАВОСЛОВНА ДИЕТА С МАЛКО ЗАХАР!
Не е чудно, че толкова голям процент от населението страда от болести като:
- Затлъстяване и инсулинова резистентност
- Повишени триглицериди и лош холестерол
- Високо кръвно налягане
- Ниски нива на витамини и минерали
- Артрит и подагра
- Заболявания на черния дроб и сърдечно-съдови болести
- Рак
И така – запознайте се с най-разпространените храни, които съдържат неприемливо високо количество захар и се постарайте да ги избягвате. Споделете това с вашите близки и приятели, за да се погрижат и те за своето добро здраве!