Ягодово небето, ягодово морето... Не, не беше така песента, но през април грешката е вярна. Съчетаваме свежите пролетни плодове с веган крема сиренце и питателно фъстъчено масло. Получава се чудна торта, която можеш съвсем спокойно да хапнеш като питателна следобедна закуска. Ето как се приготвя.
Необходими съставки:
За блата:
За пълнежа:
- 350 гр ягоди
- 120 гр веган крема сирене (Сире-НЕКА)
За глазурата:
- 1 ч.ч. фъстъчено масло
- 120 гр веган крема сирене (Сире-НЕКА)
- 3 с.л. кафява захар
- ¼ ч.ч. вода
- 2 ч.л. ванилия (по желание)
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 градуса. Смесваме всички съставки за тестото и изсипваме в кръгла тава. Печем за 20 минути.
Докато блатът се пече, приготвяме пълнежа. Нарязваме ягодите на ситно (или ги пасираме в блендер) и смесваме с крема сиренето. Можеш да направиш сладко от ягодите, но в сезона на пресните плодове ние ти препоръчваме да заложиш на пълнеж без термична обработка.
Когато блатът е готов, го оставяме малко да се охлади и издълбаваме дупки с големината на супена лъжица в него. запълваме дупките с пълнежа.
Време е да направим глазурата. Смесваме всички съставки за нея и разбиваме добре в кухненски робот. Кремообразната смес разпределяме равномерно върху тортата.
Оставяме за около час в хладилник, за да стегне.
Поднасяме с чаша ароматно кафе или домашна лимонада.
Желаем ти здрав апетит.
Рецепта и снимка:
Onegreenplanet.org