БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price | number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total | number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
За произхода на топлолюбивото растение сусам съществуват две мнения. Някои учени смятат, че то произлиза от Африка, а според други родината му е Индия. Какъвто и да е правилният отговор, той няма кой знае какво значение, след като в наши дни сусамът е известен по цял свят и намира особено място в националните кухни.
Съществуват 12 вида сусам. Те се различават по цвета и оттенъка си, които зависят от сорта. Сусамовите семена могат да са оцветени в оттенъци на кафявото, червеното, черното, жълтото, бледосивото и дори в слонова кост.
Кафявите сусамени семена имат по-мек вкус. В тях се съдържат по-малко антиоксиданти, отколкото в черните. Характерно за черния сусам е, че е богат на антиоксиданти (поради това му се приписват много лечебни свойства) и има най-наситен аромат. Този вид сусам се ползва с репутация в Аюрведа и в китайската традиционна медицина като храна, която помага срещу стареенето. Смята се, че черните семена сусам са най-добрите, когато става дума за храна. По качество ги следва кафявият сусам, който често намира приложение при производството на масла.
Ще оползотворите максимално сусамовите семена и като ги дъвчете добре.
От хилядолетия насам сусамът намира приложение не само в кухнята, но и като лекарствено средство. Една от причините за изключителната му полза за човешкото здраве е наличието на много винамин Е (който подмладява) и калций.
В ценния състав на сусама влизат още въглехидрати, аминокиселини, белтъчини, винамини А, В, Е и С. В малките семена се крие изобилие от калций, фосфор, желязо, калий, магнезий, други минерали, лецитин и хранителни влака. Съдържащото се вещество фитин пък спомага за възстановяването на минералния баланс в организма.
Редовната консумация на сусам дарява със здраве и красота. Сусамът подобрява състоянието на ноктите и косата, благотворно влияе върху състава на кръвта и стимулира растежа благодарение на съдържащия се в него рибофлавин. Веществото тиамин от своя страна обогатява свойствата на сусама чрез способността си да нормализира обмяната на веществата и да подобрява работата на нервната система. Витамин РР пък е безценен за оптималната работа на храносмилателната система.
В сусама присъства и веществото фитостерин. То минимизира риска от развитие на атеросклероза.
За жените на възраст 45+ сусамът е особено полезен. В него се съдържа фитоестроген – учените го определят като заместител на женските полови хормони.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС