Една от най-предпочитаните в миналото суперхрани –
семена от чиа - от няколко години преживява истински възход. Днес много хора се стремят да се хранят по-здравословно, поради което се търсят нови суперначини за това.
Чиа предлага един от тях.
Чиа (чия, салвия (Salvia Hispanica и Salvia Columbariae)) е цъфтящо растение, разпространено предимно в Мексико и Гватемала. Достига височина до около метър, има лилави и бели цветове, които в края на всяко стръкче формират грозд. В него, на групички, са вълшебните семенца. А сега ще разберете защо ги наричаме така.
Още в древността маите, инките и ацтеките са употребявали семената от чиа и като храна, и като лекарство. Били са по-ценни от златото! Но защо?
Семена от чиа - съдържание
1. Фибри, много фибри
Когато се прибави към вода, чиа образува гел. Това се случва и в стомаха, след като бъде погълната. Този гел подпомага храносмилането и изхождането, потиска глада. Ето защо чиа се употребява доста от хората, които искат да отслабнат, особено в коремната област.
2. Семена от чия и Омега-3 мастни киселини
Семената от чиа съдържат около 64% омега-3 мастни киселини, които действат като естествени противовъзпалителни вещества. Те помагат за намаляване на болката при артрит, както и за повишаване на добрия холестерол. А това води до предпазване от сърдечни заболявания. Омега-3 мастните киселини влияят добре и на умственото развитие, паметта, борят се с депресията.
3. Калций, магнезий, бор
Тези елементи спомагат за изграждането на силни кости и намаляват желанието за храна. Магнезият влияе добре и върху паметта.
4. Съвършени протеини и никакъв глутен
Семената от чиа имат два пъти по-високо протеиново съдържание от другите зърнени храни. Те помагат да се стабилизира нивото на кръвната захар, като така тялото остава сито за по-дълго време. Заедно с това се увеличава и енергията в организма.
5. Семена от чиа за добра хидратация.
Те имат хидрофилни свойства, които балансират равнищата на течностите и електролитите в тялото. Семената абсорбират 12 пъти повече вода от собственото си тегло; това регулира телесните течности и намалява риска от дехидратация.
6. Семена от чиа - одобрени от FDA
Те са 100% естествени (освен тези с произход Китай).
Как да консумирате семена от чиа?
1. Можете да ги поставите в чаша с течност (вода, кафе, чай, сок) и да ги изпиете след 1 – 2 минути. Ако ги оставите в течността по-дълго време, гелът, който ще се образува, ще може да се яде с лъжица. Гелът ще е с вкуса на течността, която сте избрали.
2. Можете да ги поръсите върху салати, риба, зеленчуци, супи.
3. Можете да ги прибавите в кисело мляко и отново – ядене с лъжица.
С няколко лъжици семена от чиа на ден, като допълнение към разнообразното Ви хранене, ще започнете да забелязвате здравословното влияние на тази суперхрана.