• Вход
  • Регистрация

Свят без глутен – как да готвите с безглутеново брашно [ръководство]

Храненето без глутен е едновременно прекрасно и предизвикателно - резултатите могат да бъдат невероятно вкусни, но може да отнеме известно време и период на проба-грешка, за да откриете най-добрите комбинации от брашна без глутен и кое безглутеново брашно да използвате за различните ястия. Прекарали сме доста време в експериментиране с различните видове сладки и солени тестени изделия без глутен (трудна работа са понякога) и научихме много за това време. Голяма част от постиженията ни ще откриете в категорията „Рецепти без глутен.“ Решихме да изготвим това ръководство за безглутеново брашно от А до Я, за да си спестите повечето грешки, време и средства. С малко помощ ще се доближите по-бързо до крайния резултат, а какво по-хубаво от вкусни лесни за приготвяне ястия с предварителни указания? Най-важното нещо, което трябва да знаете за работата с всяко брашно без глутен, е следното:

трябва да смесите няколко брашна заедно, за да постигнете най-добрите резултати.

Когато замествате брашно без глутен за пшенично брашно или безглутеново брашно за друго брашно без глутен, ще трябва да изпробвате коя е най-добрата комбинация за вашето ястие. Е, ние вече намерихме няколко печеливши комбинации.

Безглутеново брашно: Бадемово брашно

Вземете сурови, бланширани бадеми и ги смелете на брашно – готово, вече имате бадемово брашно. Можете също така да закупите фино смляно бадемово брашно, което е по-фино като текстура или да си запазите бадемовата пулпа и да я блендирате до бадемово брашно. Това и други брашна от ядки - като лешник, орехи, пекан и брашно от семена, прибавят протеини, влакна и живителен вкус без да съдържат зърно и глутен. Най-добро за направа на: Бисквити, сладкиши, кифли, палачинки, натрошени гарнитури. Широко се използва в Палео рецепти. Как да заместите: Използвайте до 25% брашна от ядки в смес от брашна без глутен. Рецепта, която да опитате: Мъфини от бадемово брашно с ягоди

Безглутеново брашно: Брашно от амарант

Тези малки цели зърна, от които може да си направите изненадващо вкусни зърнени закуски, също могат да се смилат на фино брашно. Амарантът е богат на протеини и има тревен, земен вкус. Най-добро за направа на: Използвайте в солени ястия като тесто за пица например. Как да заместите: Разменете количество в съотношение 1:1 с глутеново брашно.

Безглутеново брашно: Брашно от елда

Брашното от елда има богат орехов вкус и много висока хранителна стойност, което го прави популярно в много нации, особено в Азия. Елда е плодът на растението елда и няма отношение към пшеницата, така че е 100% безглутеново брашно. Най-добро за направа на: Бисквитки, мъфини, палачинки, вафлички и хляб. Как да заместите: Около 50% от вашата смес трябва да е с брашно от елда. Рецепта, която да опитате: Нудели по Малайски

Безглутеново брашно: Кокосово брашно

Това брашно без глутен се прави от кокосови орехи, които са изсушени и смлени. Това брашно е много гъсто, с високо съдържание на протеини и е най-влакнесто от всички брашна. Ето защо ще трябва да добавите поне още 1/4 чаша течност към вашите рецепти, когато го използвате. Кокосовото брашно обикновено се използва в рецепти за палео диета и се съчетава най-добре с яйца, така че не винаги е подходящо във веганските рецепти. Най-добро за направа на: Храни, които не трябва да стават много обемни като палачинки, бисквитки, вафли, Как да заместите: Кокосовото брашно поема много течност, така че използвайте 1/4 чаша кокосово брашно вместо 1 чаша глутеново брашно (или друго безглутеново брашно). Ще трябва да добавите още 1/4 чаша течност след това. Рецепта, която да опитате:  Курабийки ореховки без печене [без глутен] Рецепти за палачинки – оригинални, нестандартни и класически – с кокосово мляко и масло

Безглутеново брашно: Овесено брашно

Овесеното брашно се получава директно чрез смилане на пълнозърнест овес в кухненски робот. То е богато на разтворими фибри и е чудесно за балансиране нивата на кръвната захар. Едно нещо, което трябва да се гарантира, ако използвате овесено брашно е, че е 100% без глутен. Докато овесът естествено е без глутен, те често се засаждат и обработват заедно с пшеницата, което води до кръстосано замърсяване. Търсете сертифициран производител, който предлага овес без глутен за смилане на брашно или сертифицирано овесено брашно без глутен. Най-добро за направа на: Хляб, кифлички, бисквити, торти, кори, гранола, питки. Как да заместите: Използвайте до 20% овесено брашно в сместа от безглутенови брашна. Рецепта, която да опитате:  Веган кейк от моркови и тиквички

Безглутеново брашно: Брашно от тапиока

Това, което ние наричаме тапиока произхожда от растение, произлизащо първоначално от Азия, известно като маниока (в Южна Америка известно като маниока). Когато коренът е изсушен, той се смила в бяло брашно.  Брашното от тапиока е известно също като нишесте от тапиока. Това, че наподобява нишестена консистенция, го прави отлично безглутеново брашно, но трябва да се използва в комбинация с други брашна, за да станат добре печените продукти. Най-добро за направа на: Добавяне в смеси от брашна без глутен. Може да се използва и като сгъстител в супи, яхнии и пълнежи. Как да заместите: Заместете брашното 1: 1 на мястото на царевично или картофено нишесте. Когато го използвате при печене се стремете да не е повече от 20% във вашата безглутенова смес. Рецепта, която да опитате: Топ 5 палео десерти, които трябва да опитате през живота си За гости и приятели: мъфини с три сирена – Orgran Безглутеновите нишестета. Какво не знаем за тях?  

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Автор: Lifestore

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 5% отстъпка от първата ти поръчка!