Теорията за трикракия стол или твоето здраве зависи от…. теб

1
1255

Може би сте чували, че съществува математическа формула, която доказва, че трикракият стол е по-стабилен от този с четири крака… при здрави основи, разбира се.

Ако сравним нашето здраве с трикрак стол, то непременно ще трябва да открием кои са тези крачета, от които зависи неговата стабилност. И така…

Човешкото тяло е една съвършена машина, изградена от отделни, взаимосвързани компоненти. За да работи тази машина безотказно, ние трябва да й съдействаме. Както всяко нещо, сътворено от природата, човешкото тяло е един добре смазан механизъм, който работи на точно определени принципи. Всяко отклонение от принципите води до нарушаване на баланса, а следователно и до определен отговор – реакция от нашето тяло. Това идва да покаже, че ако искаш здраво тяло и непоклатим трикрак стол, от теб зависи да поддържаш здрави неговите основи. Но кои са те?

Първо краче: Алкално-киселинен баланс или нищо ново под слънцето

Напоследък темата за алкалната диета е доста нашумяла, въпреки че за алкалност на храните започва да се говори още през 1900 г. Това, което обаче остава някак неразбрано, е, че достигането на оптимален баланс не е никак трудна, но пък задача от изключителна важност.

Да започнем отначало. Киселинността се измерва в скала от 0 до 14. Всяка течност в нашето тяло има различна стойност от тази скала, но по правило човешкото тяло трябва да бъде леко алкално. Бебетата се раждат алкални. За да не сме голословни, ще открием, че pH на урината се движи между 6.0 – 6.5, това на слюнката е 6.8-7.4. Най-важното pH, това, за което което цялото тяло работи, за да поддържа константно, е това на кръвта: 7.4-7.45. В интерес на истината, нашето тяло работи доста усърдно, за да поддържа в тези точно определени граници това най-важно pH на кръвта.

Защо е важен балансът?

В днешното забързано ежедневие, напрегнатост, липса на балансирано хранене и захарни изкушения от всеки ъгъл, се наблюдава едно общо повишаване на киселинността. Високата киселинност пък е свързана с ниско съдържание на кислород. За нашите клетки наличието на кислород е изключително важно. За разлика от болестотворните микроорганизми и раковите клетки, които си живеят чудесно без кислород. Всъщност, напоследък може да сте чували, че освен ако ракът не е причинен от нещо външно, като куршум (в случая – токсини), той не е болест, а начин на живот. Без кислород, бихме добавили. С други думи: раковите клетки поразяват организмите, които са с висока киселинност или там, където pH e под 7. От друга страна, киселинността намалява кислорода в кръвта и тъканите, води до проблеми с обмяната на веществата, съвсем логично – и до проблеми с налягането на кръвта и до отслабване на имунната система.

Нека обърнем внимание обаче и на друг аспект от същата страна на медала. Висока киселинност = ниска алкалност.

В процес на работа, обмяна на вещества и прочие, нашето тяло произвежда киселини. За да се отведат от нашето тяло, са необходими алкални елементи, които се свързват с киселините и ги неутрализират. Когато има недостиг на алкални елементи (нисък прием), естествено киселинността се повишава. Както казахме, киселинността на кръвта трябва да остане константна, а за да се запази тази стойност в определените граници, тялото ни започва да „взима” алкални елементи от тъканите, органите и костите. Удивително, нали?

Друг механизъм, с който тялото ни неутрализира излишната киселинност, е създаване и натрупване на мазнини, в които да се блокират киселините. Ето така се получава и затлъстяване. Наглед естетичен проблем, а в действителност – защитна реакция.

Това не е всичко. Вследствие на високата киселинност се понижава имунитетът, с намаляване на запасите на алкални елементи отслабват костите и ставите, заболяват мускулите и диабетът започва да чука на вратата.

Както се вижда, тялото ни живее и умира на клетъчно ниво и за да обобщим всички тези причинно-следствени връзки ,можем да използваме едно познато, но пълно с истина клише: “Ние сме това, което ядем”.

pic

Тази картинка най-общо може да служи за ориентир за киселинността на храните:

