Топ 5 палео десерти, които трябва да опитате през живота си

0
406
Палео Десерти

Дори да не сте най-големите фенове на палео храненето или палео диетата, тези палео десерти имат потенциала да ви спечелят завинаги. Самото палео хранене и без това не е никак лесно и изисква да се съобразите с много фактори, за да спазвате основните палео принципи. И преди сме разглеждали палео диетата, но тук ще се съсредоточим само върху сладката страна на нещата, а именно десертите.

Няколко думи за палео диетата

При следване на палео диетата ще намалите транс мазнините и омега-6 полиненаситените мазнини в диетата си и ще увеличите здравословните мононенаситени и омега-3 мазнини, които са били основни за нашите предци.

Без броене на калории и теглене на порциите, при палео диетата може да хапвате доста обилно и да отслабвате. Много специалисти считат палео храненето за пълноценно и с добър нутриционистичен профил на храните, така че да осигуряват балансирани количества нутриенти.

Палео храненето наподобява това на нашите предци и залага основно на зеленчуци, прясно месо и риба и цели храни, малко ядки и семена.

Тук ще се съсредоточим върху седем изключително вкусни и напълно здравословни избора на палео десерти. Няма нужда да прекарвате часове в кухнята за печене, тестване и почистване, защото освен всичко друго, те са и много лесни за приготвяне.

Вижте какво сме ви приготвили. Пожелаваме ви приятен престой в света на палео десертите!

Палео десерти: Боровинково парфе с шоколад и чиа

Боровинките и по-специално сините боровинки може да са най-изумителните плодчета в различни рецепти. В този случай твърдението е изцяло вярно.

В комбинация с чиа семена, те ще ви доставят супер количество антиоксиданти, а вкусът на парфето ще ви заплени за дълго.

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. пресни сини боровинки или замразени;
  • ½ ч.ч. вода;
  • 3 с.л. чиа семена;
  • Свежи боровинки за декориране.

За муса:

Приготвяне:

За конфитюра от чия – сгответе боровинките и водата на средна температура в тенджера, докато плодовете омекнат. Добавете семената от чиа и намалете температурата. Гответе за 7-10 минути, докато конфитюрът е гъст и чиа семената са меки. Махнете от котлона и оставете да се охлади.

За да направите муса съберете всички съставки в купата на кухненски робот и блендирайте до гладка смес.

За да направите парфето, поставете по един слой от чия конфитюра и един слой шоколадов мус в стъклени чаши, след това покрийте със свежи боровинки и поставете в хладилника, за да се охлади поне 30 минути.

Палео десерти: Морковен палео кейк

За да блеснете пред гости или да изненадате семейството си ще ви послужи отлично морковеният палео кейк. Той не прилича на останалите морковени кейкове и е по-добър от тях, защото е без глутен, без млечни продукти и без захар. Да, възможно е, ето как.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. бадемово брашно;
  • ½ ч.ч. кокосово брашно;
  • 1/3 ч.ч. брашно от тапиока;
  • 2 ч.ч. моркови настъргани;
  • ½ ч.ч. стафиди;
  • ½ ч.ч. ананас нарязан;
  • ½ ч.ч. орехи на парченца и малко за украса;
  • 2 ч.ч. канела;
  • ½ ч.л. джинджифил настърган на ситно;
  • ½ 1.л. смляно индийско орехче;
  • 1 с.л. сода за хляб;
  • 4 яйца разбити;
  • 2 с.л. екстракт от ванилия;
  • ¼ до ½ ч.ч. мед;
  • ¼ ч.ч. кокосово масло разтопено;
  • ¼ ч.ч. неподсладено бадемово мляко.

Продукти за пухкавия крем:

  • ½ ч.ч. кокосова захар;
  • 2 с.л. брашно от тапиока;
  • 1 консерва кокосова сметана;
  • 1 с.л. екстракт от ванилия;
  • 2 ч.л. пълномаслено кокосово мляко.

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. В две отделни купи смесете сухите и течните съставки, докато станат хомогенни. Добавете течните към сухите и разбъркайте добре. Добавете морковите, стафидите и ананаса към горната смес и разбъркайте отново. Разпределете сместа за кейка по равно между две форми за печене по около 20 см. с хартия за печене. Печете на фурна около 25-30 минути.

Оставете кейка да изстине за 15-20 минути преди да го отстраните от формите.

За да направите пухкавия крем смесете брашното от тапиока и кокосовата захар в кухненски робот, докато получите фина смес. Добавете кокосовия крем, кокосовото мляко и ванилов екстракт и разбъркайте, докато получите кремообразна, пухкава текстура.

Разстелете пухкавия крем върху първия кейк, добавете втори слой кейк, разстелете останалия крем отгоре и поръсете със ситни орехи.

Палео десерти: Брауни от сладки картофи

Може да се окаже трудно да откриете десерт без глутен, без съдържание на зърнени продукти, без млечни продукти, без яйца, който наистина ще ви спечели. Тук идват вкусните сладки картофи, които ви изненадват с присъствието си в тази рецепта.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. пюре от сладки картофи;
  • 1 ч.ч. бадемово масло;
  • ¼ ч.ч. тъмен шоколад на прах;
  • 1 с.л. ванилов екстракт;
  • ¼ ч.ч. филирани бадеми.

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Разтопете бадемовото масло в тенджера на ниска температура. В голяма купа смесете пюрето, бадемовото масло, какаото и екстракта от ванилия. Смесете добре и поставете сместа в 20 на 20 сантиметра тава. Сложете парченца от бадемите отгоре и поставете във фурната. Изпечете за 20-25 минути или малко повече. Оставете браунитата да се охладят и тогава нарежете парчета. Ако решите може да ги пробвате с веган сладолед – невероятно е.

Палео десерти: Шоколадово-бадемови супер бонбони

Третият палео десерт без съдържание на захар. С продуктите в рецептата ще направите около 24 броя бонбони, дано ви стигнат…

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. разтопено кокосово масло;
  • ½ ч.ч. какао на прах;
  • 1 ч.ч. бадемово масло;
  • 1 с.л. ванилия;
  • Щипка сол.

Приготвяне:

Всички продукти се блендират до хомогенна смес и се изсипва във формички за печене или съхранение. Поставят се в хладилник за поне 2 часа. След това трябва да ги прехвърлите в кутия с капак и може да ги съхранявате до 2 седмици в хладилник.

Палео десерти: Шоколадови топчета с лешници

Най-интересното при тези топченца е, че те са изключително лесни за приготвяне и изненадващо вкусни. Те не се изпичат, което допълнително спестява време и ресурси. Ето какво ви трябва.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. печени лешници, нарязани на парченца;
  • 10 цели печени лешници;
  • 2 с.л. какао на прах;
  • 1 ч.л. ванилов екстракт;
  • ¼ ч.ч. кленов сироп или мед.

Приготвяне:

С помощта на импулсите на кухненски робот направете нарязаните лешници на гладка пудра. Добавете кленовия сироп, какаото и ваниловия екстракт. Пулсирайте отново, докато стане еднородна лепкава смес. С получената смес трябва да оваляте целите лешници, които поставяте върху хартия за печене в малка тава и прибирате във фризер за 15-20 минути.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име