Сода бикарбонат с чиста формула без глутен [НОВО]

0
721

Дали има кухня, в която да не се крият няколко пакетчета сода бикарбонат, които чакат да бъдат оползотворени за направата на печива, тестени изделия или просто за почистване? Да, с помощта на сода бикарбонат могат да се приготвят хляб, други тестени изделия, сладкиши и питки. Но какво всъщност представлява и дали има по-усъвършенствана формула, лишена от вредни съставки?

Няколко важни неща за сода бикарбонат

Необходима съставка за подквасване на хляб, създаване на достатъчно пухкави тестени храни или содена питка, сода бикарбонат е неизменна част от повечето български домакинства. Нейното предназначение – да бъде набухвател, не е единствено.

Стопроцентовият натриев бикарбонат реагира на киселина, при което прави тестото по-голямо и бухнало, но може да се използва и за други домашни задачи освен кулинарните.

Ще споменем кои са те малко по-късно, защото сега трябва да изясним същността на традиционната сода бикарбонат.

Обикновената сода бикарбонат се получава по синтетичен път при химична реакция между вода, амоняк, натриев хлорид и въглероден диоксид. Последният „носи вината“ за бухването на печивата и другите продукти, в които се влага сода бикарбонат. От тук идва и друго нейно известно наименование – сода за хляб или хлебна сода. В състава на бакпулвера също влиза сода бикарбонат, като там процесите са само химични, без да има ферментация на живи микроорганизми подобно на маята.

За сода бикарбонат знаем още, че проявява алкално действие и поради това тя се използва и за възстановяване на оптималния киселинно-алкален баланс в организма. Може да се използва още и за облекчаване на стомашни киселини или при хора с нарушено храносмилане. Тя е добър неутрализиращ агент за кисели храни, тъй като лесно се разтваря във вода и може да разтовари организма от подуване или натрупани газове вследствие консумацията на тежки храни – месо, млечни и други.

Според други мнения, отделеният въглероден диоксид пък дразни стомашната лигавица и така се стимулира производството на още стомашна киселина. Това от своя страна може да доведе до създаване на среда за развитие на патогенни организми и нарушаване на алкалната среда в тялото.

Повишеният прием на сода бикарбонат в традиционната ѝ форма може да предизвика задържане на вода и натрупване на токсини, както и изчерпване на някои важни минерали – калий, магнезий, калций.

Като основен проблем може да се посочи понижаване количеството на бикарбонатните йони в кръвта. Това явление се свързва с нарушения киселинно-алкален баланс, като може да сигнализира за различни болести на пикочо-половата система, ендокринната или храносмилателната система. Всичко това рефлектира на рН стойностите в кръвта и работата на ензимите, които пряко зависят от тях, така че едно от най-важните неща, което трябва да направите за тялото си е да му осигурите хидратация и оптимална алкална среда.

Приложенията на сода бикарбонат

Както вече стана ясно, най-широко се използва в кулинарията за различни печива и сладкиши. Освен тези възможности, сода бикарбонат може да се прилага и за направа на домашна козметика, както и за препарати за битово почистване.

Пример за това са инхалациите при настинка, в които се добавя сода бикарбонат, прилагането ѝ при ухапване или ужилване от насекоми, използването ѝ за нови формули на паста за зъби, както и за избелване на зъби.

Освен това, в комбинация с етерични масла или мед може да се получи добър ексфолиант за кожата, който е подходящ за третиране на акне. Сода бикарбонат може да се добавя и за една по-различна вана за намаляване на стреса, неутрализиране на хлора, който се намира във водата и абсорбиране на миризми.

Със сода бикарбонат имате възможност да си приготвите и натурален почистващ препарат за килимите и пътеките у дома. Само трябва да ги поръсите със сода бикарбонат за поне 15 минути, след което да изчистите с прахосмукачка.

Почистването на загоряла скара или барбекю може да бъде истинско предизвикателство за всяка домакиня, но отново содата може да помогне. И не само – при загоряла тава или тенджера добавете сода бикарбонат в гореща вода, с която сте напълнили съда.

А това може да ви е много странно, но е твърде вероятно да сте го преживяли.

Един от най-древните и проверени методи за успокояване на възпалени сливици е магическата отвара от мед и сода бикарбонат.

С приготвения по този начин домашен еликсир се обтриват болезнените сливици няколко пъти дневно. И така, докато не почувствате облекчение.

По отношение на генно-модифицираните храни, замърсената вода и околна среда содата също има важна роля. Според някои, тя има способността да извлича от организма вредни отлагания, токсини и тежки метали, може да помогне за разтваряне на камъни в черния дроб и бъбреците.

Пречистена и без тежки метали – ново поколение сода бикарбонат

За да можете да изпитате всички тези полезни свойства на сода бикарбонат обаче трябва да изберете такава без алуминий и други примеси, които биха ви навредили.

Затова ви показваме и нашата сода бикарбонат – екстра пречистена от алуминий, тежки метали и съединения формула, която НЕ съдържа глутен.

Това я прави още по-широко приложима и дава възможност дори на хората на безглутенов режим да си приготвят любимите питки, мъфини и други подобни без никакъв риск за здравето.

Фармацевтичната чистота на продукта е гарантирана, така че да можете спокойно да използвате за всякакви цели. Замяната на един толкова основополагащ продукт за приготвяне на различни храни би ви донесло доста ползи. Най-малкото, ще се предпазите от поемането на алуминий и други отрови, които могат да нарушат здравето на органите ви и ще използвате един чист продукт с ясен състав и произход.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име