Веган: Защо да изберем растително мляко – подробен анализ

0
301
Rastitelno_mlyako
Rastitelno_mlyako

Алтернативните решения във вид на растително мляко и въвеждането му в ежедневното хранене се обуславят от няколко главни причини.

Непоносимост към лактоза или млечни белтъци, непоносимост към вкуса на млякото или вегански режим на хранене могат да бъдат достатъчен повод за избягване на краве мляко и преминаване към растително мляко.

Любопитен факт е това, че човекът е единственият бозайник, който консумира мляко от друг бозайник през целия си живот. Също толкова любопитен е фактът, че до 3-годишна възраст синтезираме лактаза, която спомага за усвояване на млечната захар. Когато това спре да се случва настъпва реална опасност от чревни проблеми и дори интоксикация.

Но само това ли са причините да изберем растително мляко вместо краве?

Предимства и характерни особености

Някои по-отличителни предимства на видовете растително мляко са по-високо белтъчинно и по-ниско мазнинно съдържание, липса на лактоза и холестерол, както и по-ниска калоричност.

В едно растително мляко съдържанието на наситени мастни киселини е сведено до минимум и това го прави подходящо за различни видове диетични режими. Има достатъчно голямо разнообразие при избора на растително мляко, за да бъдат удовлетворени предпочитанията и хранителните вкусове на всеки потребител.

Всяко веган мляко има своите типични черти, които засягат вкусовите и хранителните му стойности. Някои са по-сладки и течни, а други са по-гъсти и ароматни.

За да ви помогнем да намерите вашия тип растително мляко направихме характеристика на всички видове млека от растителен произход.

И така, кое растително мляко е най-добро за вас, вашата диета и пълноценно хранене?

Растително мляко – вкус, хранителност и приложения

Здравословните заместители на животинското имат своите преимущества и недостатъци, които обикновено се оценяват според личния вкус при опитване. Затова няма как да кажем, че бадемовото мляко е най-добро и е по-вкусно от оризовото например.

Подробната характеристика на видовете растително мляко включва оценка на три параметъра. Ето кои са те:

  1. Вкус

Това е критерий, който трудно може да се окаже еднакъв за всички. При изпробване на вкуса на едно растително мляко ще разберете дали то е вашето или не. Разнообразието е достатъчно голямо, като изборът много зависи от това дали предпочитате да е сладко или не.

Соевото и кокосовото са по-сладки и кремообразни, а с по-лек аромат са конопеното и бадемовото;

  1. Хранителност

Тя би трябвало да е определящ фактор, като е важно да съблюдавате за богато съдържание на витамини A, D и калций. В такъв случай, соевото и конопеното мляко са точно за вас, защото съдържат протеини и аминокиселини.

Най-точна информация за хранителните стойности и съдържание ще намерите на етикета на продукта и ние ви съветваме да ги четете всеки път. Различните производители влагат различни количества и затова е добре да подбирате внимателно.

Ядковите млека – бадемово и лешниково, са нискокалорични и с по-малко мазнини. Първото растително мляко може да си приготвите и у дома, също както и оризовото. Може пък скоро да ви изненадаме със статия за приготвяне на растително мляко у дома.

Оризовото растително мляко е също доста предпочитано заради съдържанието си на кафяв ориз и неговите фибри. Те спомагат за регулиране на кръвната захар и холестерола в посока редуциране.

В Съединените американски щати, най-продаваното растително мляко на растителна основа е бадемовото. В него липсва лактоза, калории и е с нисък гликемичен индекс. Звучи и е наистина много добър избор за всеки, който иска да отслабне или има проблем със сладкото.

Важно е да ви споделим, че оризовото растително мляко е най-слабо алергенно от всички алтернативи и това го прави подходящо за деца или възрастни с алергия към глутен.
  • Приложения

При избора на растително мляко трябва да вземете предвид и предназначението му – дали е подходящо за готвене, като заместител на захарта или за добавка към супи и тестени изделия.

За сутрешното кафе, мюсли или някакъв десерт може да използвате овесено, соево и конопено.

Кокосовото е подходящо за приготвяне на шейкове, смутита и мюсли, а бадемовото е чудесен избор за диабетици и хора с лактозна непоносимост. Също така, с бадемово мляко може да се приготвят и изпичат различни здравословни десерти.

Любими видове растително мляко в детайли

Био овесено растително мляко – богато на фибри, витамини А, В и Е и фолиева киселина. С ниско съдържание на захар и мазнини, с приятен вкус и аромат;

Био бадемово растително мляко – за по-добра имунна и антиоксидантна защит, то е богат източник на магнезий, манган и калций. Отличен източник на фибри, без холестерол и наситени мастни киселини;

Био конопено без захар – органична напитка, подходяща за смитута и шейкове. Съдържа омега мастни киселини, витамини от няколко групи, желязо и магнезий;

Био кокосово без захар – съдържа фибри, селен, цинк и други полезни съставки, които спомагат за храносмилателния процес и е подходящо за хора с лактозна непоносимост;

А всички останали здравословни предложения за растително мляко ще намерите тук.

Скоро ще ви покажем колко вкусни неща може да си приготвите с алтернативните растителни млека.

Следете ни и гответе здравословно, за да бъдете здрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име