Транс мазнини – влияние върху здравето

0
1268

Транс мастните киселини или наричани още транс мазнини, са промишлен продукт на хранително-вкусовата промишленост, които се използват за удължаване трайността на продуктите и обогатяване на вкуса им.

Въпросът е каква цена плащаме ние, потребителите и консуматорите, за тези храни, които съдържат транс мазнини? Негативните ефекти от влагането им в храните са доказани научно и са напълно обосновани.

В България обаче още сме далеч от контрола на транс мазнините, тъй като няма изискване за споменаване на съдържанието им върху опаковката на продуктите.

Какво представляват транс мазнините

Оръжието за масово поразяване – транс мазнини, са широко разпространени хидрогенирани растителни масла, които се получават при нагряване до висока температура чрез водород и катализатори. Точно този процес се нарича хидрогениране, а наименованието транс мазнините идва от съдържанието на транс изомери.

Подобно на глюкозо-фруктозния сироп, вредните транс мазнини се използват за чисто икономически цели и щедро се влагат в почти всички храни. Те са относително трайни, евтини и широко разпространени. Това ги прави масово оръжие за поразяване и вреда върху здравето на хората. И вече сигурно сте убедени, че трябва да ги избягвате. Това ще е най-доброто решение със сигурност.

За или против консумация на транс мазнини

Има редица изследвания, които доказват вредното влияние от консумацията на транс мазнини върху човешкото здраве. Резултатите показват, че приемът на транс мазнини повишава нивата на лошия холестерол, но не въздейства на добрия в никаква посока. Така значително се уврежда съотношението LDL:HDL, а това е предпоставка за сърдечно-съдови проблеми.

С до 40% по-висок е рискът от поява на диабет тип 2 при консумация на транс мазнини дори в най-малки количества. Други здравословни усложнения, които се предизвикват от транс мазнини, са инсулиновата резистентност, затлъстяването и дисбаланс в кръвната захар.

Точно инсулиновата резистентност е един от първите признаци за поява на диабет. Какво се случва всъщност – при прием на транс мазнини, те стимулират отделянето на по-големи количества инсулин, което води до резистентност към излишъка му.

Освен всичко това, масово използваните транс мазнини не са познати на нашия организъм, защото реално не са съществували допреди няколко века. Самият процес на хидрогениране, чрез който се получават, е в пъти по-опасен от наситените мазнини. Те поне са необходими за холестерола и мастноразтворимите витамини, а вреда могат да причинят при по-големи количества. Това не важи за въпросните транс мазнини, които са абсолютно ненужни и празни. Още повече – те са несвойствени за организма и са изключително вредни.

След приведените до тук аргументи може да обобщим, че сме твърдо против консумацията на транс мазнини.

Ето и още няколко причини за това:

  • Увеличават нивата на триглицериди в кръвта
  • Могат да причинят атеросклероза и високо кръвно налягане
  • Намаляват инсулиновата чувствителност
  • Нарушават оптималното функциониране на черния дроб

За да се ориентирате сами в избора  на продукти, които НЕ съдържат транс мазнини, ви съветваме да избягвате следните наименования, които обикновено се използват, за да обозначат наличието им в продукта:

  • Хидрогенирано растително масло
  • Хидрогенирани мазнини
  • Частично хидрогенирани мазнини
  • Растителни мазнини – също може да е подвеждащо

Храни, които съдържат транс мазнини

В „краткия“ списък с храни, които съдържат транс мазнини под някаква форма, влизат следните продукти:

  • Маргарин
  • Бял хляб
  • Закуски
  • Чипсове
  • Вафли, шоколади, сладки, бисквити
  • Готови сандвичи
  • Кроасани, кексове
  • Бързи закуски
  • Понички
  • Сладолед
  • Джънк храни – Макдоналдс и всички подобни вериги
  • Пържени картофи и като цяло всичко, което е пържено

И след като изяснихме какво не трябва да се яде поради наличието на вредни транс мазнини, то е редно да ви предложим алтернатива.

Когато решите да готвите някакво ястие, не използвайте маргарин или друго твърдо масло, а използвайте зехтин за целта, но не екстра върджин. Другият вариант е да заложите на течни растителни масла или кокосово масло, масло гхий и други подобни.

А ако посещавате често заведения за хранене, отново съветът ни е да избягвате пържените храни, които са богати на транс мазнини, както и всички крещящи реклами на бургери, пици и сходни продукти. Насладата от тях може да е голяма, но вредата е в пъти по-голяма.

Винаги има начин да приготвите здравословно храната си без транс мазнини – следвайте нашите съвети и елиминирайте изцяло преработените храни.

Вече имате знанията – остава само волята да бъдете здрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име