Топла салата с кореноплодни [веган]

0
330

[fb_button]

 

Вече е официално – с настъпването на есенното равноденствие от топлото лято ни остават само спомените. Все по-рядко виждаме по магазините любимите ни розови домати и градински краставици. Времето на салатите е зад нас. А може би не е точно така. Есента идва със свое собствено изобилие от плодове и зеленчуци, от което можем да се възползваме.

Не страдайте по летните зеленчуци, днес ще ви нахраним с една вкусна салата от сезонни кореноплодни. Въпреки че спокойно можете да я сервирате и студена, ви препоръчваме да я хапвате топла, за да сгреете тялото си и да му помогнете в прехода към студените есенни дни.

Необходими продукти:
  • 2 средно големи сладки картофа
  • 1 малка глава цвекло
  • 1 лук
  • 1 ч.л. зехтин
  • Щипка мащерка (сушена или прясна)
  • Морска сол и черен пипер на вкус
  • ½ ч.ч. червена леща
  • 2 ч.ч. зеленолистни
  • 1 зряло авокадо
За дресинга:
  • 7 ч.л. лимонов сок
  • 5 ч.л. зехтин
  • ½ ч.л. дижонска горчица
  • 1 ч.л. сироп от агаве
  • ½ ч.л. морска сол
  • Щипка пипер
Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете картофите и цвеклото на филийки, дебели около сантиметър. Разрежете лука на 8 и смесете трите зеленчука в средно дълбока купа. Добавете зехтина, мащерката, солта и пипера и разбъркайте добре.

Подредете овкусените зеленчуци в тава и печете до готовност (около 20 мин).

Добавете лещата в малка тенджера с вряща вода. Не гответе до пълно омекване. Лещата трябва да остане леко твърда. Отцедете водата и оставете настрана.

Смесете всички съставки за дресинга в купичка и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Измийте зеленолистните и подредете в чиния, като ги напръскате с част от дресинга. Добавете още топлите леща и кореноплодни. Нарежете авокадото и го разстелете най-отгоре. Полейте с останалия дресинг и поръсете обилно с прясно смлян черен пипер.

Желаем ви добър апетит!

Рецепта и снимка: onegreenplanet.org

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име