За Коледа – трапеза, обичаи и коледни сладки [наръчник]

0
138
коледа

Днешният празник Рождество Христово е сред най-почитаните в християнската религия, а за католиците и протестантите Коледа е най-важният и значим празник в годината.

В България, Коледа или по-точно Рождество Христово, е един от 20-те на брой църковни празници, които се честват официално.

Има много различни измерения на празника, които му придават светлина, уют и характерен почерк, който познаваме от много малки. Една от първите асоциации с Коледа са добрите гости коледари, които гонят зли същества – караконджули, таласъми и други.

С тази статия ще се опитаме да обхванем всичко най-важно за Коледа, за да се подготвите подобаващо и да спазите всички обичаи.

Каква празнична трапеза се подготвя за Коледа

Баници и пити за Коледа

Коледната погача е от най-важните ястия, които трябва да присъстват на трапезата за Коледа. Продуктите, които ви трябват за нея, са:

  • 500 мл мляко
  • 4 яйца
  • 40 гр мая
  • 100 гр олио
  • 1 ½ кг брашно
  • 1 с.л. сол и захар

Жълтъците се отделят от 2 яйца, пресявате брашното 3 пъти и всичко до тук се омесва в тесто. Трябва да го размесите върху плота и да получите пластично меко тесто, след което оформяте погачата и я оставяте да втаса. Намазвате с отделените жълтъци и я слагате да се изпече на 200 градуса за 40 минутки.

Следващата идея е за красива питка с мед, сусамово и маково семе, която може да приготвите за Коледа. Необходимите съставки са:

  • 2 яйца
  • 3 с.л. олио
  • 3 с.л. захар
  • ½ с.л. сол
  • Малко мая
  • 1 кг брашно
  • 2 ч.ч. вода или прясно мляко
  • Мед
  • Сусамово и маково семе

Маята се разбива с малко вода в купичка, прибавя се малко брашно, за да стане на каша. Сипвате брашното отгоре и оставяте да втаса в леко затоплена фурна. Разбивате едно яйце и един белтък със захар, олио, сол и прясно мляко и накрая прибавяте готовата мая. Отново разбърквате всичко и слагате пресято брашно. Полученото тесто се омесва, слага му се фолио и кърпа и оставяте да втаса. След това оформяте питата и я намазвате с жълтък, като отново трябва да втаса малко. Печете на 180 градуса по отделно горе и долу и накрая украсявате със семената.

Салати и ордьоври за Коледа

Първата салата за Коледа се прави от:

  • 300-400 гр катък
  • 10-15 печени чушки
  • 4-5 скилидки чесън
  • Сол
  • Кисело мляко
  • 300 гр царевица

Сварявате царевицата, нарязвате пиперките и ги прибавяте към нея. Чесънът трябва да се счука с оцет и сол, също се добавя към другите продукти. Полученото се разбърква и се добавя катък с малко кисело мляко. Овкусявате с черен пипер и сол.

Лебедите са нещо нетрадиционно за Коледа, с което ще изненадате както себе си, така и домочадието. Ето и указания за приготвяне:

  • 300 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 20 гр мая
  • 3 с.л. олио
  • 1 кг брашно
  • 1 с.л. сол и захар
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сусам

Трябва да оформите тесто от всички продукти, след което да направите хлебчета с големина на яйце. Те се оставят да втасат, след което се намазват с кисело мляко и ги поръсвате със сусам. Печете на 200 градуса в леко загрята фурна за 30 минути.

За да ги оформите като лебеди, от 2 с.л. вода и брашно омесвате тесто за шийките на лебедите. Те се правят във вид на буквата Г, но ръкописно и също се изпичат до твърдост. Разделяте хлебчетата на две с хоризонтален разрез и почиствате средата, като след това ги пълните с някаква салата или картофено пюре. Горната половина на хлебчето се разделя на 2 и се забожда като крила. Остава да сложите и шията и вече сте оформили красивите лебеди!

