Тази страхотна рецепта е точно за тези дни, когато ви се хапва нещо плодово и с наситен вкус. Мекотата на печените плодове, сладостта на кленовия сироп и хрупкавата гранола, се преплитат в уникална комбинация, за да се насладят всичките ви сетива.
Порции: 2-4
Време за приготвяне: 35-40 минути
Необходими продукти:
- 2 ябълки
- 1 круша
- 85 г сини боровинки
- 1 с.л. Био кокосово масло 100%, разтопено
- 2 с.л. Био кленов сироп 100%
- ¼ ч.л. Био канела на прах
- 150 г Безглутеново мюсли гранола с ядки – Sam Mills
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Обелете и махнете вътрешността на ябълките и крушата. Нарежете ги на малки кубчета. Използвайте лъжица и намачкайте сините боровинки. Поставете плодовете в огнеупорен съд и ги смесете заедно. Полейте ги с кленовия сироп, кокосовото масло и поръсете канелата. Разбъркайте отново всичко заедно.
- Печете във фурната за 30 минути или докато плодовете омекнат. Извадете съда от печката и поръсете най-отгоре с гранола. Поставете пак във фурната и печете 5-10 минути, докато стане златиста. Извадете от фурната и сервирайте ястието топло.
КАКВО ПРАВИ ТАЗИ РЕЦЕПТА ТОЛКОВА ДОБРА ЗА ВАС?
Ябълки
Ябълките имат особено високо съдържание на витамин С и витамин А в състава си, което ги прави мощно антиоксидантно средство. Те подпомагат устойчивостта на организма срещу инфекциите и свободните радикали. Съдържат значително количество фибри, което може да повлия положително върху лошия холестерол. Ябълките са добър източник на витамини от В група, като рибофлавин ( витамин В2 ), тиамин ( витамин В1 ) и пиридоксин ( витамин В6 ), които заедно освобождават ензим, които подпомага метаболизма и други жизнени функции в тялото.
Ябълките включват и минерали, като желязо, мед, цинк, фосфор, калций и калий, които контролират сърдечната честота и кръвното налягане. Заради всички тези отлични съставки, много учени наричат ябълките „супер храна”.
Круши
Те съдържат широк набор от витамини и минерали: мед, желязо, калий, манган и магнезий, и витамини от В група, като фолати, рибофлавин и пирдоксин. Те подпомагат намаляването на оплакванията от колит, артрит, заболявания на жлъчния мехур и подагра.
Крушите съдържат 12% от дневната стойност на прием за витамин С, който се бори с инфекциите в организма и витамин К, който спомага за изграждане и поддържане на здрава костна структура.
Крушите се препоръчват при диета, тъй като не съдържат мазнини, а фибри и цялостната им грапава структура, придава усещане на ситост с малка порция. Това спомага за регулирането на телесната маса и подобряване на метаболизма.
Флавонолите, осигуряват допълнителни ползи за здравето, като понижават рисковете от рак, диабет тип 2 и заболявания на сърцето.
Канела
Канела е широко разпространена подправка, която намира медицинско приложение при раздразнен стомах, диария и повишено натрупване на газове в червата и чувство на подуване. Притежава антибактериални и противопаразитни свойства, които обуславят приложението при различни бактериални и паразитни инфекции. Използва се също и при обикновена настинка и грип, а също и за облекчаване на болката при болезнена менструация. Канелата понижава кръвната захар и се използва широко от диабетици и хора с повишен риск за развитие на диабет.
Канела понижава склонността на кръвта да се съсирва и така повишава кръвния ток към тъканите. Ето защо се счита, че приемът на канела води до повишаване на нивото на метаболизма и понижаване на телесната маса. Трябва да се внимава обаче, тъй като приемът на канела едновременно с лекарства за разреждане на кръвта, може да доведе до повишен риск от кървене.
Антибактериалното действие на канела я превръща и в подходящо средство за лечение на гърлобол и настинки. Приемът и се съпровожда и от приятен загряващ ефект.
- Калории за порция: 152
- мазнини: 10,9 г
- въглехидрати: 3 г
- сол: 0,01 г
- захар: 24,4 г
- протеини: 6,4 г
Рецептата е: Веган; Без глутен; Без млечни продукти; Без яйца; Без месо.


