Веган Лазаня Болонезе със Сос Бешамел от Кашу

0
494
Веган лазаня

Тази рецепта за Веган Лазаня Болонезе е толкова изненадващо вкусна, че можете да я споделите с близките си и те ще са впечатлени от съдържанието. 100 % на растителна основа, без соя, без глутен, с минимално преработени съставки – лесна и вкусна.

Когато преминем към растителен режим на хранене, понякога се случва да ни липсват познати вкусове и ястия от преди, заради хубавите спомени от тях.

Колкото и да са прекрасни зеленчуците, не можем само да караме на салати и хумус. Също така, искаме да споделим трапезата с близките си, защото е трудно винаги да сме единствените с различно меню.

Когато за пръв път се завърнах от Китай след 3 години отсъствие, моя близка приятелка организира гости у тях с нейната прословута лазаня. Приятелка ми е специална с много неща, но готварстовото не е на първо място. Тази лазаня, тя я прави отлично и с право се гордее с това. Толкова ми беше драго, че човек, който рядко се завърта в кухнята, положи толкова услия тогава, за да можем да се забавляваме заедно няколко човека около вкусно ястие. Винаги когато става въпрос за лазаня се сещам за това весело изкаране, което от обяд прерастна в среднощно парти.

Поради такива поводи и други, смятам че е хубаво да си хапваме ястия, наподобяващи традиционни, но с пълноценни и полезни съставки. Смятам, че когато започнем да променяме хранителните си навици, добрият подход е на добавяне на нови храни и начини на приготвяне, а не на изключване и лишаване от неща, които са ни радвали.

Веган лазаня - Оргран

За доматения сос

Ползвала съм някои подправки, които традиционно не се ползват, с цел да предизвикам различни вкусове, не просто някакви си зеленчуци с доматено пюре.

За корите на лазанята

Ползвам марката за безглутенови здравословни храни „Orgran” , направена от ориз и царевица. Представителната компания Лайфстор ми я предостави да я пробвам и аз съм изключително доволна от резултата.

Основа на Доматеният Сос:

  • Зехтин, достатъчно за покриване на дъното на тенджерата
  • 1 бр. кромид лук, нарязан на малки кубчета
  • 1 бр. средно голям селари стебло, нарязан на малки кубчета
  • 1 бр. средно голям морков, нарязан на малки кубчета
  • 500 мл. доматено пюре
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 с.л. мащерка (суха или прясна)
  • ½ ч.л. сол и пипер

Плънка:

  • 50 гр. тиквени семки
  • 1 бр. средно голям морков, нарязан на едро
  • ½ глава карфиол (около 300 гр.), нарязан на розички
  • 250 гр. гъби нарязани на ¼
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. бирена мая
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • ½ ч.л. пушена сол (по избор)
  • 1/3 ч.л. лют пипер (по избор)
  • 1/3 ч.л. подсладител (по избор)
  • 4 бр. големи листа пресен босилек

Веган Бешамел:

  • 200 гр. кашу (накиснато предварително за поне 2 часа)
  • 250 мл. вода
  • 1 ч.л. чесън на прах или 1 скилидка
  • 1/3 ч.л. индийско орехче на прах
  • 1/3 ч.л. карамфил на прах
  • ½ ч.л. сол и пипер

За Доматеният Сос: 

В предварително загрята с мазнина дълбока тенджера, запържете лука за 3 – 4 мин., като разбърквате често да не загори. После добавете моркова и селарито и продължете да ги готвите докато леко се запекат, около 5 мин.

Добавете доматеното пюре, 100 мл. вода и подправките и оставете на бавен огън с полуотворен капак за 30 мин. или докато се редуцира към 1/3.

За Плънката: 

Последователно и поотделно, блендирайте в сух кухненски робот тиквените семки и зеленчуците, докато станат дребни като кус-кус парченца. Това ще предаде текстура, наподобяваща кайма. Сложете всичките в отделни съдове.

Когато се редуцира сосът, сложете сухите подправки и горчицата към тенджерата с доматения сос.  Добавете карфиола и моркова и продължете да варите около 20 мин. на бавен огън по същия начин. Ако е прекалено гъсто, добавете малко вода (1 – 2 с.л.).

После добавете тиквените семки за още 10 мин. Накрая когато сосът е гъст и къкренето е съвсем намаляло, добавете гъбите, босилека и подсладителя. Оставете да престои за 20 минути. Махнете дафиновите листа.

Трайност: 3 дни в хладилник

За Веган Бешамел: 

Пасирайте всички съставки заедно до получаване на хомогенна смес.

Трайност: 4 дни в хладилник

Конструиране на Лазанята:

За целта трябва да се ползват кори, които са подходящи за директно ползване (не е нужно да се варят предварително).

Веган лазаня снимка

Първо нанесете и изравнете слой с доматения сос, който e добре да покрие дъното, за да не залепнат корите, по-малко от 1 см. После сложете първия слой кори, леко счупени, за да я разрежете после лесно.

Пак сложете доматен сос и изравнете. После поръсете отгоре с бешамел. Леко разнесете, без да смесвате двете. Пак сложете леко начупени кори.

Това се повтаря около 3-4 пъти, в зависимост от дълбочината на съда. Завършете с плътен слой бешамел и по желание отгоре можете да поръсите малко сол, пипер и индийско орехче.

Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна за 40 мин. на 180 градуса. После махнете фолиото и печете още 5-8 мин., докато бешамела хване лека коричка и водата се изпари напълно.

След като е готово, изчакайте 10 мин. преди да разрежете, за да се запази цялостта.

Предишна статияГотви с професионален шеф готвач Николета Колева
Следваща статияБезглутенов беконов киш
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име