Основни ястия за Коледа

Започваме с рецепта за свински черен дроб с винен сос за Коледа, а за приготвянето му ще ви трябват:

  • 1 свински черен дроб
  • 2 с.л. брашно
  • Мазнина по избор
  • ½ ч.ч. бяло вино
  • Черен пипер
  • Пресен магданоз

Измивате и почиствате дроба, за да го нарежете на филийки. Поръсвате с черен пипер и пържите в мазнина, след което ги посолявате.

Трябва да запържите брашното с малко мазнина и да разредите виното с малко гореща вода, за да направите умерено гъст сос. Нарязвате магданоз на ситно и слагате заедно с черния пипер в соса, прибавяте към черния дроб и оставяте да поври за 5 минути.

Печен джолан със сърца в гърне е една феерия от вкусове за Коледа, която става готова за 2 часа и половина. Продуктите са за 4 порции:

  • Килограм свински джолан
  • 250 гр пилешки сърца
  • ½ кг картофи
  • 300 гр червени домати
  • 2 зелени чушки
  • 250 гр гъби
  • 250 гр патладжан
  • 2 глави лук
  • 150 гр бира или вода
  • 50 гр зехтин
  • Черен пипер, сол, кимион и дафинов лист

Месните продукти се подготвят за печене, слагат се в гювеч сред нарязани зеленчуци и подправки и остава да добавите бирата или водата. Така се пече във фурна за 150 минути.

Изненадата за основно ястие за Коледа може да бъде и с патешко, като ние избрахме апетитното патешко филе с фъстъчен сос. Списък с продуктите:
  • 3 парчета патешко филе
  • 2 с.л. фъстъчено масло
  • Сол и черен пипер

За марината:

  • 1 връзка кориандър
  • 2 глави лук
  • 1 ч.л. мед
  • 2 с.л. соев сос

За фъстъчения сос:

  • 1 кутия кокосово мляко (250 мл)
  • 100 гр фъстъци
  • 1 ч.л. захар
  • Щипка сол, чили и черен пипер
  • 1 с.л. соев сос, масло и брашно
  • 200 гр манатарки
  • 2 глави червен лук
  • 2 червени чушки
  • Връзка магданоз

Обелвате лука, режете на големи шайби, чушките – на ленти, месото – на 3 филета и измивате гъбите, които се нарязват на парченца.

Всички съставки за марината се смесват в дълбока купа със соевия сос, а месото се намазва с марината и се оставя за 40 минути в нея.

За фъстъчения сос трябва да смелите фъстъците, а кокосовото мляко се слага в тенджера, добавяте магданоз на ситно, другите подправки и разбито брашно. Варите 15 минути на слаб огън и бъркате без да спирате.

Фурната се загрява на 200 градуса и слагате в тавичка вече маринованото месо, което трябва да се посоли и поръси с пипер. Поставяте 2-3 бучки масло, печете за 5 минути, обръщате и печете още 20 минути. Трябва да се завие с фолио за 10 минути, като междувременно може да задушите чушките, лука и гъбите в мазнината от месото. Сервират се в голяма чиния за плата, като фъстъчения сос е по средата, задушените зеленчуци в дясно и патешкото – в ляво.

Десерти за Коледа

Няма как да пропуснем и едно от любимите неща на Коледа, а именно коледните сладки и бисквити. И в духа на здравословното готвене, което понякога е труднопостижимо при такива празници и обреди, ви предоставяме рецепта за коледен сладкиш без брашно.

  • 2 ч.ч. фини овесени ядки
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 гр краве масло
  • 2 ч.ч. кафява захар
  • 2 ч.ч. смлени орехови ядки
  • 1 ч.л. сода
  • 4 яйца
  • Конфитюр
  • Стафиди
  • Есенция
  • Шоколад за глазура

С млякото заливате овесените ядки и оставяте да набъбнат. Разбивате маслото на пяна с яйцата и захарта, добавяте ореховите ядки, содата, есенцията и стафидите. Поставяте в тавичка, печете на 180-200 градуса около 35 минути и след като изстине заливате с разтопена шоколадова глазура на водна баня. Трябва да стегне малко в хладилник и е готово за трапезата за Коледа!

