Скритият враг в суровите ядки – паразити и афлатоксини

0
1168

Когато невъоръженото човешко око е неспособно да улови заплахата за здравето, на първи план излиза информираността. В следващите редове искаме да разгледаме няколко любопитни въпроса, свързани с потенциалните врагове в храните, които редовно слагаме на трапезата си. На пръв поглед те може да ни обещават незаменими хранителни вещества, но произходът им и условията на съхранение може да са ги превърнали в отрова за тялото ни.

Ядките са тема, на която нееднократно сме отделяли внимание. В наши дни те са храна, която мнозина игнорират и подценяват, затова често сме насочвали светлината на прожектора към тях – като безценен източник на витамини, минерали, ненаситени мастни киселини, антиоксиданти и др. Когато обаче ядките идват до нас, преминавайки стотици километри, и когато не се съхраняват в оптимални условия, те могат да се превърнат в благодатна среда за развитието на паразити и афлатониксини – вещества, които притежават потенциала да навредят на здравето ни и да провокират развитието на сериозни заболявания (цироза, рак, хронични заболявания). Какво правим при наличието на такъв риск? Търсим продукти с доказан произход и качество и даваме максимума от себе си, за да почистим продуктите, привеждайки ги във вид, който е полезен за организма ни.

Афлатоксините са микотоксични вещества от два вида плесенни гъбички. Развиват се в богато разнообразие от хранителни продукти под въздействието на висока влага и топлина. Нарочно употребихме определението „богато”, тъй като наистина става дума за масово консумирани храни – мляко, месо, ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки, сурови растителни масла и др. Единичният случай на консумация на продукт с афлатоксини се изразява в леко натравяне (гадене, повръщане, стомашно неразположение). Дългосрочната употреба обаче създава предпоставки за сериозно увреждане на организма.

Как да се предпазим от афлатоксините? Трябва да бъдем изключително внимателни и кардинални в решенията си, когато видим в хладилника храни с мухъл или пък плесен. Понякога от желание да съхраним някой продукт, решаваме да изрежем развалената част, за да изядем спокойно останалата. Но това не е решение на проблема, място за спокойствие няма, тъй като сериозно рискувате да консумирате отровна храна!

Адекватното решение изисква да измиваме щателно хранителните продукти. В това число суровите ядки, плодовете, зеленчуците, месото и всякакъв друг продукт, който може да влезе в контакт с водата без да загуби вкусовите си качества и приложимостта си. Изследвания показват, че витамин С намалява токсичността, но успешното му въздействие се поставя силно под въпрос, тъй като се окислява и разгражда почти мигновено заради кислорода. Отлично решение за всяко едно домакинство представляват озоновите дезифенктанти за храна. С помощта на озон и вода продуктите се измиват напълно, като всякакви бактерии, вируси, пестициди, йони на тежки метали, хормони и други токсини биват неутрализирани. В същото време риск за околната среда няма. Озонът – газ с доказано полезно въздействие върху човешкото здраве при контролирано прилагане, след дезинфекцията на хранителните продукти по естествен път се преобразува в кислород, без да оставя след себе си токсични отпадъци.

Както сами забелязвате, природата е помислила за всичко. Живата и неживата материя в нея е взаимосвързана и саморегулираща, а на човека, като разумно същество, му остава единствено да я опознае и да направи своя информиран избор.

 

Nasheto_reshenie

Това своеобразно „СПА за храна” – Озонов дезинфектант за храна, използва О3 (озон) за мощно почистване и дезинфекция на храната, така че Вашите зеленчуци, месо или морски деликатеси ще бъдат абсолютно почистени, както от замърсяванията по повърхността им, така и от всички паразити, химикали и токсини във вътрешността им!spa

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име