Вегетарианството като начин на живот

0
884

Вегетариантството е част от диетологията. Неговите последователи изграждат хранителния си режим от растителни храни (плодове, зеленчуци, семена, кълнове и др.) и без месо. Някои вегетарианци хапват животински продукти, като мляко, сирене, кашкавал, яйца. Но месо – не.

Хората стават вегетарианци по различни причини:

  • здравословни – 78%;
  • етични – 69%;
  • екологични – 35%;
  • естетични – 28%;
  • религиозни – 23%;
  • философски – 22%;
  • икономически – 19%;
  • хигиенични – 9%.

Към момента в света над 10% от населението е вегетарианско. Въпреки това все още много хора смятат, че вегетарианството е нездравословен и непълноценен начин на хранене.

Вегетарианците обаче живеят по-здравословно от месоядните – те умеят да се грижат за тялото си, отлично информирани са за състава и свойствата на различните храни, изготвят си добре балансирано меню. Така си набавят в организма всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали.

Повечето вегетарианци не пушат, не пият газирано и алкохол, внимават с кафетата. Като прибавим към това и активния им начин на живот, включващ туризъм и спорт, вегетариантството ще се окаже доста полезно, нали?

Вегетарианците са разпределени в няколко групи – според присъствието на животински продукти в менюто им:

  • Псевдовегетарианците консумират риба, морски продукти или пиле.
  • Полувегетарианците, които са най-многобройната група, хапват яйца, мляко и производните им.
  • Същинските вегетарианци не ядат нищо от животински произход или с присъствие на животински продукти.
  • Крайните вегетарианци, които се наричат вегани и стават все по-многобройни, не докосват нищо с животински произход – месо, дрехи, мед.
  • Суровоядците приемат храната само и единствено в сурова форма.

Вегетарианството има много полезни ефекти, които увеличават ежедневно последователите на този начин на хранене.

Нивото на холестерола при вегетарианците е много по-ниско, отколкото при месоядните. Това допринася за по-здраво сърце, с по-слаба податливост на сърдечни заболявания. Във вегетарианските ястия наситените мазнини обикновено са по-малко, а холестеролът отсъства.

Кръвното налягане на избягващите месо е по-ниско, отколкото на ядящите месо. Вегетарианското хранене намалява и приема на натрий: когато пациенти с високо кръвно налягане станат вегетарианци, много от тях изпитват все по-малка нуждата от медикаменти.

С вегетарианската диета, която е с ниско съдържание на мазнини, се контролира диабетът. Храната на вегетарианците е богата на комплексни въглехидрати и фибри, срещащи се само в растителните храни.

Според учените вегетарианската храна предотвратява заболявания от рак. Процентът на жените, заболели от рак на гърдата, е значително по-нисък в страните, в които се ядат предимно растителни храни. Вегетарианците боледуват значително по-малко от месоядните и от рак на дебелото черво.

И след всичко това може да Ви се стори чудно, но пред вегетарианците стоят някои проблеми. Набавянето на „качествен белтък“ при хранене навън или на работното място е един от тях. Менютата в заведенията са ориентирани предимно към всеядни хора, а вегетарианските предложения са или пренебрежимо малко, или съвсем липсват.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име