Соба нудели с глазиран патладжан с мизо и мариновано тофу

0
107
Нудели

Пролетта бях в Лондон, където е абсолютен микс от различни култури, съответно -етнически ресторанти и всякакви продукти. Отидох в един от най-популярните вегетариански ресторанти и си поръчах основно ястие в азиатски стил. Силно ме впечатли глазираният патладжан с мизо. Много обичам мизо, не само като супа. Изключително полезна японска храна, направена от ферментирала соя, ориз и др. житни.

Тази рецепта за соба нудели с японски прочит бе вдъхновена от едно вкусно удоволствие – патладжанът с мизо. Ако не сте ползвали соба нудели, силно препоръчвам. Направени са от едла и имат лек ядков вкус. Ако пък не ви допада еладата, можете да замените с нудели от ориз. Двата вида са безглутенови и могат да се използват за много рецепти.

  • 1 пакет (220 гр.) Оргран елдени спагети
  • 2 с.л. сусамово олио
  • 1 бр. патладжан среден размер нарязан на колелца
  • 4 – 5 листа спанак
  • 2 репички нарязани на полумесец
  • 1 пресен лук нарязан на колелца
  • 1 с.л. сусам

Мизо глазирната марината

  • 3 с.л. сусамово олио
  • 2 с.л. мизо паста
  • 1 ч.л. кафява захар или мед
  • 1 с.л. оризов оцет (или от бял винен)
  • 2 ч.л. тамари или соя сос
  • 2 скилидка чесън
  • 3 см (около 2 ч.л.) джинджифил настърган
  • 3 с.л. вода

Мариновано Тофу

  • 100 гр. тофу
  • 60 мл. тамари или соя сос
  • 4 см. джинджифил настърган
  • 2 скилидки чесън наситно
  • 2 с.л. оризов оцет (или от бял винен)
  • 1 ч.л. кафява захар или мед

Сварете елдените спагети (соба) според инструкциите и леко ал денте. Изцедете ги добре и ги омазнете леко с 2 с.л. сусамово олио.

За мизо глазирната паста:

Забъркайте в купа всички съставки. Намажете патладжана с получената паста, остатъка запазете. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 20 мин. или на грил за 10 мин. Когато е готов, го нарежете на хапки.

За маринованото тофу:

Забъркайте в купа всички съставки без тофуто, докато захарта (или медът) се разтвори добре. Махнете водата от пакета тофу. Нарежете го на кубчета. Добавете го към купата с маринатата за минимум 15 мин.

Когато всичко е готово, разбъркайте леко с помощта на клечки или щипки собата, заедно с остатъка от мизо маринатата и остатъка от маринатата на тофуто. Добавете патладжана, тофуто, листата спанак, репичките и пресният лук.  Гарнирайте със сусам.

Най-вкусно е незабавно след приготвянето.

Предишна статия12 от най-полезните биологично активни вещества, необходими на всеки човек
Следваща статияСпоровидни пробиотици – нов лек срещу алергии
Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име