Семена от чиа – суперхрана за красива фигура

0
1016
Семена от чиа

Растението Салвия Испаника и по-известно като Чиа, е растение от семейство ментови. Вирее в Мексико и Гватемала и има историческа информация, че е била ценен хранителен източник още за ацтеките.  Днес смлени или целите семена от чиа се използват за храна и напитки в Парагвай, Боливия и Аржентина.

Семена от чиа – състав

Семена от чиа са сред най-полезните храни на планетата. Пълни са с хранителни вещества, които имат важни ползи за човешкото тяло и мозък. Въпреки хилядолетната си история обаче, само напоследък семената започнаха да се откриват като супер храна. Всъщност на езика на маите „чиа” означава сила. Малките семена от чиа са хранителна бомба. В 28 гр. (две супени лъжици) чиа се съдържат:

  • Фибри: 11 гр.
  • Протеини: 4 гр.
  • Въглехидрати: 12 гр.
  • Мазнини: 9 гр. (5 гр. или 55% от които са Омега 3, 18% омега 6, 6% омега 9 и 10% наситени мастни киселини)
  • Калций: 18% от препоръчителната дневна доза
  • Манган: 30% от препоръчителната дневна доза
  • Магнезий: 30% от препоръчителната дневна доза
  • Фосфор: 27% от препоръчителната дневна доза
  • Съдържат се също значително количество Цинк, Витамин В3, калий, витамин В1 и витамин В2.

Полезни свойства

Гледайки към хранителните стойности на 100 гр. семена от чиа, виждаме, че има 12 гр. въглехидрати, обаче… 11 гр. от това количество са фибри, а те не повишават кръвната захар, не е необходимо да се отделя инсулин, следователно не трябва да се брои като усвоим въглехидрат. Истинското съдържание на въглехидрат е 1 гр. на 28 гр. семена, което прави чията ниско въглехидратна (приятел на отслабващите) храна. Особено впечатляващо е това, че тези 28 гр. доставят 137 калории, а само 1 гр. усвоим въглехидрат.

Фибри

chia-proteinПоради наличието на фибри, семената могат да поемат вода до 12 пъти над тяхното тегло. Приети, те стават с гелобразна структура в стомаха, което води ди чувство за ситост, а това от своя страна до намаляване на апетита. Отделно, фибрите имат редица ползи за стомаха, най общо казано – хранят добрите бактерии в червата, а това е от изключителна важност за здравето.

Протеини

Ако се върнем към хранителните стойности, ще забележите, че 14% от теглото на една порция от 28 гр. семена от чиа са протеини, което е много високо сравнено с останалите растения. Освен това основните аминокиселини са в благоприятен баланс, а това е изключително полезно за хората, които искат да се отърват от някой друг килограм. Правени са изследвания, резултатите на които сочат, че високият прием на протеини намалява обсебващите мисли за храна със 60%, а желанието за нощно похапване се намалява с 50%. Чията е отличен източник на протеини, особено за хора, които не хапват животински продукти.

Омега 3

Друг интересен факт е, че дори малко количество семена от чиа съдържат повече омега 3 мастни киселини от сьомгата, взето грам за грам. Важно е обаче да знаем, че по-голямата част от тези омега 3 мастни киселини са алфа линолова киселина, което не е чак толкова голяма работа, колкото си мислите. Алфа линоловата киселина трябва да се преобразува в активните форми EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина), преди да може да се използва от тялото.

За съжаление, човешкият организъм не може сам да си преобразува алфа линоловата киселина в активните форми. Следователно растителните омега 3 мастни киселини са значително по-малко от животинските източници, като риба например.

Изследвания са установили, че семена от чиа (особено когато са смлени), могат да повишат нивата на EPA в кръвта, но не и на  DHA. За да набавите DHA за тялото и мозъка си, от които отчаяно се нуждаят, може да си похапвате редовно риба, рибено масло или ако сте вегитарианец или веган – взимайте хранителни добавки с DHA.

Семена от чиа – ето защо са суперхрана

Чиата оказва значително влияние върху здравето на костите, а това се дължи на наличието на калций, фосфор, магнезий и протеини. Съдържанието на калций е практически впечатляващо – 18% от препоръчителната дневна доза в 28 гр. семена. Грам за грам това е повече от голяма част от млечните продукти. Чиа може да се счита за отличен източник на калций за хора, които не ядат млечни продукти.

Друг интересен факт, който може би не Ви е неизвестен, е че чиата може да доведе до подобрение на състоянието на хора с диабет тип 2. Налично е изследване, в което 20 диабетици получавали по 37 гр. семена от чия или същото количество пшенични трици всеки ден, в продължение на 12 седмици.

При тези, които са се хранели с чия са отбелязани подобрения в няколко здравни маркера, като част от тях са:

  • Кръвното налягане се е намалило
  • Възпалителен маркер, наречен hs-CRP* се е понижил с 40 %

bio-semena-ot-chia

Невероятно лесно е да вместите семена от чиа във вашата диета. Те имат по-скоро неутрален вкус, така че могат да се добавят практически във всяка храна. Също така тези семена не е нужно да бъдат смилани, както ленените, а това прави нещата значително по-лесни.

Можете да си ги хапвате сурови, разкиснати в сок, да си ги добавите в пудинги или хлебчета, в салати, зърнени закуски. Много добре се комбинират с кисело мляко, ястия с ориз, смутита, енергийни барове и каквото друго ви подскаже фантазията.

И още нещо… да се консумира супер храна не е само супер модерно, но е и още по-супер полезно!

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име