Суров шоколадов лава кейк [веган, без глутен]

0
517

[fb_button]

 

Лава кейк – един от най-декадентските и трудни за приготвяне десерти. Тези малки шоколадови кошнички са взели страха на един и двама готвачи и все пак остават фаворит в категория десерти. Само можем да си представяме колко романтични вечери са завършили с лава кейк.

Е, днес ще разбием мита за сложността и калоричността му, като ви го предложим в суров вариант. Много по-бърз за приготвяне от оригиналната рецепта, този вариант е веган, безглутенов и богат на полезни вещества. Готови за вкусни изкушения?

Необходими продукти:

За основата

За шоколадовия център

Начин на приготвяне

Блендирайте бишкотите, орехите и какаото до получаването на брашно. Добавете фурмите и стафидите и разбийте. Целта е да се получи лепкава, лесна за оформяне смес. Отделете 2/3 от нея и я разпределете по дъното на силиконова форма за капкейкове. Замразете в хладилник. Останалата смес се оформя като плоски кръгове със същия диаметър като горната част на капкейовете и също се оставя на студено да стегне. Идеята е тези кръгове да се използват като капаци на готовите десерти.

За да приготвите шоколадовия крем, разбийте всички съставки, като добавяте мляко до получаване на гъста течност. Когато основите са се стегнали достатъчно, извадете ги от формата и ги напълнете с шоколада, като оставите малко място отгоре за капака. След напълването залепете внимателно капачетата на всеки лава кейк. Обърнете наобратно (така че капака да остане на дъното) и декорирайте с какао, годжи бери или кокосови стърготини.

Желаем ви здрав апетит.

Рецепта и снимка:

onegreenplanet.org

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име