За или против консумацията на варива – промо предложения в Месеца на варивата

220
Месец на варивата

Няма здравословен режим на хранене, при който варивата и бобовите храни да не са на почит. Единственото особено при тях е, че се нуждаят от малко специално внимание преди да бъдат консумирани. Накисването, измиването и изплакването са задължителни елементи от подготовката на вкусните ви варива, които предстои да се превърнат в любимата леща яхния или салата с боб мунг.

В чест на различните варива този месец организирахме кампания за Месец на варивата, в който можете да се насладите на специални намаления за тези продукти. А преди това ще ви разкажем

Защо варивата са пълноценна храна

И през изминалата 2018-та година, варивата бяха неизменна част от различни диетични режими. Това въобще не е изненадващо, тъй като те са вкусни, подходящи за вегетарианци и вегани, както и за някои видове диети. Цялата армия от варива е незаменима, защото ви предпазва от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми и ви засища за достатъчно дълго време.

Варивата са чудесна храна за вашия организъм, както и за отглеждане и за доброто състояние на околната среда, защото подобряват почвеното плодородие. Благодарение на тях, и водата се използва по-ефективно и различните култури растат в различни климатични условия.

В самата категория „варива“ могат да се включат бобови храни, леща и грах. Цялата група продукти са на достъпна цена, с ниско съдържание на мазнини и отличен източник на протеини, фибри, витамини и минерали и се включват в препоръчваните 5 порции плодове и зеленчуци за деня.

Варивата представляват ядливи семена, които израстват в така наречената шушулка. Бобовите култури се състоят от всички зърна, грах и леща, като в тази група са:

  • Печен боб;
  • Червена, зелена, жълта и кафява леща;
  • Нахут;
  • Грах;
  • Черен грах;
  • Фасул;
  • Боб – много различни видове – пинто, лима, мунг и други.

Няколко причини да ядем варива

Бобовите растения са чудесен източник на протеини. Това означава, че те могат да бъдат особено важни за хора, които не получават протеин в менюто си чрез месо, риба или млечни продукти.

Но бобовите също могат да бъдат здравословен избор за месоядните. Можете да добавите варива към супи, печива и месни сосове, за да добавите допълнителна текстура и аромат. Това означава, че можете да използвате по-малко месо, което прави ястието по-нискомазнинно и често по-евтино.

Бобовите растения са добър източник на желязо, чиято липса води до анемия в много случаи.

Бобовите растения също са скорбялна храна и доставят фибри към храната ви. Храненето с високо съдържание на фибри е свързано с намален риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Често бобовите култури се купуват в кутии, особено боб или грах. Ако си купувате консервирани бобови растения, проверете етикета и се опитайте да изберете такива, които нямат добавена сол или захар. Разбира се, най-добрият вариант е да се доверите на собствените си умения и да ги приготвите у дома, ако това е по силите ви.

Не позволявайте на метеоризма да отнеме насладата от варивата

Печеният боб е известен с ефекта си върху червата. Това е така, защото бобът съдържа неразтворими въглехидрати. Накисването и изплакването на сухия боб преди готвене, както и изплакването на консервирания боб във вода, може да помогне за намаляване на тези трудно усвоими въглехидрати.

Подробно сме разгледали темата за различните варива преди, като точно в този материал ще откриете и повече информация за скритите лоши страни на тези храни.

Може да ви е полезно също:

Скритият враг в суровите ядки – паразити и афлатоксини

Как да готвим и съхраняваме варива безопасно

Обикновено варивата се купуват или консервирани, или сушени. Консервираните варива вече са накиснати и сварени, така че трябва само да ги загреете или да ги добавите директно към салатите, ако ги използвате в този вариант.

Изсушените варива трябва да се накиснат и варят преди да са годни за консумиране. Изсушените бобови и соеви зърна съдържат токсини, така че е важно да се гарантира, че са били приготвени правилно, преди да ги хапнете. Времето за готвене варира в зависимост от вида на самия продукт и от това дали са нови или по-стари, така че следвайте рецептата или инструкциите на пакета.

При кои състояния са полезни варивата

Понякога е трудно да се достигне препоръчителната дажба от 25 грама фибри за деня. Но варивата са идеалното решение.

Половин чаша нахут съдържа 6 грама фибри – 25% от препоръчителната дневна доза. Влакната във варивата също насърчават благоприятните бактерии в червата и повишават имунната функция. Не е зле за шепа сушени семена, нали?

Варивата са полезни също при още редица състояния:

  • Целиакия: Бобовите храни са без глутен, а съдържащата се скорбяла може да се използва за брашно и за направата на сладкиши, тестени изделия и чипс;
  • Диабет: Високото съдържание на фибри и ниският гликемичен индекс могат да помогнат за контролиране на кръвната захар;
  • Запек: Влакнините действат като естествено слабително средство (не забравяйте да пиете и много вода);
  • Затлъстяване: Протеинът и фибрите ще повишат ситостта и ще ви помогнат да останете сити по-дълго, което вероятно ще намали и общия прием на калории;
  • Бременност: Повишената консумация на фолиева киселина и желязо преди и след зачеването (и количеството на пренаталните витамини) може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти и анемия.

Няколко трика за готвене на варива

Тъй като варивата са естествена храна, камъчетата и дребните отпадъци могат да си намерят място сред тях, затова се уверете, че ги отстранявате преди готвене.

Количеството вода не е необходимо да бъде точно определено и по-скоро е въпрос на вкус, затова проверявайте, докато готвите, за да получите правилната консистенция и текстура.

Изберете правилния вид варива според времето, което имате: Грахът и лещата не се нуждаят от накисване и са за сравнително бързо готвене, но сушените зърна трябва да се накисват часове, често през нощта. Бобовите растения придават отличителен вкус, така че експериментирайте с чесън, лук, билки и подправки.

И накрая, предварително приготвените варива в консерва са много гъвкаво решение. Просто ги изплакнете, за да отстраните остатъка от натрий.

Препоръчани промоционални продукти

Безглутеново брашно от теф Адан Вилидж – 1 кг / 10 кг

Eднo oт мнoгo нeщa, ĸoитo мoжeтe дa пpигoтвитe c тoвa бpaшнo, e cпeцифичния и нeвepoятнo вĸyceн xляб, нaпoмнящ apoмaтния цapeвичeн пpoceниĸ. Toй щe ви зapeди cъc cтpaxoтнa eнepгия и мнoгo витaмини и минepaли. Самата житна култура теф е без глутен, така че това е чудесна опция за хора на безглутенов режим.

Протео Зим / Proteo Zyme – 40 капсули

ProteoZyme е специална формула от протеолитични ензими, разработена да оцелява в киселинната стомашна среда. В състава му влизат Протеаза 6.0, протеаза 3.0 и протеаза 4.5, ромелаин и пептидази.

Спирали от червена леща Kramas – 250 гр

Макароните от червена леща притежават естествения вкус на лещата, нейния приятен червен цвят и полезните й свойства. Подходящи за бързо приготвяне и множество рецепти.

Макарони суперпротеин Kramas – 250 гр

Maĸapoнитe ca пpигoтвeни oт coeвo бpaшнo и бpaшнo oт бял бoб. Имaт виcoĸo cъдъpжaниe нa пpoтeин (40 гp в 100 гp), ĸoeтo ги пpaви пoдxoдящи зa вcичĸи aĸтивнo живeeщи xopa.

Ригатони от Шарен боб Variva – 250 г

Голяма част от нас обожават боба във всичките му разновидности, а тази може да е любима и на вас. Шареният боб ни е добре познат и неговият вкус е неотразим. Могат да се комбинират добре с месо и зеленчуци.

Микс от покълнали семена, зърнени и бобови култури на прах (88,2%) Chieftain Ancestral Superfoods – 250 г

Koмбинaция oт биoлoгични пoĸълнaли ceмeнa, cъдъpжaщи лecнoycвoими xpaнитeлни вeщecтвa, oбoгaтeнa c ΠpoBиoтиĸ®, биoлoгични плoдoвe нa пpax, пшничнa тpeвa и ĸoнoпeн пpoтeин.

Био амарант Био Класа – 500 гр

Амарантът може би не е толкова популярен колкото ни се иска, но той заслужава висока оценка. Тези малки семенца са богати на незаменими аминокиселини, витамини, минерали и фибри. Не съдържат глутен и това ги прави още по-ценни.

Био боб Мунг Биосвят – 500 гр

Боб мунг е растение от семейство Бобови. Πopaди бoгaтoтo cи cъдъpжaниe нa пpoтeини, витaмини и минepaли, бoб мyнг e чyдecнo пoпълнeниe ĸъм xpaнитeлния peжим нa вeгeтapиaнците. Moжe дa ce вĸлючвa в peцeптитe, ĸaĸтo нa яxнии и вapивa, тaĸa и в cлaдĸиши.

Макадамия ядки Био Класа – 50 гр

Тези ядки са без глутен и те обикновено се използват при приготвянето на хранителни формули за продукти без глутен. Те са богати на много важни витамини от комплекс В, които имат пряко отношение за метаболитните функции. 

Леща три вида – зелена, жълта, розова Priméal – 500 гр

Този микс е освен много екзотичен и специален, с него може да разнообразите ястията си, които освен това ще бъдат и здравословно приготвени. В състава влизат френска зелена леща, жълта леща и розова леща от биологично земеделие.

Всички продукти на промо цени през Месец на варивата може да видите тук.

И си позволяваме да завършим с нещо положително под формата на стихотворение за варивата:

Леща, боб и киноа,

Всичко това са варива.

В тенджерата ги сложи

И на котлона ги свари.

Но ако забравиш ги

Всичко там ще загори.

а ако внимаваш по време на готвене

И следваш инструкциите за приготвяне

Всичко ще се нареди

И вкусна манджичка ще хапваш ти!

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име