Витамин К2 = X-Factor

0
103

Пътувайки по света в търсене на тайните на оптималното здраве и силния имунитет, д-р Уестън Прайс забелязва как местните хора на някои култури се радват на блестящо здраве. Те обаче не се хранят по правилата на модерното общество. След десетилетие от началото на най-завладяващото междукултурно проучване на планетата, Прайс започва ново разтърсващо изследване, с което успява да открои конкретни нутриенти, отговорни за това извънредно крепко здраве. Благодарение на детайлния си анализ, той успява да изолира важен непознат дотогава мастноразтворим витамин, който той нарича х-фактор или Активатор Х. В продължение на години хората търсят този мистериозен супер нутриент – така желан заради здравния си потенциал. Е, оказва се, че .

Витамин К2 има интересна история в модерната наука. Той е мастноразтворим нутриент, който първоначално е изолиран заедно със своя партньор, витамин К1. Това се случва през 1943 година по време на експеримент, който печели нобелова награда. Той подлага болни пилета на нискомазнинна диета. Докато витамин К1 веднага получава своята слава на важен компонент при съсирването на кръвта, неговият роднина К2 остава неразгадан. Този „мистериозен витамин“ бива забравен за дълго.

През 1997 година се публикува изследване, което помага на учените да разберат важното значение на витамин К2 за два ключови физиологични процеса: преноса на калций до костите за правилно преразпределение и премахването на излишните минерали от меките тъкани, за да се предотврати калцификацията на артериите и бъбреците. Днес все още се изучава ролята на витамин К2, въпреки че натрупаното знание показва, че витамин К2 е по-критичен за здравето на костите и сърдечно-съдовата система, отколкото първоначално се е смятало.

Нови изследвания показват, че населението на модерните индустриализирани нации са с много силен дефицит на витамина. В същото време, когато популярната научна общност се разпръсва в разхвърлян процес на разединени научни изследвания, обширен набор от новаторски разработки по темата за К2 бива съставен от доста неподозиран изследовател.

Блестящата работа, публикувана през 1939 е не друга, а „Хранене и физическа дегенерация“ на д-р Уестън Прайс. Д-р Прайс не назовава витамин К2 по име, а пише много подробно за активатор Х, или така нареченият х-фактор. Той забелязва, че тази субстанция, която може да бъде намерена главно в млечната мазнина и органите на тревопасните животни, е ключът към нормалното развитие на костите, имунитета, нормалното функциониране на нервната система и денталното здраве. През 2007 година, модерните изследвания за витамин К2 най-после биват свързани с дългите документации за Х фактор на д-р Прайс, попълвайки голямата дупка в традиционното разбиране за физиологичното хранене.

Таблицата отдолу сравнява откритията на Прайс с новото научно знание за витамин К2, което обяснява по-технически процесите, които залягат в основата на неговите наблюдения.

Х-факторВитамин К2
Среща се в органите/мазнините на животни, млечните мазнини, риба, яйца.Хранителните анализи доказват съдържанието на витамина в органите/мазнините на тревопасните животни, млечната мазнина. Не са налични съвременни изследвания за риба и яйца.
Създава се в тъканите на животни, които са хранени с бързо растяща зелена трева.Синтезира се в животинските тъкани от витамин К1, чието количество зависи от наличието на хлорофил и фотосинтетичната активност на зелените растения.
Количеството на тази субстанция е в пряка зависимост от жълто-оранжевия цвят на мазнината.Прекурсорът на витамин К2 е директно свързан с бета-каротена – пигментацията, която придава на храните жълт или оранжев цвят.
Действа синергично с мастноразтворимите витамини А и D.Активира протеините по сигнал на витамин А и D.
Поддържа репродуктивната система.Синтезира се от репродуктивните органи посредством витамин К1; спермата съдържа протеин, който е пряко зависим от витамин К2 – остеокалцин.
Увеличава капацитета за учене и растеж.Мозъкът съдържа високи концентрации на витамин К2, който участва в изграждането на обвивките на нервните окончания – миелиновите обвивки. Витамин К2 предотвратява преждевременната калцификация на костната система в растеж.
Приемът му повлиява положително сърдечно-съдови заболявания.Защитава от натрупването на атеросклеротична плака, калцификация и възпаление на кръвните съдове.
Дефицитът по време на бременност води до недоразвиване на детското лице, което предизвиква струпване и застъпване на зъби.Незаменим за оползотворяването на протеините и минералите, отговорни за изграждането на костите, особено при лицевото развитие. Дефицитът му води до идентично лицево недоразвитие.

Таблицата е адаптирана от „Витамин К2 и калциевият парадокс“, Кейт Рам-Блю, стр. 36, 2012

Къде изчезна целият витамин К2?

