[fb_button]
Вече е официално – с настъпването на есенното равноденствие от топлото лято ни остават само спомените. Все по-рядко виждаме по магазините любимите ни розови домати и градински краставици. Времето на салатите е зад нас. А може би не е точно така. Есента идва със свое собствено изобилие от плодове и зеленчуци, от което можем да се възползваме.
Не страдайте по летните зеленчуци, днес ще ви нахраним с една вкусна салата от сезонни кореноплодни. Въпреки че спокойно можете да я сервирате и студена, ви препоръчваме да я хапвате топла, за да сгреете тялото си и да му помогнете в прехода към студените есенни дни.
Необходими продукти:
- 2 средно големи сладки картофа
- 1 малка глава цвекло
- 1 лук
- 1 ч.л. зехтин
- Щипка мащерка (сушена или прясна)
- Морска сол и черен пипер на вкус
- ½ ч.ч. червена леща
- 2 ч.ч. зеленолистни
- 1 зряло авокадо
За дресинга:
- 7 ч.л. лимонов сок
- 5 ч.л. зехтин
- ½ ч.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. сироп от агаве
- ½ ч.л. морска сол
- Щипка пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете картофите и цвеклото на филийки, дебели около сантиметър. Разрежете лука на 8 и смесете трите зеленчука в средно дълбока купа. Добавете зехтина, мащерката, солта и пипера и разбъркайте добре.
Подредете овкусените зеленчуци в тава и печете до готовност (около 20 мин).
Добавете лещата в малка тенджера с вряща вода. Не гответе до пълно омекване. Лещата трябва да остане леко твърда. Отцедете водата и оставете настрана.
Смесете всички съставки за дресинга в купичка и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Измийте зеленолистните и подредете в чиния, като ги напръскате с част от дресинга. Добавете още топлите леща и кореноплодни. Нарежете авокадото и го разстелете най-отгоре. Полейте с останалия дресинг и поръсете обилно с прясно смлян черен пипер.
Желаем ви добър апетит!
Рецепта и снимка:
onegreenplanet.org