Супер храни – Коноп

0
804

Коноп е най-често използван термин за високо растящи вариетети на растението Канабис и неговите продукти, които включват влакна, масло и семена.  Конопът се използва за направата на най-различни продукти, включително производството на въжета, дрехи и хранителни продукти. В днешно време конопа се използва и за индустриални цели – за направата на хартия, текстил, дрехи, биоразградими торбички, козметика за тяло, здравословна храна и био гориво,  а тъй като темата е за суперхраните, ще се спрем на употребата на конопените семена за храна.

hemp_proteinКонопеното семе може да се яде сурово, да бъде част от рецептата на ястия, а от него се прави и мляко (сходно на соевото мляко). На пазара могат да се намерят различни продукти от конопените семена: конопено брашно, конопено олио, кексчета (които са вторичен продукт от пресоването на конопа за добив на олио), обелени конопени семена – без богатата на минерали обвивка на семето и др. Въпреки, че конопа е братовчед на марихуаната, конопените семена не съдържат ТНС (тетрахидроканабиол), което е всъщност психоактивната субстанция в марихуаната.

Конопените семена са дар от природата. Те са най-хранителните семена в света – са цялостен протеин с оптимален баланс от протеини, есенциални мазнини, витамини и ензими, комбинирани с относително малко захар, нишесте и наситени мазнини. За да не бъдем голословни, ще изложим на вниманието Ви факта, че тази суперхрана е перфектна натурална смес от лесно усвоими протеини, необходими за нормалната функция на  тялото мазнини (Омега 3 и 6), Гама линолова киселина (GLA), антиоксиданти, аминокиселини, фибри, желязо, цинк, каротини, фосфолипиди, фитостероли, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин D, витамин Е, хлорофил, калций, магнезий, сяра, мед, калий, фосфор и ензими. Всички незаменими аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм, могат да бъдат намерени в конопените семена.

След като изброихме (почти) всички ценни вещества, влизащи в състава на конопените семена, е важно да отбележим, че полезната информация не се изчерпва до тук. Повечето здравни организации са единодушни, че тялото се нуждае от баланс на омега 6 и омега 3 в съотношение  3 или 4 : 1 в полза на омега 6 мастните киселини. Конопеното семе е единственото, в което се наблюдава идеалният баланс между двете мастни киселини. Но защо са важни тези мастни киселини? Всъщност точно те са част от процеса, при който се образува енергия за тялото, а без тях, животът е невъзможен.

Добрите новини не спират:

  • Приемайки конопени семена, всъщност ние си похапваме полезни вещества в добър баланс.
  • Протеинът от конопените семена е по-усвоим от този на месото, яйцето, сиренето, млякото или друга храна богата на протеин.
  • С конопени семена могат да се хранят и хора, които имат непоносимост към глутен, ядки, лактоза или захар. Не са познати и случаи на алергични реакции към конопената храна.
  • В конопените семена се съдържат минимални количества на моно ненаситени (лошите) мазнини, които лесно се превръщат в енергия.
  • Конопените семена съдействат за намаляване на холестерола и високото кръвно налягане.
  • Спомагат за по-бързо възстановяване след боледуване.
  • Подобряват храносмилането и циркулацията на кръвта
  • Подобряват работата на имунната система
  • Благоприятства работата  на сърдечно-съдовата система
  • Подобрява зрението

Може би някъде сте срещали и „конопен протеин” като продукт. Всъщност той се добива от конопените семена и е висококачествен източник на добре усвояем протеин. Този добре усвояем протеин е полезен заради това, че се използва по-лесно от организма. Конопеният протеин е богат и на фибри, храна, която има редица ползи за здравето. Само една порция от този протеин , може да осигури количество от 20 до 35 гр. фибри, което е и препоръчителната дневна доза за възрастен човек. Изследване на здравното училище към Харвард показва, че приемането на храни богати на фибри могат да понижат риска от сърдечни болести, диабет тип 2, запек и дивертикулит.

В заключение ще кажем, че храненето с конопено семе не е просто мода на супер храните, а връщането към природата се случва с причина, а изборът на храна става все по-мъдър и информиран.

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име