Свежа и хрупкава зелена салата

1
522

Дали искате да свалите килограми или просто да започнете да се храните здравословно, една купа със свежа салата би бил идеалният ви избор.

Но преди да посегнете към пакетираната зелена салата от магазина, пробвайте тази прекрасна рецепта за салата, за която думата „здравословна” не е достатъчна. Вижте само съставките и ще се уверите сами.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 1 маруля
  • 1 авокадо, нарязано на кубчета
  • 1 чаша кълнове от слънчогледово семе
  • 1 средено голям домат, нарязан на малки кубчета
  • 1 средно голяма краставица
  • 1/4 чаша запечени кедрови ядки

За дресинга:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Накъсайте или нарежете марулята и я поставете в голяма купа.
  2. Нарежете всички останали зеленчуци и ги добавете към марулята.
  3. Запечете кедровите ядки в ненамаслен тиган на средна температура за 4-5 мин., докато станат светлокафяви.
  4. Смесете заедно зехтина, оцета и горчицата и добавете към тях счукания чесън. Залейте с дресинга зеленчуците и сервирайте веднага.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

  • Купешките салатни дресинги съдържат високофруктозния царевичен сироп и други вредни съставки. Забърквайки си сами домашен дресинг, ще ви даде усещането за спокойствие, че храната ви няма да съдържа нездравословни преработени продукти.
  • Тази салата включва авокадо, което съдържа повече от 20 жизненоважни, укрепващи здравето хранителни вещества – фибри, калий, фолиева киселина, витамини В и Е и др.
  • За да запазите зоната, в която се намират най-много антиоксиданти е най-добре да обелите авокадото на ръка – така, както бихте направили с банана. Разрежете авокадото по дължина около костилката. Завъртете двете половини в противоположни посоки, за да се отделят от костилката. Отстранете костилката. Нарежете всяка половина още веднъж на две по дължина. Като използвате палеца и показалеца си, просто отстранете обелката от всяко парче.

Защо тази салата е толкова полезна?

Авокадото съдържа:

  • 22.5 г. мазнини, 2/3 от които мононенаситени.
  • 3 г. въглехидрати
  • По-малко от 1 г. фруктоза на 30 г. порция
  • Фибри – около 8% от препоръчителната дневна доза
  • Калий – над два пъти повече, отколкото в банана
  • Витамин Е
  • Витамини от В-групата
  • Фолиева киселина

Поради полезните мазнини, които съдържа, авокадото улеснява усвояването на мастноразтворимите нутриенти (като алфа- и бета-каротин и лутеин) от всяка друга храна, консумирана в допълнение. Едно изследване от 2005 г. показва, че доброволците, които добавяли авокадо в салатата си, усвоявали от три до пет пъти повече каротеноиди, които са антиоксидантни молекули, които предпазват организма от вредното въздействие на свободните радикали.

Кедровите ядки. Както се казва – големите неща идват от малките пакети. Кедровите ядки, освен че са много вкусни, са и страшно полезни. Те дават много енергия, потискат апетита, намаляват риска от сърдечни заболявания, борят се с вредните свободни радикали и подобряват зрението.

Можете да добавите и други ядки към салатата – колкото повече видове ядки, толкова по-разнообразни полезни вещества.

Кълнове от слънчогледово семе. Кълновете са чудесен източник на фибри, манган, рибофлавин и мед, както и по-малки количества, но изключително важни протеини, тиамин, ниацин, витамин В6, пантотенова киселина, желязо, магнезий, фосфор и калий.

Кълновете също могат да съдържат до 100 пъти повече ензими, отколкото суровите плодове и зеленчуци, което позволява на организма ви да извлича повече витамини, минерали, аминокиселини и етерични масла от храните, които ядете.

 

Nasheto_predlojenie

БИО оцет Balsamico Modena
БИО оцет Balsamico Modena
Зехтин Extra Virgin с босилек
Зехтин Extra Virgin с босилек
Био кедрови ядки
Био кедрови ядки
Домашна горчица 300 г.
Домашна горчица 300 г.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име