Десерт Снежни звезди за Коледа ще очарова както вас, така и най-малките членове на семейството. За приготвянето им са необходими:
  • 120 гр масло
  • 100 гр захар
  • 250 гр брашно
  • 2 яйца
  • 1 брой бакпулвер
  • 2-3 с.л. прясно мляко
  • 4 с.л. кокосови стърготини
  • Настъргана кора от ½ портокал

За украса:

  • 50 гр захар
  • 75 пудра захар
  • Един белтък

Трябва да направите гладко тесто от маслото, брашното, бакпулвера, кората, захарта и едно яйце. Оставя се за 30 минути на студено, като през това време отделяте белтъците от жълтъците, а вторите смесвате с прясно мляко.

Украсата се прави, като разбивате белтъците със захарта, а тестото трябва да се разточи върху набрашнен плот с дебелина половин сантиметър. Оформяте звезди и слагате в тавичка за печене, покрита с хартия. Със сместа от мляко и жълтъци намазвате бъдещите звезди и ги поръсвате със стърготини. Пекат се само за 10 минути на 150 градуса и снежните звезди за Коледа са готови.

Вълшебни бисквити за Коледа е последната рецепта, която ви дава възможност да развихрите въображението си. За тези бисквити ви трябват:
  • 2 яйца
  • 100 гр смлени орехи
  • 80 гр мед или кленов сироп
  • 1 ½ ч.ч. захар
  • 4 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. канела
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода
  • 1 к.л. карамфил

Разбивате захарта с яйцата, добавяте леко разтопен мед, смлените орехи, содата, брашното, олиото и подправките. От всичко това замесвате тесто и разточват кора с дебелина 6-7 мм. От тук нататък всичко е според вашата фантазия – звездички, елхички, сърчица, снежни човеци и други форми, които се пекат в намаслена тава на 160 градуса. Могат да се декорират допълнително с пудра захар, да се потопят в мед или шоколад или конфитюр и така нататък.

Обичаите на Коледа – какви са традициите и вярванията

Също както на Бъдни вечер, и на Коледа трапезата е отрупана с различни ястия, като днес може да се приготвят и месни блюда. Има поверие, че също масата не трябва да се вдига на Коледа, а някои от най-предпочитаните ястия са обредната прясна пита, печен черен дроб, печена кокошка и други.

На вчерашния ден приключиха обичайните за Коледа пости, които започват на 15-ти Ноември (Сирни Заговезни) и продължават до 24-ти Декември включително. През този немалък период не се консумират храни с животински произход – месо, яйца, мляко, сирене, кашкавал, извара. Само на Никулден се разрешава риба и след това чак на Коледа се хапват месни храни.

На Коледа се поздравяваме помежду си, приготвяме празничното меню и се събираме около трапезата, за да споделим празника с близките си. Най-малките с нетърпение очакват посещението на един митичен, но дългоочакван персонаж – Дядо Коледа. За него на Коледа се оставят коледни сладки, плодове и други, а той носи подаръците, които на следващата сутрин намираме под елхата.

Обикновено в началото на Декември се украсява елхата с гирлянди и играчки, слагат се лампички и други коледни украси, които предвещават наближаващата Коледа. Освен тях, се поставя коледен венец на вратата на дома, изработват се сурвачки от дрянови клонки, украсява се с актуалните цветове за Коледа – бяло, нюанси на златно и сребърно, червено и други.

Днес имат имен ден всичко с името Райко, Радко, Радослав, Радостин, Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир. Бъдете много здрави и благословени!

Коледа е преди всичко празник на семейния дух, светлината и спокойствието. Нека светлината гори от свещта на трапезата, от положения бъдник в камината и от празничната елха, както и във вашите сърца!

Да бъде Коледата ви незабравима,
а годината – неповторима!
Да сте здрави, весели, засмени
и от Бог благословени!

Весела Коледа от Lifestore.bg!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име