  • 3 Газирана вода, енергийни напитки
  • 4 Пуканки, крема сирене, мляко, сладкарски изделия, паста, сирене, свинско, бира, вино, черен чай, туршия, шоколад, печени ядки, оцет, лакомства, подсладители.
  • 5 Повечето пречистени води, дестилирана вода, кафе, подсладен плодов сок, шамфъстък, говеждо месо, бял хляб, фъстъци, ядки, пшеница.
  • 6 Плодови сокове, повечето зърнени храни, яйца, риба, чай, сготвени бобови храни, сготвен спанак, соево мляко, кокос, лимски фасул, сливи, кафяв ориз, какао, овес, черен дроб, сьомга.
  • 7 НЕУТРАЛНО: Повечето чешмяни води, повечето изворни води, морска вода, речна вода.
  • 8 Ябълки, бадеми, домати, грейпфрут, царевица, гъби, ряпа, зехтин, соя, праскови, чушки, репички, ананас, череши, див ориз, кайсии, ягоди, банани
  • 9 Авокадо, зелен чай, маруля, целина, грах, сладки картофи, патладжан, зелен фасул, цвекло, боровинки, круши, грозде, киви, пъпеш, мандарини, смокини, манго, папая, фурми, алкализирана вода от Сантевиа
  • 10 Спанак, броколи, артишок, брюкселско зеле, карфиол, моркови, краставици, лимони, лайм, водорасли, аспержи, къдраво зеле, репички, лук.

Разглеждайки тази схема, лесно можем да разберем защо когато потърсите помощ във връзка със здравословен проблем, всеки специалист по хранене препоръчва „връщане” към зелената храна. Храните в студената цветова гама не само ще ви дадат необходимите хранителни вещества, но ще доведат и до алкализиране на вашето тяло.

За да завършим общото описание на първото краче, което е условие за стабилен стол (отлично здраве), ще отговорим на въпроса, който сме сигурни, че си задавате. Как да разбера какво е моето pH?

Това е лесно – във всяка аптека ще намерите лакмусови хартийки, т.нар. тест-ленти. Следвайте инструкциите, като повторите измерванията в няколко последователни дни. Ако вашите стойности са по-ниски от горепосочените (на урината или слюнката), просто отидете до пазара и си носете таблицата с алкални храни. Повтаряйте това всеки ден.

Второто краче на трикракото столче: Водата!

Дехидратацията може да бъде основна причина за повишаване на киселинността. Когато сте дехидратирани и не се чувствате добре (болни и уморени), няма нищо друго, което да ви накара да се почувствате по-добре, освен хидратацията…

Повечето от нас знаят, че тялото е около 70% вода, но може и да не сме направили връзката, че ежедневно загубваната вода, чрез уриниране и потене, трябва да се възобновява с чиста натурална вода. Урината трябва да бъде чиста и без мирис. Цветът й определя нивото на хидратация.

Кръвта е или трябва да бъде около 96% вода. Нашата кръв е нашата река на живота. Нашата кръв, също както реката, не може да протича през нас, ако в нея няма достатъчно вода.

Цялото ни тяло зависи от водата и храната, които приемаме, като тялото ни е програмирано да извлича хранителни вещества както от храната, така и от водата.

Без достатъчни количества вода не можем да бъдем pH балансирани!

Защо хидратацията е важна?

За да отговорим на този въпрос, трябва да имаме предвид нейната функция в телата ни.

  • В слюнката и стомашния секрет се съдържа вода, която подпомага храносмилането.
  • В кръвта водата подпомага пренасянето на хранителни вещества и кислород (както и компоненти на имунната система) до всички клетки в тялото.
  • В телесните течности водата подпомага смазването на ставите и омекотява движещите се органи и тъкани.
  • В урината водата извежда отпадните продукти от тялото
  • В потта с водата се отвеждат токсините.

Имаме клетки с 20 различни размера в телата си. Водата има молекулярна структура, напомняща грозд. Нашето тяло е програмирано, след като приеме водата, да извлече хранителните вещества от нея (минерали и прочие) и да разбие молекулата й, за да стане тя достатъчно малка, така че да хидратира всяка клетка.

Ти не можеш да живееш повече от 3 дни без вода, но пък можеш да оцелееш много повече дни без храна. Всяка клетка съдържа различно количество вода, за да бъде хидратирана. Мускулните клетки например са 70-75% вода, докато мастните клетки съдържат само 10-15% вода, следователно един мускулест човек ще има по-голям процент от маса, съставена от вода.

Учените дефинират дехидратацията като загуба на течност от повече от 1% от телесната маса. Загубата на вода започва първо от кръвта. Ако липсата на вода продължава, клетките ще започнат да губят своето съдържание. Дехидратацията е фатална тогава, когато 9-12% от загубата на телесна маса се случва чрез загуба на вода.

Извод: „Вода! Ти нямаш нито вкус, нито цвят, нито мирис! Човек не може да те опише, а само те вкусва, без да те проумява. Ти не си необходимост за живота, ти си … самият живот!” — Антоан дьо Сент Екзюпери

И вече е време за третото краче, за да дадем стабилността на стола: Емоции, положителни емоции.

Може би сте чували за теорията на японския учен Масару Емото, който по свой начин доказва, че в зависимост от това как говори на водата, тя променя кристалчетата си. Няма да се впускаме в полемики относно истинността на теорията, но можем да допуснем, че има връзка. Вече е доказано. Негативните емоции действат негативно на нашето здраве. Нищо ново под слънцето и още една стара приказка: „Болестите идват от ядове”.

