Веган лазаня с домати и тиквички

0
488

 

IMG_9444Необходими продукти:

За корите:

  • 1 зелена тиквичка;
  • 5 домата;

За маринатата:

За сиренето от кашу:

  • 1 ч.ч. кашу;
  • 1 ч.л. лимонов сок;
  • 1 ч.л. сух копър;
  • ¼ ч.ч. вода;
  • По щипка от куркума, червен пипер и кориандър;
  • ½ ч.л. хималайска сол;
  • 1 скилидка чесън;

Начин на приготвяне:

  1. За мариноване на тиквичката и доматите: настържете тиквичката на тънки ленти и нарежете доматите на колелца. Натъркайте ги с олиото и билките и ги изпечете във фурна на ниска температура за 1-3 часа.
  2. За да направите сиренето: пасирайте всички съставки до еднородна смес.
  3. За да комбинирате: редувайте пластове от домати, тиквички, спанак и сирене. Поръсете с кориандър.

ЗАЩО ТАЗИ ЛАЗАНЯ Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

IMG_9452Домати

Има стотици сортове домати – от малки, колкото грозде, сливи или череши, за лека и здравословна закуска, дребничкият сорт „Рома” – отлични за готвене, до едрото “Биволско сърце”. Цветовете могат да варират от бледорозови и жълти, през класическите червени, до лилави, даже черни. Хранителните продукти, които могат да се направят от доматите са безкрайни: сушени на слънце, пържени зелени домати, яхния, сос, паста, кетчуп, сок, брускети, вегетарианска супа, пица, салса, салата…

Доматите съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества…Предоставят на организма нужните количества фибри, Витамин А, Витамин С и Витамин К, калий и манган. Освен това в състава си имат още Витамин Е, тиамин, ниацин, Витамин В6, фолиева киселина, магнезий, фосфор, мед и други.

Измерено в дневни стойности, доматите осигуряват 38% от нужните за организма количества Витамин С, 30% от необходимия Витамин А и покриват 18%  от нужния ни Витамин К, освен това  не съдържат мазнини и холестерол.

Тиквички

Тиквичките представляват лесни за отглеждане, летен вид тиква, родом от Централна Америка и Мексико. Донесен в САЩ от италианските имигранти през 1920 година. Има различени сортове тиквички – зелени, тъмно зелени, жълти и златисти.

Тиквичките виреят най-добре в топло време, без резки климатични промени и влажна и подхранена почва. Освен плодовете, годни за консумация са и цветовете, които представляват големи, жълти фунийки.

Със сигурност ще се впечатлите от хранителните стойности, които предлагат тиквичките (17 калории на 100 грама), високо съдържание на фибри, не съдържат холестерол и вредни мазнини. Богати са на флавоноидни антиоксиданти, като зеаксантин, каротин и лутеин, които играят изключителна роля в забавянето на стареенето и са един вид превенция срещу свободните радикали.

Тиквичките, също така, са чудесен източник на калий, който помага за нормализирането на умерените нива на кръвното налягане и премахва последиците от натрупването на натрий. В действителност, тиквичките съдържат повече калий от бананите.

Богати са на витамини от група В, фолиева киселина, В1, В2, В3 и холин, както и минералите цинк и магнезий, които осигуряват регулирането на кръвната захар – положително предимство за диабетиците. Те съдържат и важни минерали, като желязо, манган и фосфор.

СпанакIMG_9431

Неясно защо, през годините спанакът е бил наричан „Испански зеленчук”, като по-късно неговото име се трансформира до това, което познаваме днес. Смята се, че спанакът произлиза от древна Персия. Отглеждането на спанака се простира до Непал, а в седми век – до Китай, където още се нарича „персийски зеленчук”. Пренесен е в Испания от маврите през 11ти век.

Спанакът има ниско съдържание на мазнини и дори не съдържа холестерол. Има високи нива ниацин и цинк, както и протеини, фибри, Витамин А, С, Е и К, тиамин, Витамин В6, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, мед и манган.

Флавоноидите в спанака  действат, като антиоксиданти за предотвратяване окисляването на холестерола и предпазват тялото от свободните радикали, особено в дебелото черво. Фолатът в спанака е отличен за здравето на сърдечно-съдовата система. Магнезият, спомага за намаляване на високото кръвно налягане. Проучванията показват, че спанакът помага за поддържането на функцията на мозъка и паметта.

IMG_9436Кашу

Произхождащи от Бразилия, този вид ядки са във формата на полукръг, със сладък вкус и множество приложения в кулинарията. Заемат трето място по консумация сред всички ядки, може отлично да се съчетават със стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини, слънчогледови семки и други ядки, като бадеми и орехи, за да се направи фантастичен микс. Маслото от кашу е основно за много домакинства по света и е перфектен избор за всякакви ястия.

Кашуто е един от най-много култивираните продукти, като отстъпва първо място само на бадемите. Отглеждано в повече от 30 страни, то изисква горещ и влажен климат, за да расте. Най-големите производители на сурово кашу са Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия.

Съдържа много минерали, като мед, манган, магнезий, фосфор и Витамин К. Друга съставка в кашуто са проантоцианидите, съдържащи флаваноли, които подтискат способността на раковите клетки да се делят и размножават, като по този начин намаляват случаите на рак на дебелото черво.

Изненадващо, кашуто не съдържа холестерол. Всичките мазнини в ядките са добри, особено олеиновата, намираща се също в зехтина, което от друга страна е причината и двете храни да са толкова добри за вас.

Nasheto_predlojenie

Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО кашу сурово
БИО кашу сурово
Зехтин био екстра върджин
Зехтин био екстра върджин
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)

СПОДЕЛИ
Предишна статияФакти за храната. Домати
Следваща статияГъба конджак: японската тайна за безупречна кожа
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име