Sesame, отвори се!

0
424

„Sesame, отвори се!” Тази толкова известна фраза от приказката за Аладин и разбойниците е всъщност свързана с вълшебното сусамово семе. След като се изсушат вързопчетата, върху които са израснали шушулките, домовете на сусамените семена, те се разпукват, за да излязат семенцата.

Знаем вече доста неща за известните по целия свят „супер храни” като спирулина, чия, амарант и други. Време е да споменем и за една супер храна с ориенталски произход – култура, която отлично вирее и в България – сусамовите семена.

Сусамовите семена са една от най-старите подправки, познати на човека, а те са високо ценени заради забележителните им хранителни стойности. Като за начало, предоставяме на вниманието ви впечатляващия минерален състав: в 36 г сусамови семена се съдържат 163% от препоръчителната дневна доза мед, 45% манган, 35% калций, 32% фосфор и магнезий. Списъкът продължава още с желязо, цинк, селен, молибден и други. Изредените съставки са част от минералния състав, в семенцата има още сесамин и сесамолин – две вещества от групата на специалните полезни фибри, наречена лигнани. Лигнаните помагат при изграждането на имунната система, освен това са изключително полезни, ако искаш да намалиш нивата на холестерола. Лигнаните подпомагат поддържането на нормално кръвно налягане, а сесаминът в частност предпазва черния дроб от оксидативен стрес.

Това прави сусамът толкова полезен.

…Всъщност има още нещо, още много неща, по-добре се приготви да бъдеш изумен.

В миналото по нашите земи сусамът е бил традиционно отглеждана култура. Днес сусам се отглежда в Ивайловградска област, като там се прави и тахан от биологично отгледан сусам. В същата област традицията е толкова запазена, че в някои райони, като село Кондово, изпеченият сусам се стрива до паста с помощта на камъни!

Въпреки че таханът е с приятен ядков вкус, добре приеман от хората от нашите географски ширини, той не е много популярен. Таханът се свързва с тахан халвата, но халвата се свързва по-скоро със слънчогледовия тахан.

Самата дума „тахан” произлиза от арабски и означава „смачкан”. Сусамът е маслодайна култура, от която се добива също изключително полезно олио. За да се добие то, сусамените семена се пресоват. Пастата, която е междинен продукт между семената и олиото, е самият тахан – тази така полезна и вкусна храна.

Таханът може да се получи от белен или от небелен сусам, като от последния се получава пълнозърнест (тъмен) тахан, който е с по-високи хранителни стойности, поради наличните хранителни вещества в люспата на семенцето.

Полезен, полезен, колко да е полезен?

Освен вече изброените минерали от състава на семената, в пресованата паста преминават: аминокиселини, витамини Е, РР, В1, В2, В6, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Изобщо сусамовият тахан е пълен с храна за нашите клетки, а добрата новина е, че таханът е 100% усвояем.

О-о-о, и какво от това?

Ами, ето няколко факта:

  • Таханът подпомага имунната система.
  • Калцият в тахана е 5 пъти повече, отколкото в кравето мляко. Това е изключително полезно за оформящата се костна система на децата и освен това: калцият и споменатите по-горе лигнани правят тахана задължителна храна за дамите в менопауза, тъй като те осигуряват специална грижа за костите и предпазват от остеопороза.
  • Таханът влияе изключително добре на кръвоносните съдове.
  • Действа успокояващо на възбудените нерви
  • Таханът е манна небесна за стомаха – подобрява перисталтиката и изключително добре влияе при наличие на гастрит или язва.
  • Таханът подобрява абсорбцията на витамин Е
  • В него има високо съдържание на ненаситени мастни киселини („добри” мазнини)
  • Подпомага за поддържане на здрава кожа и мускулен тонус
  • Освен много полезен, таханът е и изключително вкусен. Всъщност на него се дължи ядковият аромат и деликатната, почти недоловима хрупкавост на някои азиатки ястия.

По повод на всичко изброено, авторът си задава въпроса: вкусна храна, много полезна, традиционна за българите… защо тогава не е популярна?

Странно, но факт. Не е защото няма приложения, напротив, приложения има. Например таханът може да бъде част от закуската – лъжичка тахан в мляко, заедно с овесени ядки – и ето ти пълноценна закуска.

Много известна е рецептата за тахан и мед, в съотношение 1:1.  Могат да се добавят и прясно смлени ленени семена. Полезно и вкусно, вкусно, вкусно! Плюс много питателно. Само две лъжички от тази смес задоволяват глада за сладко.

От тахан може да се приготви ориенталската разядка „Хумус” по следната рецепта:

300 г нахут от консерва се поставя в блендер, а към него се прибавят 70 г тахан, 3 с. л. зехтин, сокът от един лимон, 1-2 скилидки чесън, сол на вкус. Разбива се до получаване на гладка смес, а при сервиране може да се поръси с индийско орехче или червен пипер.

Таханът е много подходяща съставка за салатени дресинги и сосове. Може дори  да се приготвя домашен хляб с тахан, както и таханови сладки, а рецепти в мрежата не липсват.

Е, какво друго да кажа, освен – проверете сами, добър апетит и… бъдете здрави!

[fb_button]

Автор: Е. Мусарлиева

Nasheto_reshenie

susamov-tahan
Сусамов тахан Terasana
БИО сусам черен суров
БИО сусам суров небелен

СПОДЕЛИ
Предишна статия15 суперхрани за есента
Следваща статияМмм – сурово веган брауни с шоколадов ганаш
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име