• Вход
  • Регистрация

Тортила – древният хляб на ацтеките + рецепта

Тортилите са една от най-старите храни, познати в човешката история. Според данните на археолози се консумират от 10 000 години. Техният дом е Южна Америка, и по-специално – Мексико. Самата дума тортила е дадена на тези чудновати хлебчета от испанците при стъпването им на континента. В буквален превод „тортила“ означава кръгла тортичка, но това съвсем не разкрива истинския вкус на този хляб, специалния му метод на приготвяне, нито множеството му приложения.

Тортилите – минало, настояще и бъдеще

Антрополозите са октрили уреди за смилане на царевица в планината Сиера Мадре, които са датирани на 10 000 години. Хлебчетата, приготвени с тях са били основната храна на древните южноамерикански народи – маите, ацтеките и толтеките. Според една от легендите на маите тортилите били измислени от бедните поданици на един алчен крал, чийто глад не можел да бъде заситен. След няколко от специалните хлебчета обаче, владетелят се успокоил и народът заживял в мир. Множество предания разказват за специалното място, което тортилата е имала в бита на ацтеките. Твърди се, че воините задължително консумирали поне по три на ден. Съвременните учени смятат, че това може да не е далеч от истината, тъй като плоските хлебчета лесно се пренасят и могат да бъдат хапвани във всякакви условия. 

Днес тортилите са популярна храна по цял свят. Участват като основна съставка в стотици мексикански рецепти. Пренесени са в Северна Америка, където са любима храна, а вече достигат и до европейския пазар. Нутриционистите по цял свят смятат, че тортилите са изключително добър заместител на класическия хляб, защото не съдържат глутен, приготвят се по специална методология и не дразнят стомаха.

Класическата мексиканска царевична тортила

Класическата мексиканска тортила се приготвя от царевично брашно. Въпреки че днес можете да откриете тортили от вскякава суровина, истинския автентичен вкус на тази храна се дължи именно на царевицата. Как обаче успяват да постигнат хомогенна консистенция само с царевично брашно? Известно е, че то е изключително ронливо и тежко и от него трудно се правят печива.

Тайната е в метода на обработка на царевицата. Той се нарича никстамализация и е датиран от времената на древните ацтеки и маи. Още тогава хората са установили, че царевичното брашно има свои специфики, но то е било най-достъпното и евтино в Южна Америка. Ето защо местните са открили начин да третират царевицата, за да получават вкусни, леки и лесни за печене питки от нея.

Нисктамализацията е процес, при който царевицата се държи в силно алкален разтвор. Преди да се залее с избрания разтвор, суровината се стрива на фин прах, който се нарича маса. В миналото това се е правело с малки каменни мелници. Днес има машини, които извършват тази част от процеса. Масата се залива с варовиков разтвор, където престоява известно време. След това се измива добре. Полученият продукт се нарича „нисктамал“ и се характеризира с меката си, лесна за работа консистенция, както и с множеството си полезни вещества.

Никстамализацията предизвиква множество физико-химически реакции в суровината, които обогатяват състава й. Част от тях са частично желиране на нишестето, частична сапонификация на мазнините, втечняването на някои протеини и конвертирането на хемицелулозната обвивка в разтворими смолисти частици. Всичко това прави царевицата много по-лесна за обработка и храносмилане от организма и активира наличните в нея витамини и минерали (калций, желязо, цинк и витамини А, D, E, B12).

След като царевицата премине през първоначалната обработка на никстамализация, от полученото брашно се прави тесто и се оформят малки кръгли плоски питки. Традиционно тортилите се пекат на каменна пещ от жените в семейството, които пеят, докато работят. 

Днес голямата част от всички тези процеси са механизирани. Означава ли това, че не можем да намерим класическа мексиканска тортила? За щастие, има компании, които държат на традициите и спазват всички стъпки, за да дадат на клиентите си автентичен продукт. Ето за какво да следите, когато купувате своите тортили:

  • Да са направени само от царевично брашно;
  • Царевицата да е обработена чрез никстамализация;
  • На опаковката да е обозначено какъв вид царевица е използвана;
  • Да има информация за обработката на растенията, тъй като много от съвременната царевица е ГМО;
  • В продукта да няма добавени животински суровини.

Истинската мексиканска тортила е веган, без глутен, лека, със специфичен царевичен привкус и изключително вкусна. Тя се затопля преди консумация или се използва като основа за различни рецепти.

Рецепта с тортили

Купили сте истинските мексикански тортили. А сега какво? Предлагаме ви една класическа рецепта за енчилади от Мексико.

Съставки

За плънката

  • 500 гр телешка кайма
  • 1 средно голям лук
  • ½ ч.л. сол
  • зехтин за запържване
  • 10-14 царевични тортили
  • 1 ч.ч. зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 ч.ч. зелени чушки, нарязани на шайби
  • ½ ч.ч. черни маслини без костилките
  • 3 ч.ч. настърган кашкавал (веган или от краве мляко)
  • по желание люти чушки

Метод на приготвяне

  1. Загрейте малко зехтин в голям тиган. Задушете лука и добавете каймата. Овкусете със солта и черен пипер по желание. Гответе, докато месото добие приятен кафеникав цвят. Свалете от котлона, отцедете излишната мазнина и оставете да се охлади.
  2. Загрейте фурната на 180 градуса.
  3. Намазнете средно голяма тава с малко зехтин.
  4. За сглобяването на енчиладите, разстелете всяка тортила на кухненския плот. Намазнете всяка тортила или леко я поръсете с вода, за да омекне. Сложете в центъра 2-3 с.л. от каймата, малко зелени чушки, зелен лук и маслини, както и люти чушки, ако сте избрали да ги добавите. Завийте тортилите на стегнато руло. Там, където завършва рулото, поръсете обилно с кашкавал. Наредете в тавата, така че кашкавалът да е отгоре. При готвенето, той ще се разтопи и ще запечата енчиладите.
  5. Преди да сложите във фурната, добавете в тавата малко вода. Гответе около 20 минути, или докато тортилите започнат да образуват балони. Сервирайте със свежа салата и млечен сос.

Готови ли сте да се потопите в класическата мексиканска кухня? С тортилите на Nagual ще се пренесете директно в топла Южна Америка. При това без да правите компромиси с хранителния си режим. Поръчайте класически мексикански тортили от нашия онлайн магазин!

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Симона Димитрова
29/10/2019 09:14
Занимавам се с писане от дете. Обичам да експериментирам със здравословни рецепти, а дъщеря ми е пръв помощник в кухнята. За мен здравословният начин на живот е пресечната точка между грижа за тялото, ума и духа.

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!