Супа от зелен грах

0
404

Вкусна, освежаваща и питателна супа, приготвена от натурални хранителни съставки и сладък грах.

Време за приготвяне: 15 минути

Необходими продукти (за 6 порции):

Начин на приготвяне:

  1. В дълбока тенджера запържете кокосовото масло и лука, гответе на средна температура за 5-10 минути, докато омекне.
  2. Добавете зеленчуковия бульон и водата. Увеличете температурата и оставете да заври.
  3. Добавете зеления грах и гответе за 3-5 минути.
  4. Свалете тенджерата от котлона, добавете свежите билки, солта и пипера.
  5. Вземете 1/3 от сместа и я сложете в блендер. Пюрирайте до еднородна, кремообразна смес. Добавете на части и останалата супа.
  6. Гарнирайте с див лук или други съставки по избор: сирене от кашу, тиквени семки, конопено семе и др.

КАКВО ПРАВИ ТАЗИ СУПА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Зелен грах

Зеленият грах е богат източник на много минерали като калций, желязо, мед, цинк и манган, 45% от дневния прием на витамин К (за една чаша продукт). Съдържа почти една четвърт от необходимата доза тиамин, витамин А и фолиева киселина. Фитостероловите ß-ситостероли в зеления грах, намаляват нивото на холестерола, изграждат и подпомагат костната структура. Други предимства от консумацията на грах са: предотвратяване на остеопорозата и ограничаване на заболяванията като Алцхаймер. При съчетаване с другите фитонутриенти като ферулова и кафеена киселина, и катехин, се намалява риска от диабет тип 2. Една чаша зелен грах съдържа:

  • Витамин К 45%*
  • Витамини от група В – В1, В2, В3, В6
  • Витамин С 26%*
  • Манган 36%*
  • Магнезий 14%*
  • Желязо 12%*
  • Цинк 15%*
  • Мед 27%*
  • Калий 11%*
  • Диетични фибри 9 гр.
  • Протеини 9 гр.
  • Въглехидрати 25 гр.
  • Омега-3 мастни киселини

*от препоръчителната дневна стойност

ЛУК

Лукът има многобройни ползи за здравето. Учените все още откриват, колко е полезен този зеленчук за организма. Той е много добър източник на витамин С и В6, желязо, фолиева киселина и калий. Съдържанието на манган в лука, облекчава простудните и грипни състояния.

Две фитохимични съединения в лука – алиум и алил дисулфид, помагат за намаляването на факторите, които образуват ракови образования и диабет. Те съдействат за намаляване на: кръвното налягане, образуването на тромбоцитни съсиреци, риска от исхимична болест на сърцето и инсулт.

Лукът съдържа значителни количества полифеноли и антиоксиданти, които имат положителен ефект за лечение на туморни заболявания, диабет и възпаления.

ДИВ ЛУК

Когато, става въпрос за ползите от дивия лук за здравето, две супени лъжици от него, снабдяват организма с 16% от необходимата дневна доза витамин К (помага за формирането и укрепването на костите; ограничава увреждането на невроните в мозъка). Дивият лук е отличен източник на витамин А – 145% от дневната препоръчителна стойност за 100 грама. Каротиноидите, зеаксин и лутеин предпазват организма от ракови образования.

Дивият лук има високо съдържание на диетични фибри, които действат, като слабително; фолиева киселина – подпомага синтеза на ДНК, клетъчното делене и предотвратява дефектите на невралната тръба при новородените. Дивият лук е отличен източник на калций, желязо, магнезий, калий, мед и манган. Предоставя отлични количества тиамин, ниацин, пиридоксин, пантотенова киселина, фосфор, рибофлавин и цинк. Тази комбинация от фитохимикали, подпомага храносмилането, успокоява раздразнения стомах, предотвратява лошия дъх и има диуретичен ефект, който намалява високото кръвно налягане.

КОКОС

Кокосовият орех е основна част от менюто на почти една трета от световното население. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и костилка.

Модерната медицина също признава хранителните ползи на кокосовия орех, защото:

  • съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  • има високо съдържание на фибри, които засищат за по-дълго време и помагат да се контролира консумацията.
  • богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  • съдържа високи нива на манган, калий, фосфор, омега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Хранителна стойност за 1 купа супа:

  • Калории: 115
  • Мазнини: 5 гр.
  • Въглехидрати: 13 гр.
  • Протеини: 5 гр.

Източник: http://nutritionstripped.com/spring-green-pea-soup/ 

Nasheto_predlojenie

verival_bulion
Зеленчуков бульон на кубчета
БИО кокосово масло 100%
БИО кокосово масло 100%
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)
Био сол с билки
Био сол с билки

СПОДЕЛИ
Предишна статияПлодов сладолед с безглутенови бишкоти
Следваща статияФакти за храната. Зелен грах
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име