Витамин Е – ползи и източници

0
1173

Витамините са органични вещества, без които нашият организъм не може да функционира правилно. Всички витамини са еднакво важни, защото играят ключова роля в различни функции на системите в нашето тяло, но се нуждаем от много малки количества от всеки от тях, а превишаването на приема от определен витамин може да доведе до дисбаланс и странични ефекти.

biosviat-slynchogledovo-seme_2Витамин Е е един от витамините, от които зависят репродуктивните способности на нашия организъм. Той участва в репродуктивните процеси както при мъжете, така и при жените. Освен за правилното функциониране на мъжката полова система или овулацията на жените, той общо подобрява оросяването на кръвта до капилярните легла в тъканите и спомага за кръвосъсирването при лекуване на рани.

Витамин Е има важна роля в усилването на имунната система, предотвратява атрофията на мускулите и регулира кръвното налягане, като храните с високо съдържание на този витамин спомагат за понижаване на високото кръвно.

Набавянето на витамин Е от храната или чрез добавки е важно и при активно спортуващите и трениращи хора, той спомага възстановяването, особено при бегачи, предпазвайки ги от крампи и понижавайки конвулсиите в мускулите на краката. Той участва активно в колагеновите влакна в междуклетъчното пространство и синтезира протеините, които са необходими за изграждането на мускулите и хрущялите.

Също така осигуряването на необходимия дневен прием от Витамин Е забавя стареенето и пречи на пигментацията (оцветяването) на кожата с възрастта (старчески петна). Това се дължи на неговото свойство да предпазва от образуването на свободни радикали, той е един от най-мощните антиоксиданти.

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който е известен с това, че предпазва другите мастноразтворими витамини от окисляване. Витамин A, D и E се съхраняват като запас в черния дроб и мастните тъкани, докато не потрябват на организма. И трите витамина имат много силна взаимовръзка помежду си и например хипервитаминоза от витамин А се неутрализира с прием на витамин D. В същото време хипервитаминоза от витамин D или E се неутрализира с по-висок прием на витамин A.

Освен чрез добавки, витамин Е може да се набави без проблеми от растителни продукти и техните масла, най-богатите на витамин Е храни са слънчогледът, царевицата, бадемите, зеленолистните зеленчуци, повечето зърнени и бобови култури, овесените ядки, лененото семе и диворастящите глухарче, коприва, шипки и др.

Последните проучвания относно витамин Е показват неговите благоприятни ефекти при забавянето на процесите на болестта на Алцхаймер. Все повече лекари препоръчват на възрастни хора ежедневна суплементация с витамин Е за предотвратяване и забавяне на болестта на Алцхаймер.

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗдравословен десерт с просо и кайсии
Следваща статияЦветята, които лекуват
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име