Ядкови млека – разновидности и ползи

0
385

[fb_button]

 

Мляко – първата храна, с която се среща всеки бозайник и една от любимите напитки на всяко дете. Дали обаче кравето мляко е полезно за хората става все по-оспорвана тема. Това се дължи на наличния в него казеин – протеин, който се свързва със свръхпроизводството на мукоза от стомашния и респираторния тракт. По тази и ред други причини все повече хора избират да се откажат от кравето мляко и млечните продукти. Това обаче, не означава да се откажем от веган вариантите. Сега е перфектният момент да си топнем безглутеновите сладки в чаша ядково мляко и да прочетем за неговите разновидности и ползи.

Бадемово мляко

Ползите от редовната консумация на бадеми са многобройни. Те нормализират работата на черния дроб и далака и прочистват кръвта. Действат като естествен аналгетик и оказват благоприятно въздействие върху работата на мозъка. Бадемите са съюзник в борбата с ежедневния стрес и проблемите със съня. Приемът им се препоръчва при бронхиална астма, стоматит и пневмония. Млякото от бадеми спира киселините и предотвратява развитието на заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт. Богато е на витамини от групата В, витамин С, Е, D и К, както и на калций, магнезий, цинк, манган, желязо, фосфор и селен, а също така омега-3 и омега-6 мастни киселини. Предварителното накисване и стриване на бадемите допринася за по-лесното усвояване на хранителните вещества. И не на последно място, ще отбележим, че една чаена чаша бадемово мляко съдържа само 40 калории.

Лешниково мляко

Историята на лешника е дълга и любопитна. Случвало се е при лоша реколта на пшеница и ориз, например, хората да се прехранват изключително и само с лешници, като са ги консумирали по най-различни начини – сурови, печени, под формата на масло, паста и т.н. Лешникът съдържа около 60 % етерични масла, в които има изобилие от органични киселини. В състава му влизат още около 20 % протеини – затова се смята за един от най-важните продукти в менюто на вегетарианците. По протеини лешникът стои наравно с редица бобови храни. В лешника се съдържат още калий, калций, магнезий, натрий, желязо, цинк и др. Редовният прием на лешници се препоръчва на кърмещите жени, тъй като стимулират производството на кърма. Доказано е, че ядката укрепва имунната система след продължително боледуване и при малокръвие, бори се със сърдечно-съдовите заболявания, като въздейства положително върху стените на кръвоносните съдове и мускулатурата на сърцето.

Орехово мляко

Почитта към орехите идва още от Древна Спарта, когато младите момчета пиели напитка от орехи, за да могат да станат високи и силни. По онова време вярвали, че орехите даряват мъжа със завидна сила. В наши дни тези полезни свойства на орехите са доказани по научен път. Знаем, например, че тези ядки не само повишават съпротивителните сили на младия организъм, но и подпомагат нормалното развитие на мъжките полови органи, като повишават производството на семенна течност. Ползите от консумацията на орехи обаче не се изчерпва само до мъжете, ядките е препоръчително да присъстват в менюто на малки и големи. Орехите ни спасяват при авитаминоза и се борят с дефицит на кобалт и желязо в организма ни. Калият и магнезият в състава им са полезни при малокръвие. Приемът на орехи е препоръчителен при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и черния дроб. Орехът действа бактерицидно, противовъзпалително, общоукрепващо и стимулиращо обмяната на веществата.

Конопено мляко

Конопеното мляко е мощен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини в идеално съотношение (1:3). Именно то снабдява човешкото тяло с необходимите ежедневно аминокиселини. Специфичен е съставът на конопените семена. Те съдържат 30 % полезни мазнини, 22 % растителни протеини и оттам насетне въглехидрати, целулоза, витамини, минерали и т.н. Струва си да споменем конкретно ценни вещества като калий, цинк, фосфор, желязо, магнезий, рибофлавин, витамини А, B12, D и E. Ако трябва да отличим конопените семена от популярната соя, можем да подчертаем за тях, че съдържат повече протеини в състава си и при тях го няма съмнението за генно модифициране. Здравословните ползи от редовната консумация на конопено мляко се изразяват в поддържане на здравето на косата, кожата и ноктите, стимулиране на растежа и развитието, на мозъчната дейност и на имунната система.

Соево мляко

Можем съвсем категорично да кажем, че соевото мляко е най-познато на потребителите. Тъй като често ползата от консумацията му се поставя под въпрос (заради съмнения относно произхода му и ГМО), съветваме ви винаги да проверявате етикетите на соевите продукти, които купувате. Същото се отнася и за соевите зърна. Винаги четете какъв е произходът им. Препоръчително е на опаковката изрично да е посочено, че са био. Соевото мляко се отличава с приятен, не прекалено сладникав вкус и лек аромат. От него се правят тофу, кефир, бульони, млечни коктейли и различни печени изделия. В състава на соята влизат редица полезни вещества. Тя е богата на макро- и микроелементи, протеини, тиамин, витамини В12 и Е, калций и т.н. Всекидневната консумация на соево мляко се отразява положително върху кръвоносната и нервната системи, стимулира метаболизма и спира преждевременното стареене. Добро е за подобряване на здравето на кожата и косата.

Оризово мляко

Историята на оризовото мляко започва преди много години, когато маврите традиционно консумирали напитка от бадеми. Наричали я оршат. Рецептата получила популярност в Испания и Латинска Америка. Местните хора обаче, решили да променят основната съставка. Съвременното оризово мляко няма вкуса на древния си предшественик, но носи редица здравословни ползи. В състава на оризовото мляко влизат захароза, протеини, въглехидрати и ненаситени мазнини. Наличието на важни вещеста като ниацин, витамин В6, желязо, мед и магнезий предопределят положителното му въздействие върху човешкия организъм. Доказано е, че в оризовото мляко се съдържат почти същото количество калций и витамини като в прясното краве мляко. То се характеризира с лек и сладък вкус.

Как да си направим ядково мляко у дома?

Ядковите млека са много по-лесни за направа, отколкото повечето хора смятат. Необходимо ви е да изберете основната съставка – бадеми, лешници, орехи, кашу или комбинация по ваш избор. Накиснете ядките за една нощ, като покриете съда с кърпа. На сутринта отцедете водата и изплакнете обилно набъбналата суровина под хладка течаща вода. Блендирайте ядките с вода, съотношението е 1:2 в полза на течността. С други думи, на една чаша лешници се добавят 2 чаши вода. След като сместа се е блендирала добре, отцедете през марля. Пулпата можете да използвате за направа на сладкиши. Готовата течност можете да подсладите с мед. Ядковото мляко издържа в хладилник до 2 дни след направата му.

Желаем ви здрави избори и радост.

Nasheto_predlojenie

14_vorlage_bio-reis_drink_neu-610x690alpro_drink_coco_rioce_1l_edge_s_n_fin_vs2good_hemp violife-original_tray_mock-up

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име