Веган великденски козунак с шоколад

0
446

Великден скоро наближава и е време да се приготвим. Тази рецепта е страхотен начин да се насладите на атмосферата, като съставките са без глутен и яйца, и може да се консумира и от хора с лактозна непоносимост.

Порции: 12

Време за приготвяне: 2 часа за втасване; 30-35 минути за печене.

Необходими продукти:

За тестото

За пълнежа

За глазурата

Начин на приготвяне:

  1. За да направите тестото:
  2. В голяма купа сложете соевото мляко, рапичното олио, агавето и портокаловия сок.
  3. Прибавете кората от портокал, брашното и маята.
  4. Бъркайте на ниска степен, около 2 минути. След това преминете на средна скорост за 5-6 минути. Спрете миксера и поставете тестото на плота.
  5. Месете на ръка около 10 минути, докато стане гладко и еластично.
  6. Намажете една купа с олио и поставете тестото вътре, като леко го намажете отгоре с олио. Поставете върху купата фолио за свежо съхранение и го оставете на топло място за 1 час и 15 минути или докато удвои размера си.
  7. Премесете тестото и го разделете на две части. Разточете всяка част в правоъгълна форма 50х20 см.

За приготвяне на пълнежа:

  1. Смесете всички съставки за пълнежа в средна по размер купа.
  2. Поръсете всяка от половините тесто със сместа, като оставяте половин сантиметър от всяка страна на правоъгълника.
  3. Навийте всеки правоъгълник откъм дългата страна на руло. Намокрете пръстите си и минете по ръбовете, за да се запечатат добре.
  4. След като са готови и двата правоъгълника, поставете ги един до друг и ги усучете заедно, за да се образува въже.
  5. Поставете „въжето” в намаслена форма за кекс и внимателно залепете краищата един към друг с малко вода.

Печене:

  1. Покрийте тавата с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за 35-40 минути, за да втаса отново. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Печете козунака в продължение на 22 минути. Извадете тавата от фурната. Докато е още горещ, намажете коричката на десерта с 1 с.л. от кленовия сироп. Поставете козунака обратно във фурната за още 8-10 минути или печете до златисто кафяво. Извадете тавата от фурната и я поставете върху решетка. С помощта на нож минете по ръба на тавата и обърнете към решетката.
  3. Намажете отгоре с останалия сироп. Охладете напълно, преди да нарежете. Десертът може да се съхранява при стайна температура, опакован във фолио до 3 дена.

КАКВО ПРАВИ ТАЗИ РЕЦЕПТА ТОЛКОВА ДОБРА ЗА ВАС?

Портокал

Не е изненада, че портокалите съдържат голямо количество витамин С, което е 165% от препоръчителната дневна стойност, само в една чаша сок. Витамин С е мощен антиоксидант, който извежда свободните радикали от тялото. Калият, съдържащ се в портокалите, помага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане.

Витамините от В група, подпомагат преобразуването на храната в енергия. Фолиевата киселина ( витамин В9 ), помага за образуването на здрави червени кръвни телца и за правилното развитие на плода в първите месеци от бременността. Тиамин или витамин В1 е известен още като „антистрес” витамин, поради способността си да укрепва имунната система и да увеличи способността й да се справя с напрежението. Пиридоксин ( витамин В6 ), помага на тялото да се справи с невротрансмитерите, необходими за изпращане на нервни сигнали, жизненоважни за нормалната функция на мозъка. Той също така влияе и върху хормоните на настроението-серотонин, норепинефрин и мелатонин.

Бадеми

Подобно на останалите ядки, бадемите съдържат също високи количества мазнини, но те са главно мононенаситени. Те намаляват концентрацията на триглицеридите в кръвта, които играят съществена роля за повишения риск от атеросклероза.

Фибрите в бадемите са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена, като допринасят за доброто храносмилане. Аминокиселината тирозин допринася за производството на допамин–невротрансмитер, активиращ центъра на удоволствието в главния мозък. Ненаситените мазнини са особено полезни за положителната промяна на известен брой кръвни фактори, свързани с нивото на триглицеридите и холестерола.

Агаве

Ацтеките първи нарекли агавето “дар от боговете”. Растението, подобно на кактус, расте в далечните пустини на Мексико. Нектарът от агаве се използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни храни и напитки. В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, нектарът от агаве е с по-нисък гликемичен индекс, равен на 27. Нектарът от агаве е 1.5 пъти по-сладък от захарта и определено е по-добрият избор за хора, чувствителни към захар и мед, за тези, които проявяват непоносимост към някоя от съставките на меда и най-вече за веганите.

Векове по-късно става ясно, че растението агаве съдържа субстанция, която успешно се бори с процесите на декалцификация в организма и последващата остеопороза, а и стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта.

Какао

Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и 20 пъти повече антиоксиданти от сините боровинки. Протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, сяра, флавоноиди, антиоксиданти и основни мастни киселини – това се съдържа зад неустоимия вкус на какаото. Точната комбинация от тези елементи, позволява да се понижи холестерола, да се подобри сърдечната функция и намалява риска от рак.

Един от най-важните елементи е фенилетиламинът. Големи дози от това съединение се освобождават в мозъка, когато сме привлечени към някого.

  • Калории за порция: 267
  • мазнини: 10 г
  • въглехидрати: 2 г
  • сол: 0,01 г
  • захар: 19,5 г

Nasheto_predlojenie

Сироп от агаве
Сироп от агаве
БИО Какао на прах
БИО Какао на прах
HAMMER MÜHLE - бяло брашно микс без глутен
HAMMER MÜHLE – бяло брашно микс без глутен
Жива мая (без глутен) - Doves Farm
Жива мая (без глутен) – Doves Farm

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име