Ревност, ярост, гняв и прочие довеждат до повишаване на киселинността. Обратно – любовта, приятелството, смеха действат благотворно на нашето тяло. Тук ще бъдем кратки, тъй като ти най-добре знаеш какво те кара да бъдеш щастлив- танци, разходка в планината, умерен спорт… или всичко по малко.

И така. Четейки всичко това… не ти ли се струва толкова просто? Да, така е. Твоето здраве е в твоите ръце. Дали е стабилно твоето трикрако столче, зависи само от теб.

Въпреки това, не е лошо да хвърлиш поглед на полезните съвети.

Полезни съвети:

  1. Старайте се да спазвате съотношение 80/20. Това означава, че 80% от дневната храна трябва да бъде алкалообразуваща и само 20% киселинообразуваща. Така само 1/5 от храната през деня ще образува киселини в организма ви.
  2. Няма нищо по-лесно от това сутрин да изпиеш чаша топла вода с половин изцеден лимон в нея. В същото време това ще подобри твоето храносмилане, ще подпомогне работата на ставите, ще алкализира тялото ти, ще ти помогне да се отървеш от някой килограм и ще помогне за очистване на черния ти дроб.
  3. В случай, че ти е много трудно ставането сутрин и топлата вода с лимон е непосилна задача, една Комбуча ще оправи положението. Тази естествена и древна напитка е пълна с полезни вещества! Все пак древните са знаели какво да си пийват…
  4. Съвет – въпрос? Защо, при положение, че да се алкализираш е толкова лесно, повишената киселинност (ацидозата) е болестта на съвременния човек? Защо при наличието на тази информация, хората не правят нужното, за да се алкализират? Защо, след като знаем всичко това, допускаме рака сред нас? По тези теми ще оставим всеки да разсъждава за себе си. Дотук ние можем да обвиним просто днешния начин на живот. На модерния човек не винаги му остава време да се погрижи за диетата си. В забързаното ежедневие най-често хапваме „на крак” и то нещо приготвено набързо. За щастие, модерният човек е помислил и в тази насока и на помощ идва Алкамин. За да го представим, ще го наречем „верен помощник в подкрепа на алкалността”. Той е съставен от най-нужните алкални елементи (и то с фармацевтична чистота), които допълват диетата на съвременния човек така, че когато той няма време да помисли за диетата си, Алкамин да свърши това. Алкамин е хранителна добавка, която не може да замени изцяло балансирания начин на живот, но когато балансираното хранене изостава, той се намесва и попълва занижените алкални нива, поддържайки твоето pH в необходимите граници. Воала!
  5. Да пия вода, но каква? Известно е на всеки, че най полезна е чистата, природна, естествена вода. За зла участ не всеки живее вдън гора, до извор… до дъб, столетно вкоренен. И ако сте от тези хора, отговорът е следният. Пийте алкална вода. Това е най-доброто, което можете да направите за себе си. За съжаление, чешмяната не е най-вкусната, нито най-полезната, а бутилираните, тези в PVC бутилки, са чист икономически абсурд. Поинтересувайте се как да си правите алкална вода. Това не отнема много време, а предложения не липсват, като например каните, чашите и стиковете от Сантевиа.
  6. Прекарвайте повече време с близките си и сред природата. Изключете телевизора си. И без това през лятото (например) не се случва нищо и журналистите, горките, се чудят откъде да измъкнат някоя трагедия, за да я представят на нашето внимание.
  7. Поддържайте столчето си стабилно. Само така ще можете да се радвате пълноценно на живота, който се случва тук и сега.

НАШЕТО РЕШЕНИЕ

Това  своеобразно „СПА за храна” – Озонов дезинфектант за храна, използва О3 (озон) за мощно почистване и дезинфекция на храната, така че Вашите зеленчуци, месо или морски деликатеси ще бъдат толкова чисти, че ще можете да почувствате свежестта!

spa

Алкамин е отлично балансирана  формула от натурални, алкалообразуващи  минерали, които допринасят за естественото неутрализиране на излишната киселинност на тялото.Съдържанието му е обогатено с натурален калций, произведен от червени водорасли. Той подпомага запълването на занижените калциеви нива, характерни за организмите с висока киселинност и допълнително подпомага тяхното алкализиране.

alkamin_1

СПОДЕЛИ
Предишна статияВнимание: глутенът и хашимото
Следваща статияДип с маслини и топено сирене
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

1 КОМЕНТАР

  1. Това определено е статия, която трябва да се прочете от всеки човек! Много истина и полезна информация на едно място… и всичко това поднесено толкова леко и интересно! Отивам да си изпия сока от грейпфрут!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име