Суровоядство – една нова гледна точка за здравето

0
1741
Surovoqdstvo

В днешни дни е трудно да кажем, че има останали хора, които са привърженици и живеят само според повелите на суровоядството. Вероятно преди едно от най-великите човешки открития – огънят, хората са се хранили главно по суровоядството.

За разлика от съвременното висядкоко въглехидратното хранене, което е широко разпространено по цял свят, суровоядството е една естествена форма на хранене, позната на нашата анатомия. И още повече – ние сме приспособени и предразположени към нея.

Обикновено към темата за суровоядството се подхожда леко скептично, може би защото звучи стряскащо на прима виста. Първата ви мисъл може да е „Как ще се храня само със семена, какво друго ще ям и как ще издържа“?

С тази статия ще ви отговорим на този и още много други важни въпроси относно моделът суровоядство и неговите характерни особености. Пригответе се да бъдете изненадани.

Същността на суровоядството

За почитателите му важи напълно максимата „Ние сме това, с което се храним“. Според суровоядците, не трябва да се консумира термично обработена или замразена храна, защото чрез тези процеси се унищожават ценните витамини и минерали. Единственият метод за готвене при суровоядство е сушенето в естествени условия.

В основата на постулатите на суровоядството е вярването, че богатата на ензими храна е достатъчно условие за оптимално здраве. На човешкото тяло са му необходими поне 700 ензима, за да се осъществява храносмилателните процеси. Храните в режима са богати на ензими и от тук правим заключението, че това е първият плюс на суровоядството.

Според различни мнения на доктори и специалисти по хранене, с течение на времето са се обособили три движения в посока суровоядство. Те, в различна степен, толерират или не толерират други храни, които не са в сурово състояние. Нека да видим тази класификация:

  • Ово-лакто вегетарианското суровоядство съвместява консумацията на суровите храни със сурови яйца и млечни продукти – сирене и сурово подквасено мляко;
  • Невегетарианско суровоядство – при него се приемат сурово месо и риба, суши, хайвер, сушени меса като луканка, пастърма и други. Тук се допуска и сурова кайма;
  • Веганско – най-крайна форма на ограничения, при която са допустими само сурови плодове, зеленчуци и семена.

Трудно е да дадем еднозначен отговор на въпроса кой от трите варианта е най-добър, защото пътят на суровоядството не е никак лесен и може да е далеч от представите на много хора за вкусно хранене.

В такъв случай е добре да се премислят всички преимущества и недостатъци от избора на конкретно течение. Само по този начин човек сам може да оцени евентуалните рискове и ползи от избора, който ще направи. Това ще рече да се информира всеобхватно за суровоядството, да проучи какви са рисковете от необработване на някои храни и дали има противопоказания за него.

Бременните жени, кърмачките и хора с бъбречни проблеми или сърдечна недостатъчност не бива да се подлагат на режима суровоядство.

Храни, подходящи за суровоядство

Суровите продукти с растителен произход, които са допустими при суровоядство, обикновено са пресни плодове и зеленчуци, кълнове, ядки, бобови, сушени плодове, семена, някои подправки и дори водорасли.

Ако решите да изпробвате суровоядство като начин на хранене и философия, то трябва да започнете с коренна промяна на хранителния режим. Освен че ще забравите за печката, при суровоядство е нормално да ядете студена храна или малко стоплена, но не повече от 110 градуса максимум.

Сред позволените и препоръчителни храни са още:

Мед – в комбинация с прясно изцеден лимон и разтворен във вода е чудесен тонизиращ еликсир

Ядки – само в суров вид, като на термична обработка подлежат само бадемовите и кайсиевите. За суровоядство са подходящи и орехи и лешници, но ако са добре смлени предварително.

За кулинарно вдъхновение и мотивация можем да ви предложим да експериментирате със зеленчукови салати и смлени сурови ядки – фъстъци или орехи.

Само в натурално състояние могат да се консумират ечемик, соя, царевица, ръж и пшеница. При най-категоричното суровоядство се използват кълнове на зърнени храни, но това е по-обширна тема, защото изисква познаване на методите за правилно отглеждане на кълнове.

Корени и кореноплодни зеленчуци също са допустими храни при суровоядство, като трябва да сте внимателни към картофите. Те не са подходящи за консумация в необработено сурово състояние.

Повечето от храните, които се консумират при суровоядство, са подходящи за режим на отслабване. Те са с ниско съдържание на калории и мазнини, но с добри количества фибри. В зеленчуците се съдържат витамини и фитохимикали за по-добро чревно здраве и храносмилане.

Приготвяне и съхранение на храната при суровоядство

За да се снабдите с някои храни, нужни за суровоядство, може да ви се наложи да търсите повече специализирани магазини. Грижата за суровата храна е по-различна от тази за готвената – при непастьоризирани продукти трайността е по-малка, а опасността от разваляне е по-голяма. Внимателно измивайте всички продукти преди да пристъпите към обработката им.

Някои продукти като сушени плодове, семена, белени ядки, рожков е добре да се съхраняват в хладилник. Всички храни за суровоядство, които подлежат на обработка с кухненски робот или блендер, могат да се приготвят както желаете. Казваме това, защото може да ви се струва, че е трудно да се експериментира с ястията при суровоядство поради ограниченото количество храни, подходящи за него.

В органичен вид може да се консумират още следните продукти:

Ползи за здравето при суровоядство

Основно предимство на суровоядството е, че спомага за забавяне процесите на стареене. Този модел на хранене е подходящ за вегетарианци, както и за хора на безглутенова диета с непоносимост към глутен.

Друг резултат, който може да отбележите, е редуциране на теглото и изхвърляне на токсини. Това се дължи на храните, богати на витамини, фибри и фитохимикали.

Термичната обработка може значително да увреди качеството на продуктите, които се използват, особено ако се използва вредна мазнина. При суровоядството това е изключено, защото няма термична обработка и се запазват естествените съставки.

Като недостатък може да се посочи липсата на някои важни за организма вещества – протеини, калций, желязо, витамин В 12. Ако се установи дефицит в някое от тях, то може да ги приемате допълнително под формата на хранителна добавка.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име