Яйца – хранителни стойности, приготвяне и хитринки

0
476
Яйца

Любимите яйца са сред малкото комплексни храни, които бихме могли да класифицираме като незаменими. Те са пълни с хранителни вещества, някои от които са по-рядко срещани в хранителния режим на съвременния човек.

На първо място, те са невероятно хранителни. Всяко едно яйце съдържа всички необходими хранителни вещества, за да превърне една клетка в пиле, готово за излюпване.

Кои са важните хранителни елементи в яйцата?

Едно средно голямо варено яйце съдържа:

  • Витамин А: 6%
  • Фолат: 5%
  • Витамин В5: 7%
  • Витамин В12: 9%
  • Витамин В2: 15%
  • Фосфор: 9%
  • Селен: 22%

Яйцата също така съдържат значителни количества витамин D, витамин Е, витамин К, витамин В6, калций и цинк. Всичко това е опаковано в скромните 77 калории, но 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини. Яйцата са богати и на различни други микроелементи, които са изключително важни за здравето. За хората, които не избягват животинска храна, те са почти идеалната храна с по оптимално количество ценни вещества, от които се нуждаем.

Факт, е че съдържат холестерол, но това не оказва неблагоприятно влияние върху кръвния холестерол. Изследванията сочат, че при най-малко 70% от хората той въобще не се повишава. В останалите случаи, увеличението е незначително. Освен това яйцата повишават така наречения „добър“ холестерол. Това води до по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт, както и различни други здравословни проблеми, свързани със запушване на кръвоносни съдове.

С какво още са специални яйцата

Любопитно е да се отбележи, че яйцата съдържат холин – едно важно хранително вещество, което повечето хора не получават в достатъчно количество. Нещо повече – холинът е хранително вещество, за което повечето хора дори не знаят. И все пак, това е изключително важна субстанция и често се групира с витамините от вида B. Негова основна роля е да послужи за регулиране на липидната обмяна и мастните натрупвания в черния дроб.

Тези невероятни малки помощници на доброто здраве могат да се похвалят и с високото наличие на лутеин и зеаксантин. Това са ключови антиоксиданти, които имат изключителна полза за състоянието на очите. Една от последиците от стареенето е влошаването на зрението.

Всъщност има няколко хранителни вещества, които ви помагат да противодействате на някои от дегенеративните процеси, които могат да засегнат очите. Проучванията показват, че достатъчно количество от тези две хранителни вещества може да намали риска от катаракта и дегенерация на макулата – две много чести очни смущения.

Не забравяйте също така, че яйцата са висококачествени протеини, съдържащи всички основни аминокиселини в оптимални съотношения. А наличието на достатъчно протеин в храната е много важно. Всяко едно средно голямо яйце съдържа по 6 грама от тях.

Същите тези яйца не повишават риска от сърдечни заболявания и дори могат да намалят риска от инсулт. Много проучвания, публикувани през последните години, изследват връзката между консумацията на яйца и риска от сърдечни заболявания. И резултатите са изумителни!

Едно от най-обичаните предимства на този животински продукт е, че ви кара да консумирате по-малко калории, като ви помага да отслабвате. Причината е, че тази високо протеинова храна засища за дълго време, така че освен здрави, чрез нея можем да бъдем и по-стройни.

И така, освен всичко изброено до тук, яйцата са също и евтини, лесни за приготвяне, съвместими с почти всеки хранителен режим (освен ако не се изключват животински храни) и притежават страхотен вкус.

Хитринки за приготвяне на яйца

На първо място, проверете срока на годност и датата на производство преди да купите. Пресните яйца винаги са по-добри на вкус и са по-лесни за обработка спрямо по-старите. Хубаво е да счупвате яйцата в отделна купа преди да ги прехвърлите в съда за готвене, като така избягвате риска от наличието на черупки в ястието си. Това ви помага също да ги сложите в тигана точно по начина, по който бихте искали да го направите.

Гордън Рамзи препоръчва готвене на бъркани яйца на средна и ниска температура и преместване на тигана с движение напред-назад. Рязката смяна с и без топлина, която самият той прави три или четири пъти по време на готвенето, гарантира още по-вкусен резултат.

Не е лоша идея да добавите и малко масло, но нека то да бъде в минимални и здравословни количества и от най-добро качество. Такова масло е гхий –  пречистено и подходящо за консумация дори от хора с лактозна или казеинова непоносимост.

Ако използвате масло, това ще направи яйцата по-пухкави и апетитни. Тъй като топлината освобождава влагата в маслото като пара, тя увеличава лекотата на яйцата.

Важно е също така да не спирате с бъркането, ако си приготвяте бъркани яйца. Подобно на ризотото, яйцата трябва да се разбъркват непрекъснато, още щом влязат в тигана. Това ще ви помогне да разкъсате коагулацията на яйцата, като им придадете по-мека и по-кремообразна текстура. Просто не го правете толкова енергично, че яйцата да се разпенват.

И въпреки че може да пренебрегнете чинията като незначителен детайл, експертите твърдят, че дори тя е от съществено значение. Тъй като студената чиния ще понижи температурата на вашите яйца твърде бързо, се препоръчва първо да я загреете под гореща вода, докато готвите. Така ястието ще остане топло за по-дълго време.

И тъй като яйцата продължават да се готвят малко след като вече не са на печката, Джейми Оливър съветва да изключите котлона точно преди вашите бъркани или варени яйца да изглеждат напълно завършени.

За яйцата с любов

След като вече знаете какво хранително богатство са яйцата и можете да прилагате тънкостите на главните готвачи при тяхното приготвяне, няма причина да не ги включите в сутрешната закуска или обилния обяд.

Отговорността към здравето е мисия, която трябва да изпълняваме ежедневно и старателно. И всичко това е важна част от тази мисия!

Насладете се на солидните дози жизненоважни нутриенти от малките ценни яйца, които ще ви направят по-здрави и силни. Хранете се умно!

Ако пък сте веган по душа, можем да ви предложим веган яйца, както и заместител на яйца без глутен.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име