Свят без глутен – как да готвите с безглутеново брашно [ръководство]

671

Храненето без глутен е едновременно прекрасно и предизвикателно – резултатите могат да бъдат невероятно вкусни, но може да отнеме известно време и период на проба-грешка, за да откриете най-добрите комбинации от брашна без глутен и кое безглутеново брашно да използвате за различните ястия.

Прекарали сме доста време в експериментиране с различните видове сладки и солени тестени изделия без глутен (трудна работа са понякога) и научихме много за това време. Голяма част от постиженията ни ще откриете в категорията „Рецепти без глутен.“

Решихме да изготвим това ръководство за безглутеново брашно от А до Я, за да си спестите повечето грешки, време и средства. С малко помощ ще се доближите по-бързо до крайния резултат, а какво по-хубаво от вкусни лесни за приготвяне ястия с предварителни указания?

Най-важното нещо, което трябва да знаете за работата с всяко брашно без глутен, е следното:

трябва да смесите няколко брашна заедно, за да постигнете най-добрите резултати.

Когато замествате брашно без глутен за пшенично брашно или безглутеново брашно за друго брашно без глутен, ще трябва да изпробвате коя е най-добрата комбинация за вашето ястие. Е, ние вече намерихме няколко печеливши комбинации.

Безглутеново брашно: Бадемово брашно

Вземете сурови, бланширани бадеми и ги смелете на брашно – готово, вече имате бадемово брашно. Можете също така да закупите фино смляно бадемово брашно, което е по-фино като текстура или да си запазите бадемовата пулпа и да я блендирате до бадемово брашно. Това и други брашна от ядки – като лешник, орехи, пекан и брашно от семена, прибавят протеини, влакна и живителен вкус без да съдържат зърно и глутен.

Най-добро за направа на: Бисквити, сладкиши, кифли, палачинки, натрошени гарнитури. Широко се използва в Палео рецепти.

Как да заместите: Използвайте до 25% брашна от ядки в смес от брашна без глутен.

Рецепта, която да опитате: Мъфини от бадемово брашно с ягоди

Безглутеново брашно: Брашно от амарант

Тези малки цели зърна, от които може да си направите изненадващо вкусни зърнени закуски, също могат да се смилат на фино брашно. Амарантът е богат на протеини и има тревен, земен вкус.

Най-добро за направа на: Използвайте в солени ястия като тесто за пица например.

Как да заместите: Разменете количество в съотношение 1:1 с глутеново брашно.

Безглутеново брашно: Брашно от елда

Брашното от елда има богат орехов вкус и много висока хранителна стойност, което го прави популярно в много нации, особено в Азия. Елда е плодът на растението елда и няма отношение към пшеницата, така че е 100% безглутеново брашно.

Най-добро за направа на: Бисквитки, мъфини, палачинки, вафлички и хляб.

Как да заместите: Около 50% от вашата смес трябва да е с брашно от елда.

Рецепта, която да опитате: Нудели по Малайски

Безглутеново брашно: Кокосово брашно

Това брашно без глутен се прави от кокосови орехи, които са изсушени и смлени. Това брашно е много гъсто, с високо съдържание на протеини и е най-влакнесто от всички брашна. Ето защо ще трябва да добавите поне още 1/4 чаша течност към вашите рецепти, когато го използвате. Кокосовото брашно обикновено се използва в рецепти за палео диета и се съчетава най-добре с яйца, така че не винаги е подходящо във веганските рецепти.

Най-добро за направа на: Храни, които не трябва да стават много обемни като палачинки, бисквитки, вафли,

Как да заместите: Кокосовото брашно поема много течност, така че използвайте 1/4 чаша кокосово брашно вместо 1 чаша глутеново брашно (или друго безглутеново брашно). Ще трябва да добавите още 1/4 чаша течност след това.

Рецепта, която да опитате:  Курабийки ореховки без печене [без глутен]

Рецепти за палачинки – оригинални, нестандартни и класически – с кокосово мляко и масло

Безглутеново брашно: Овесено брашно

Овесеното брашно се получава директно чрез смилане на пълнозърнест овес в кухненски робот. То е богато на разтворими фибри и е чудесно за балансиране нивата на кръвната захар.

Едно нещо, което трябва да се гарантира, ако използвате овесено брашно е, че е 100% без глутен. Докато овесът естествено е без глутен, те често се засаждат и обработват заедно с пшеницата, което води до кръстосано замърсяване.

Търсете сертифициран производител, който предлага овес без глутен за смилане на брашно или сертифицирано овесено брашно без глутен.

Най-добро за направа на: Хляб, кифлички, бисквити, торти, кори, гранола, питки.

Как да заместите: Използвайте до 20% овесено брашно в сместа от безглутенови брашна.

Рецепта, която да опитате:  Веган кейк от моркови и тиквички

Безглутеново брашно: Брашно от тапиока

Това, което ние наричаме тапиока произхожда от растение, произлизащо първоначално от Азия, известно като маниока (в Южна Америка известно като маниока). Когато коренът е изсушен, той се смила в бяло брашно.  Брашното от тапиока е известно също като нишесте от тапиока.

Това, че наподобява нишестена консистенция, го прави отлично безглутеново брашно, но трябва да се използва в комбинация с други брашна, за да станат добре печените продукти.

Най-добро за направа на: Добавяне в смеси от брашна без глутен. Може да се използва и като сгъстител в супи, яхнии и пълнежи.

Как да заместите: Заместете брашното 1: 1 на мястото на царевично или картофено нишесте. Когато го използвате при печене се стремете да не е повече от 20% във вашата безглутенова смес.

Рецепта, която да опитате: Топ 5 палео десерти, които трябва да опитате през живота си

За гости и приятели: мъфини с три сирена – Orgran

Безглутеновите нишестета. Какво не знаем за тях?

 

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име