Смути с авокадо

0
844

Смутитата са лесен начин да добавите ценни хранителни вещества към диетата ви, когато не разполагате с много време. Но дори да имате цялото време на света, смутитата пак си остават един чудесен избор, тъй като те предоставят на организма  антиоксиданти, витамини, минерали и, ако опитате следващата рецепта, дори полезни мазнини.

Смутито от авокадо е подходящо за закуска (и е много по-здравословно от зърнените закуски, кифличките и палачинките), а също така и за лек обяд или за следобедна закуска. Дава много енергия и човек остава заситен, а не огладнява 5 минути по-късно.

Най-важното е, че всяка съставка в тази рецепта е богата на нутриенти, а когато те се съчетаят, се получава нещо великолепно.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Излейте в блендер кокосовата вода. Добавете авокадото, зелето, боровинките, ананаса, спанака и краставицата. Сложете капака и блендирайте, докато се получи смути. Сервирайте в две чаши и консумирайте веднага.

Кое прави това смути толкова полезно?

АВОКАДО

Авокадото се класифицира като плод. То съдържа малки количества фруктоза и големи количества полезни мононенаситени мазнини (които лесно се трансформират в енергия) и е доказано чрез медицински изследвания, че благоприятства функциите на кръвоносната система и сърцето.

Богато е също на калий (повече от два пъти от количеството калий в банана) и помага за поддържането на така важния баланс между калия и натрия. Авокадото също така осигурява около 20 жизнено важни нутриенти – фибри, витамин Е, витамини от групата В и фолиева киселина. Освен да го консумирате сурово, можете да използвате авокадото като заместител на мазнини, когато рецептата, която правите, изисква масло или олио.

Научни изследвания показват, че авокадото е ефективно за регулиране на нивата на кръвната захар и за подобряване на липидния профил както при здрави хора, така и при такива, страдащи от хиперхолестеролемия (повишени холестеролни нива).

Освен това, като добавяте авокадо в смутито, подобрявате възможността да усвоите по-добре антиоксидантите, които се съдържат в него. Поради съдържанието на полезни мазнини в авокадото, то помага на организма да усвои по-ефективно мастноразтворимите хранителни вещества като алфа- и бета-каротин и лутеин в другите храни, които консумирате едновременно с него.

Едно изследване от 2005 г. показва, че участниците, които добавяли авокадо в салатата си усвоявали от 3 до 5 пъти повече каротеноидни молекули.

Друг дар, който авокадото ни предоставя, е това, че той е един от най-безопасните плодове от конвенционално отглежданите, така че не е нужно да купувате био вариант. Неговата плътна обвивка защитава вътрешността на плода от пестициди.

КЪДРАВО ЗЕЛЕ

Само една чаша от него ще влее в тялото ви борците срещу много болести – витамини К, А и С, както и респектиращи количества манган, мед, витамини от В-групата, фибри, калций и калий. Във всяка порция зеле ще намерите повече от 45 уникални флавоноиди, които имат антиоксидантно и антивъзпалително действие. Освен това е богат източник на борещите се с рака сулфорафан и индол 3 карбинол. Намалява риска от появата на поне 5 вида рак – на пикочния мехур, на гърдата, на дебелото черво, на яйчниците и на простатата. Глюкозинолатите в зелето и в други кръстоцветни зеленчуци се разграждат в продукти, които предпазват ДНК-то от увреждания.

БОРОВИНКИ

Боровинките имат положителен ефект върху липидния ви профил, намалявайки риска от диабет тип 2. А заради щедрите количества антиоксиданти, те са едно от най-добрите противостареещи средства. Също така облекчават състоянията на чревни възпаления като язвен колит.

Боровинките съдържат също концентрирани количества от борещите се с много болести фитохимикали, които повишават имунитета, предпазват от рак, защитават сърцето и предотвратяват сезонни алергии. Те имат по-ниски количества захар от повечето други плодове, затова няма опасност да дестабилизират инсулиновите ви нива, като в същото време все пак ще добавят приятна сладост и вкус към вашето смути.

АНАНАС

Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин, който благоприятства храносмилането, намалява възпалението и отоците и може да има антираков ефект. Богат е на антиоксиданти като витамин С, подсилва имунната система и е чудесен източник на манган, тиамин и рибофлавин, които са важни за производството на енергия.

СПАНАК

Спанакът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, включващи фолиева киселина, витамин А, желязо, калий, калций, цинк и селен. Съдържа също флавоноиди, които защитават тялото от свободните радикали, имат противовъзпалителни свойства и антиоксидантно действие.

КРАСТАВИЦА

Със своите витамин К, витамини от В-групата, мед, калий, витамин С и манган краставицата помага да се избегне дефицитът на важни нутриенти, който е типичен за американския начин на хранене.

Те съдържат противовъзпалителен флавонол, наречен физетин, който играе важна роля за здравето на мозъка. Също така съдържат полифеноли, наречени лигнани, които намаляват риска от рак на простатата, на гърдата, на матката и на яйчниците.

Освен това краставиците са съставени 95% от вода, което ги прави идеална хидратираща и охлаждаща храна и чудесна добавка към смутита (особено в по-топлите месеци).

КОКОСОВА ВОДА

Хавайците наричат кокосовата вода “noelani”, което означава „роса от Рая”. Това е чиста, лека, освежаваща течност (95% вода), извлечена от млади, зелени кокосови орехи, които все още не са достигнали зрялост.

Кокосовата вода е:

  • Богата на натурални витамини (особено от В-групата), минерали и микроелементи (включващи цинк, селен, йод, сяра и манган). Витамините са необходими за ензимните реакции, от които клетките имат нужда, за да функционират.
  • Пълна с аминокиселини, органични киселини, ензими, антиоксиданти и фитонутриенти.
  • Богат източник на електролити и природни соли, особено калий и магнезий.
  • Ниско съдържание на калории и захар, но приятно сладка – съдържа една пета от захарта в другите плодови течности като например ябълковия или гроздовия сок, както и малко фибри за умерена абсорбация.
  • Богата на цитокинини (хормони в растенията), които имат противостареещи, противоракови и антитромботични свойства.

Кокосовата вода също така има алкализиращ ефект върху организма, който може да компенсира негативния ефект от киселинообразуващите храни, от които е съставен начинът на хранене на съвременните хора. Свежата кокосова вода също е и един от най-богатите природни източници на електролити и може да се използва за предотвратяване на дехидратацията вследствие на екстремни физически натоварвания, повръщане или диария.

Най-хубавото на смутитата е, че можете да използвате каквито продукти имате под ръка.

Когато си приготвяте смути, не е необходимо да се придържате абсолютно стриктно към рецептата. Ако например нямате боровинки, можете да използвате малини. Или да промените вкуса още повече, като добавите сурово прясно мляко или кефир. Всъщност е добре да сменяте съставките на смутитата редовно, за да сте сигурни, че си набавяте възможно най-разнообразни хранителни вещества. Други полезни продукти, които можете да добавяте към смутитата са сурови органични яйца (или висококачествена протеинова суроватка на прах), кокосово олио, кокосово мляко, псилиум и различни семена (чиа, лен, тиквени семки, сусам, слънчогледови семки и др.)

 

Nasheto_predlojenie

Мака на прах
Мака на прах
Натурална кокосова вода - Be
Натурална кокосова вода – Be
ПРОТЕИН от чиа на прах
Сантевиа Енергизираща манерка
Сантевиа Енергизираща манерка

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име