Тайната на дълголетието и Hunza – масло от кайсиеви ядки от Хималаите

488

Чували ли сте преди за „оазиса на младостта“? Така наричат долината на река Хунза, която е на границата на Индия и Пакистан. Средната продължителност на живота на местните е 120 години, като болестите, от които боледуваме ние, са изключителна рядкост при тях. И хората, които са наречени „хунзи“, се къпят в студена вода, наблягат на вегетарианско хранене и вървят поне по 15 километра на ден.

Учудва ли ви, че имат такава продължителност на живота? Дали пък няма някаква друга тайна, която остава скрита зад стотиците репортажи и материали за този народ?

Да, тайната въобще не е тайна, а се нарича кайсии. И днес ще си говорим за тях и хунзите.

Дълголетието и Хунза

Тези, които са чували за Хунза, вероятно са запознати с легендарните слухове, че този уединен народ е със средна продължителност на живота 120 години, а някои живеят до 150-годишна възраст. Междувременно средната продължителност на живота в Пакистан е само 67 години.

В планинските райони на северен Пакистан се намира долината Хунза – изолирана област на Хималаите, дом на общност от хора, за която се казва, че оцелява по-дълго от всеки друг на Земята, живеейки над един век. И така, тръгваме на пътешествие, в което да разкрием на какво се дължи дълголетието им.

Легенда или измислица

През 1984 г. на летище „Хийтроу” в Лондон пристигат двама души от народа на Хунза. За единия от тях става ясно, че е роден през 1823-та година и помни събития от по-миналия XIX-ти век.

Много различни източници потвърждават, че жените на Хунза могат да забременеят на възраст между 60 и 90 години – твърдение, на което малко хора биха повярвали.

Друго популярно схващане е, че Хунза са потомци на Александър Велики, които са оставили мъжете твърде слаби, за да продължат походите през планините по време на гръцките завоевания през четвърти век пр. Хр. Докато предишното твърдение звучи леко преувеличено, има вероятност Хунза да са потомък на индоевропейска раса, която се установява в района.

И през лятото, и през зимата, народът на Хунза се радва на вкуса на кайсиите, дали пресни или сушени, с костилка или без – те са ядливи всякак. Кайсията е основен поминък и основна храна за хората в този район, а мазнината им за готвене се извлича отново от кайсия – от ядката на плода.

Философия на хранене – ключът към дълголетието

Много рядко консумират месо, имат си ръчно изпечен хляб – нарича се чапати, а на пролет стоят гладни. Така можем да синтезираме в едно изречение част от хранителните навици на хунзите.

Да, разбира се, че отново ще си говорим за хранене. При народа на Хунза то е лишено до голяма степен от месни продукти, консумират около 50-60 грама белтъчини, а през пролетта се налага да гладуват. А това може би е друга важна съставка на тяхното дълголетие…

Важно е да уточним, че единственото, което приемат през този двумесечен до четири месечен период на глад, е сок от кайсия. Така хората запазват своята енергичност и жизненост през периода на пролетно гладуване.

Долината Хунза е разположена в отдалечен, девствен район, където местните жители отглеждат собствената си храна и използват свежа ледникова вода за пиене и къпане. Откъснати от всички близки градове или търговски центрове, Хунза не консумират преработени храни и са на „диета“, богата на зеленчуци, зърнени храни и плодове, особено кайсии.

Защо кайсиевите ядки имат толкова важно значение

Кайсиите са основна храна за Хунза и дават отлични количества витамин А, витамин В3, витамин В17 и други, за които ще говорим малко по-късно. За Хунза се казва, че не страдат от рак поради това, че консумират витамин В17, известен също като амигдалин, който се среща в семена от кайсии.

Диетата им се състои главно от сурови плодове и зеленчуци, сурови храни, биологично чисти като състав, отгледани на собствена земя и с умерена консумация на сол. Все неща, които и тук можем да намерим – все повече местни производители на плодове и зеленчуци предлагат продукцията си в малките вериги като BILLA.

Сигурно искате да знаете как се консумират кайсиите. Веднага ви казваме – когато са в сезон, те се хапват пресни. Някои от тях обаче се изсушават за зимата. Жените от своя страна събират кайсиевите ядки, стриват ги с помощта на каменни мелници и така успяват да извлекат ценното кайсиево масло.

Със следващия факт може да изненадаме привържениците на обилната закуска, но за Хунза това решение очевидно работи.

Първото им хранене за деня е чак на обяд, закуска няма.

Следващото и вероятно последно ядене е вечерята. Средно за деня менюто им възлиза на 1900 калории (в САЩ количеството е почти двойно по-голямо). Протеините и мазнините са основно от растителен произход.

Всъщност голяма част от нашите предшественици, а вероятно вашите баби и дядовци, са се хранили по подобен начин. И действително преди години хората успяваха да доживяват поне 90 години. Но тогава не бяха толкова разпространени всички богати на захар и фруктозен сироп храни, както и джънк продуктите и транс мазнините в тях.

Загадъчните (или вече не чак толкова) столетници от Хунза практикуват йога, включително йогистки дихателни техники и медитация. Казват също, че са наясно със значението на релаксацията и управлението на енергията, почивка, когато трябва и съзнателно смекчаване на всичко, което може да причини емоционален стрес.

Възможно ли е да се докоснете до истинско масло от кайсиеви ядки от Хималаите? Да, защото ние можем да ви го доставим когато решите.

Масло от кайсиеви ядки – ползи и приложения

Полезните качества на маслото се дължат на неговия изключителен състав. Учeнитe ca ycтaнoвили, чe ĸaйcиeвитe ядĸи ca бoгaти нa мнoжecтвo витaмини и минepaли, мeждy ĸoитo:

  • Витaмин A;
  • Витaмин E;
  • Жeлязo;
  • Мeд;
  • Кaлий;
  • Oлeинoвa и линoлoвa ĸиceлини;
  • Oмeгa-9 мacтни ĸиceлини;
  • Витaмин B17 – aмигдaлин;

С масло от кайсиеви ядки може да се постигне защита от гъбични и бактериални инфекции. То има антиканцерогенно действие благодарение на богатия си антиоксидантен състав.

Освен като натурално средство за лечение, маслото може да се използва и като козметично средство за подхранване на кожата и косата. За стимулиране на растежа на косата, при дехидратирана или деликатна кожа – това са само част от възможните приложения на маслото от кайсиеви ядки.

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име