Тарта с манго без глутен [веган, палео]

0
548

В тази рецепта за тарта с манго се използват пресни, зрели плодове и кокосово мляко. Това е много вкусен десерт, без глутен, без рафинирана захар, подходящ за хората на специален хранителен режим и е веган!

Тартата е красива и вкусна, но и много здравословна. Кората е бадемово-кокосова, и се допълва чудесно от невероятната плънка с охладено кокосово мляко и накрая, но не на последно място е красивата жълта роза от сладките и узрели плодове манго. Прекрасна комбинация от свежест и наситен вкус, в здравословен десерт без глутен, без зърнени продукти, веган, палео и без соя.

Необходими продукти:

За кората:

Снимка: Rachel Conners
Снимка: Rachel Conners

За пълнежа:

Начин на приготвяне:

За кората:

  1. Загрейте фурната до 175°С. В блендер смесете бадемовото брашно, солта и кокосовите стърготини. Разтопете заедно кокосовото масло и кленовия сироп. Добавете към сухите съставки в блендера. Разбъркайте, докато се получат трохи ( тестото трябва да се слепва, при допир ).
  2. Прехвърлете тестото в намазана със зехтин, 22 см. форма за тарта, с подвижно дъно. С помощта на пръстите си, разпределете тестото равномерно по дъното и нагоре по стените.
  3. Печете в средата на фурната до златисто, около 12-16 минути. Извадете основата от фурната и я поставете върху решетка, за да се охлади напълно, най-малко за час.

За пълнежа:

  1. Оставете млякото за една нощ в хладилник. Изчакайте го да се раздели на кокосова вода и сметана.
  2. Изгребете сметаната и я поставете в друга купа. С миксер разбийте сметаната, докато стане пухкава. Добавете кленовия сироп и ванилията. Разбъркайте отново. Оставете в хладилника.

Приготвяне на мангото:

  1. Обелете плодовете с белачка или нож. С едната си ръка дръжте мангото изправено на дъската. Поставете ножа в единия край, до стъблото и режете право надолу, колкото е възможно по-близо до костилката. Завъртете го и срежете от другата страна. Отстранете костилката. Трябва да имате две половинки плод.
  2. Нарежете парчетата манго по дължина на много тънки ивици.

За да я сглобите:

  1. Извадете готовата кокосова сметана от хладилника. Разпределете я равномерно върху напълно охладената кора.
  2. Започнете с най-дългите ленти манго. Поставете ги около ръба на тартата. Поставете втори ред като леко покриете първия. Продължете така до центъра. Когато стигнете до центъра. Навийте едно парче манго на руло и го поставете в центъра. Съхранявайте в хладилник до сервиране. Насладете се!

ЗАЩО ТАЗИ ТАРТА Е ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Манго

Една чаша нарязано манго, съдържа 100 калории и осигурява 100% от дневния препоръчителен прием на витамин С. Витамин С подпомага функционирането на имунната система и образуването на колаген. Съдържа също 35% витамин А, важен за зрението, растежа на костите и поддържането на здрави лигавици и кожа. Според клиничните изследвания, витамин А подпомага защитата на тялото от белодробни и устни ракови образувания.

Освен че има повече от 20 различни витамина и минерала, мангото съдържа флавоноиди, като бета-каротин, алфакаротин и бета-криптоксантин, които имат антиоксидантни свойства и поддържат здрави лигавиците и кожата.

Консумацията на естествени плодове, богати на каротини, като мангото, защитават организма от ракови образувания в белите дробове и устната кухина. Калият в мангото е важен компонент на клетките и телесните течности, за подпомагане контрола на сърдечната честота и кръвното налягане. Витамин В6 ( пиридоксин ) е необходим за хормоналната продукция в рамките на мозъка. Пиридоксинът контролира нивата на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът в големи дози е вреден за кръвоносните съдове и предизвиква инсулт. Медът в мангото е необходим за производството на червени кръвни клетки.

Една чаша манго осигурява 12% от дневния прием на диетични фибри, които помагат да се запази отделителната система. Фибрите скъсяват времето на преминаване на храната през дебелото черво и намаляват риска от ракови образувания на дебелото черво.

Бадеми

Подобно на останалите ядки, бадемите съдържат високи количества мазнини, но те главно са мононенаситени. Бадемите намаляват концентрацията на триглицеридите в кръвта, които играят съществена роля за повишения риск от атеросклероза.

Фибрите в бадемите са значително повече в сравнение с останалите ядки и семена. Диетичните фибри допринасят за доброто храносмилане. Аминокиселината тирозин допринася за производството на допамин – невротрансмитер, активиращ центъра на удоволствието в главния мозък.

 Кокос

Кокосовият орех е основна част от менюто на почти една трета от световното население. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и костилка.

Модерната медицина също признава хранителните ползи на кокосовия орех, защото:

  • съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  • има високо съдържание на фибри, които засищат за дълго време.
  • богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина, всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  • съдържа високи нива на манганкалийфосфоромега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Nasheto_predlojenie

БИО кокосови стърготини
БИО кокосови стърготини
БИО бадемово брашно
БИО бадемово брашно
БИО кокосово мляко - консерва
БИО кокосово мляко – консерва
Книга - Автоимунен Палео Протокол
Книга – Автоимунен Палео Протокол

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име