Както е описан от д-р Прайс, витамин К2 традиционно може да бъде открит в продукти като месо, мазнини, млечни продукти и яйца. Живеем епохата на бързата храна, която се изразява в бургери, изкуствени заместители на яйца и чипсове с вкус на сирене. Изобщо не е шокиращо, че модерните общества страдат от силен дефицит на витамин К2. Качеството на храната, която приемаме, няма нищо общо с естествените източници питателни животински храни. С индустриализацията на селското стопанство, храната, която достига до крайния потребител става все по-бедна на хранителни вещества, а витамин К2 е сред елементите, които биват почти изцяло заличени.

Травестията се появява първоначално през 1940 година, когато фермерите осъзнават, че добитъкът може да бъде хранен с много евтина суровина – изкуствено подсилени зърнени храни със синтетични витамини А и D. Другото им прозрение е свързано с факта, че този добитък може да оцелее без изобщо да вижда слънчева светлина през целия си живот. Всички животни биват отглеждани в масивни комерсиални сгради. Това мащабно и евтино производство многократно увеличава печалбите.

Витамин К2 се синтезира от хлорофила, който кравите, пилетата и прасетата поглъщат, когато пасат зелена трева. А това неминуемо води до факта, че трябва да бъдат изложени на слънчева светлина, за да се сдобият с него. Когато животните биват затворени в тъмни помещения, без движение, хранени с рафинирани зърнени храни… К2 просто няма шанс да бъде синтезиран. Днес, за съжаление, трябва да положим много усилия, за да се сдобием с витамин К2. Ето и няколко начина как да се случи това:

  1. Месо, яйца и млечни продукти от животни, пасящи трева – думи като „органично“, „свободно отглеждани“, „свободни от клетки“, „натурално“ са термини, които нищо не означават, що се отнася до хранителния състав на продукта. Търсете етикети, съдържащи термините „хранени с трева“ и „пасищни“. Още по-добър вариант е да намерите местна ферма, която ще можете да посетите на място и да зададете своите въпроси, относно отглеждането на добитъка.

Специфичната форма на витамин К2 в продуктите, съдържащи суровини от пасищни животни, се нарича МК-4 и е изключително скъпа за имитация. Затова всички хранителни добавки, съдържащи МК-4, са изцяло синтетични и не доставят същите ползи, както естествените животински храни. Изкуствената форма на МК-4 се метаболизира много бързо в тялото и няколко дози са достатъчни, за да се поддържат желаните нива на К2.

Единственият начин да се достави на тялото наистина усвоим МК-4 е чрез пълноценната храна. Опитайте се да си направите сами сурово масло или се доверете на красивото златно гхий, добито от млякото на пасищни крави. За съжаление дори и тези пълноценни храни да присъстват в хранителния Ви режим, ще се нуждаете от висококачествени хранителни добавки, заради изключително бедната на витамини и минерали почва.

  1. Високовитаминно масло – това е ценна супер храна, добита от центрофугиране на богатото на витамини и минерали кремообразно сурово мляко на пасищни крави. Неговите нива на нутриенти се смятат за много по-концентрирани от тези на обикновеното краве масло. Високото качество на производство е важно за оптималното съдържание на витамин К2 в продукта. Изпробвайте X-Factor Gold концентрирано масло.
  2. Нато или хранителни добавки с МК-7 – Нато е уникална японска супер храна, която се прави от ферментацията на соеви зърна (без наличието на ГМО). Тя предоставя естествено високи нива на витамин К2. Витамин К2 в нато е под формата на МК-7, която е напълно различна от витамин К1, който се среща в други растителни източници като например зеленолистните зеленчуци. МК-7 се синтезира чрез бактериална ферментация, правейки го високо бионаличен източник на К2.

Организмът лесно усвоява МК-7, като по този начин нивата на витамин К2 могат успешно да се регулират дългосрочно.  За съжаление, единственият източник на МК-7 е японската храна нато, която обаче не се възприема лесно от хора, които не са свикнали с вкуса ѝ. Ако нато не е Вашата храна, хранителните добавки с МК-7 са чудесно решение за регулацията на нивата на витамин К2 в тялото.

Витамин К2 е един от най-пренебрегваните герои в живота на хората. Не позволявайте на дезинформацията да Ви обърква и се погрижете добре за здравето си! Започнете със здравата храна и висококачествените хранителни добавки.

Останете здрави!

СПОДЕЛИ
Предишна статияКетогенни принципи на хранене за оптимално здраве
Следваща статияЗдравословен начин на живот – 10 ключови стъпки
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име