Торта с ягодов крем и глазура от рожков

0
527

Вкусът на тази торта наподобява ягодов шейк. Най-хубавото е, че е отличен избор за всеки и се приготвя изключително лесно. В комбинация от плодове и ядки по избор, например червени боровинки и бадеми, като тази торта на снимките, ще се насладите на прелестните пролетни дни с лекотата и аромата на свежи ягоди.

 Порции: 8-10 парчета

Подготовка: 30 минути +12 часа за замразяване

Готвене: 2 часа

IMG_8995НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За основата:

За крема:

  • 400 гр. замразени ягоди
  • 300 гр. БИО кашу, поставено във вода за поне 1 час, изцедено
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • ½ ч.л. морска сол
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 115 мл вода
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. кокосово масло

За глазурата:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За основата:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса. Поставете елдата във вода за 30 минути, после изцедете и печете на ниска температура за 2 часа, докато стане отново суха.
  2. Смелете бадемите и елдата в блендер до консистенция, подобна на марципан.
  3. Добавете фурмите, без костилки, колкото пожелаете.
  4. Поставете сместа на дъното на тава, после във фризера.

За крема:

  1. Пасирайте всички съставки, с изключение на ягодите, докато се получи хомогенна смес.
  2. Преместете ¼ от сместа в друга купа.
  3. Поставете ягодите в по-голямата смес и ги разбъркайте до гладка, бледорозова смес.
  4. Сложете ягодовата смес върху основата, след което отделената бяла смес.
  5. Поставете във фризер за най-малко 2 часа.

За глазурата от рожков:

  1. Стопете кокосовото масло и смесете всички съставки заедно, до гладка смес.
  2. Гарнирайте тортата с плодове и ядки, пожелание.
  3. Поръсете с глазурата и сервирайте.

 

IMG_8997КАКВО ПРАВИ ТАЗИ ТОРТА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Елда (гречка)

Елдата е зърнена храна, известна някъде като „черен ориз”, другаде като „черна пшеница”. В Югоизточна Азия се отглежда отпреди 6000 години. Особено популярна е в Русия, където я наричат гречка. Кашата от гречка е една от любимите гарнитури в Русия.

Тя се цени заради хранителната й стойност, а полезните й свойства се дължат на богатото съдържание на протеини, около 14 %, на мазнини, захар и фибри. Богата е на витаминиА, В, Е, и РР, на желязо, калций, фосфор, йод, бор, магнезий и цинк. Съдържа и органични киселини – лимонена и ябълчена, и не съдържа глутен.

Елдата е много подходяща храна за спортуващи, тъй като увеличава мускулната сила и издръжливост. Богатото й съдържание на флавоноиди подпомага борбата със стареенето на клетките.

Високото съдържание на магнезий спомага профилактиката на сърдечно–съдовата система, борбата с високия холестерол и хипертонията. Наличието на богат набор от витамини и минерали е особено полезно за кожата, ноктите и косата. Отразява се благоприятно на хора с нарушена перисталтика, поради наличието на пектин и фибри.

Стабилизира кръвната захар. Полезна е за доброто функциониране на черния дроб и панкреаса, поради наличието на желязо и лецитин.

Здравословни ползи от елдата

  • Източник на здравословни протеини;
  • Високо ниво на рутин, който подпомага намаляването на кръвното налягане;
  • Подобрява храносмилането;
  • Не съдържа химикали;
  • Съдържа голямо количество фолиева киселина, белтъци и аминокиселини и може да се бъде заместител на месото;
  • Не съдържа глутен!

Рожков

Рожковът (Ceratonia siliqua L.) е вечнозелено дървесно растение, което принадлежи към семейство „Бобови”. На височина достига 15 метра. Произхожда от средиземноморския регион и се отглежда предимно там. Рожковът е един от най-древните заместители на захарта. Неговите продукти са широко използвани и днес в хранителната индустрия, като добавка и стабилизиращ агент.

Ядливната част на рожков е шушулката. Тя е подплатена от мека кафеникава пулпа, която съдържа високо количество захар. Узрялата шушулка се изсушава или пече и от нея могат да се приготвят брашно или сиропи, захар, меласа, заместители на какао.

Брашното от рожков е богато на Витамин B1 и B6. То е изключителен източник на минерални елементи, най-вече калий, калций, мед и манган. По отношение на макромолекулите–тук въглехидратите имат значителен превес. От тях преобладава захарозата, следвани от глюкоза и фруктоза.

Продуктът е много богат и на фибри. Те могат да понижават нивата на серумния холестерол.

От семената на рожкова е изолиран белтъчен комплекс, наречен каробин. От него може да се приготви тесто за хляб, който не съдържа глутен и е с добри хранителни и вкусови качества.

В пулпата на рожкова се съдържат още и танини. Те имат положителен ефект при лечението на остра диария при деца.

Есенциални масла и полифенолни съединения, извличани от зародишите на плодовете, проявяват антибактериални, противогъбични, антиоксидантни и противотуморни свойства. Той съдържа и теобромин.


ЯгодиIMG_8992

Ягодите са източник на Витамин С, манган, диетични фибри, йод, калий, Витамин В2, Витамин B5, Витамин В6, Омега-3мастни киселини, магнезий, мед, както и Витамин К. Те съдържат и много полезни фитохранителни вещества-флавоноиди, антоцианидини и елагова киселина.

Този вкусен плод помага за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.  Учените  смятат, че силата на ягодите се крие в съдържащите се в тях високи нива на фенолни съставки, които имат антиоксидантни свойства. Ягодите са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след тежко боледуване поради високото съдържание на Витамин С.

  • Калории за парче: 380
  • Въглехидрати: 7 гр.
  • Сол: 0,1 гр.
  • Захар: 9,3 гр.
  • Протеини: 9,9 гр.

Nasheto_predlojenie

product_4711
БИО бадем суров
БИО кленов сироп 100%
БИО кленов сироп 100%
Био кокосово масло
БИО кокосово масло
БИО елда
БИО елда

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име