Силата на брашното: какви са различните видове брашна [ръководство]

0
899

Най-доброто начало на деня е тогава, когато сме у дома, заобиколени от любимите си хора и похапвайки традиционна закуска като палачинки, приготвени с много любов. Всъщност щастливият живот често включва различни ястия, приготвени с помощта на някакъв вид брашно.

Повечето от нас не могат да си представят рутината си без използване на брашно. Кой би могъл да оспори, че добре изпеченият хляб е съвършената добавка към почти всяко ястие? Да не говорим, че приготвен по правилния начин, хлябът е достатъчно вкусен и сам по себе си. За да се наслаждаваме на всичко това обаче, се нуждаем от качествени продукти. И ключова роля тук играе доброто старо брашно, което има безброй разновидности според текстурата, произхода и предназначението си.

Видове

Можете да намерите различни видове в търговската мрежа в зависимост от хранителните ви нужди и вкусове. Според това какво искате да сготвите съществуват различни типове брашно за хляб, сладкиши, пици и солени тестени изделия. Безглутеновото брашно на Orgran за всякакви цели е отличен пример за брашно, подходящо за различни печива, тестени продукти и е подходящо за консумация от хора с глутенова непоносимост.

Представяме ви малко по-широк избор от видове брашна, както и информация за това как да използвате всяко от тях по предназначение.

Универсално 

От различните брашна, универсалното притежава умерено количество протеин. Брашно Микс ИТ – Универсално на Dr. Schar е типичен пример за универсално брашно, като освен това е и без съдържание на глутен. То е подходящо за направа на торти, бисквити, пайове, палачинки и други печива. Не съдържа лактоза, глутен и пшеница, така че спокойно може да се консумира от хора с глутенова нетолерантност.

Безглутеново 

Безглутеново брашно с набухвател с киноа Orgran отново е продукт без глутен, като може да се използва за приготвяне на печива или сладкиши.

Пълнозърнесто 

От брашната с пшеница, пълнозърнестото е най-грубо и се счита за нерафинирано. Съдържащо цялото пшенично ядро, то е много богато на фибри, както и на важни хранителни вещества като калий, магнезий и селен. То обикновено се използва за хляб, въпреки че рафинирани варианти могат да се прилагат за кифли и други подобни печени продукти. Вижте още пълнозърнесто брашно от елда, брашно от лимец пълнозърнесто и пълнозърнесто брашно от спелта.

Брашно от амарант

Този вид става все по-популярен сред почитателите на здравословното хранене. Брашното от растението амарант е богато на протеини брашно и въпреки това е без глутен. Поради високото си съдържание на протеини, то е отлично за печене. Въпреки това, броят на рецептите, за които то е подходящо, е сравнително ограничен.

Брашно от елда

Брашното от елда не съдържа глутен или пшеница. Често се смесва с други брашна и може да се използва за приготвяне на хляб и кифли.

Бяло оризово 

Бялото оризово брашно е без глутен, но е богато на протеини. Често се използва за сгъстяване на супи, сосове и пудинги, както и при приготвянето на китайска юфка, нудли и бисквити.

Бадемово 

Бадемовото брашно се получава чрез смилане на сладки бадеми, с или без люспата им. То има богат и апетитен вкус, идеален за сладкиши. Не съдържа глутен.

Царевично 

Царевичното брашно не трябва да се бърка с царевичното нишесте. То се използва при печене и готвене. Също е без съдържание на глутен.

Брашно от лимец

Това е една чудесна алтернатива без глутен с древно растение, чиито качества са отдавна признати. Брашното от лимец има естествена сладост и е относително лесно за обработка. Подходящо е за хляб, пици и бисквити.

Овес

Изработено от овесени ядки, това брашно има изключително фина и пухкава текстура. То е сладко на вкус и не съдържа глутен. В комбинация с пшенично брашно се получава отличен хляб.

Нахутено 

Нахутеното брашно е добър избор за хората, които страдат от непоносимост към глутен. То е много подходящо за хлебни и сладкарски рецепти, независимо дали ще бъда ползвано самостоятелно или заедно с друг вид брашно.

Брашно от рожков

Изключително богато на различни микроелементи, брашното от рожков е добър избор за направа на сладкиши и десерти. Успешно може да се използва и като заместител на какаото.

Кокосово 

Все по-предпочитано и използвано в рецепти за сладкиши и торти, с кокосово брашно ще преоткриете нови вкусове и аромати в кухнята. Сред предимствата му са: не съдържа глутен, богато съдържание на фибри, нисък гликемичен индекс и само добри мазнини.

Ако харесвате продукти с такъв произход, вижте още Кокосово масло БИО Diet Food, Кокосово мляко на прах Diet FOOD и Кокосов чипс БИО Diet Food.

Брашно от киноа

Отново без съдържание на протеина глутен, брашното от киноа е чудесен избор за приготвяне на хляб, питки, кифли и други печива. Богато на фибри и с добро количество белтъчини, това брашно е не по-малко добро от всички предишни.

Как да изберете продукт според нуждите си

Най-доброто, което може да направите, е да си купувате брашно от проверени производители с доказано превъзходство и стандарти на работа.

Ако искате да запазите изваяната си фигура, да намалите телесното си тегло или пък имате непоносимост към глутен, винаги можете да намерите точно това, от което се нуждаете.

В онлайн магазина на Lifestore.bg ще намерите богата гама от здравословни варианти за брашна, готови смеси, добавки към печива и хлебни изделия.

Не правете компромис, когато става дума за вашето здраве. Необходими са ви само малко време и качествени хранителни продукти!

Вижте още:

Сода бикарбонат с чиста формула без глутен – за кулинарите, които обичат да приготвят домашни печива и хляб

Безглутенова диета – Полезни съвети и рецепти

Що е то глутен и всичко, което трябва да знаем за него

Хранителни алергии – всичко, което трябва да знаем за тях

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име