• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Сусам - кое го прави толкова полезен?

„Sesame, отвори се!” Тази толкова известна фраза от приказката за Аладин и разбойниците е всъщност свързана с вълшебният сусам. След като се изсушат вързопчетата, върху които са израснали шушулките, домовете на сусамените семена, те се разпукват, за да излязат семенцата.

Суперхраната сусам

Знаем вече доста неща за известните по целия свят „супер храни” като спирулина, чия, амарант и други. Време е да споменем и за една супер храна с ориенталски произход - култура, която отлично вирее и в България – сусамовите семена.

Сусамовите семена са една от най-старите подправки, познати на човека, а те са високо ценени заради забележителните им хранителни стойности. Като за начало, предоставяме на вниманието ви впечатляващия минерален състав: в 36 г сусамови семена се съдържат 163% от препоръчителната дневна доза мед, 45% манган, 35% калций, 32% фосфор и магнезий.

Списъкът продължава още с желязо, цинк, селен, молибден и други. Изредените съставки са част от минералния състав, в семенцата има още сесамин и сесамолин – две вещества от групата на специалните полезни фибри, наречена лигнани. Лигнаните помагат при изграждането на имунната система, освен това са изключително полезни, ако искаш да намалиш нивата на холестерола. Лигнаните подпомагат поддържането на нормално кръвно налягане, а сесаминът в частност предпазва черния дроб от оксидативен стрес.

История на сусама

В миналото по нашите земи сусамът е бил традиционно отглеждана култура. Днес сусам се отглежда в Ивайловградска област, като там се прави и тахан от биологично отгледан сусам. В същата област традицията е толкова запазена, че в някои райони, като село Кондово, изпеченият сусам се стрива до паста с помощта на камъни!

Тахан от сусам

Въпреки че таханът е с приятен ядков вкус, добре приеман от хората от нашите географски ширини, той не е много популярен. Таханът се свързва с тахан халвата, но халвата се свързва по-скоро със слънчогледовия тахан.

Самата дума „тахан” произлиза от арабски и означава „смачкан”. Сусамът е маслодайна култура, от която се добива също изключително полезно олио. За да се добие то, сусамените семена се пресоват. Пастата, която е междинен продукт между семената и олиото, е самият тахан – тази така полезна и вкусна храна.

Таханът може да се получи от белен или от небелен сусам, като от последния се получава пълнозърнест (тъмен) тахан, който е с по-високи хранителни стойности, поради наличните хранителни вещества в люспата на семенцето.

Защо таханът от сусам е толкова полезен?

Освен вече изброените минерали от състава на семената, в пресованата паста преминават: аминокиселини, витамини Е, РР, В1, В2, В6, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Изобщо сусамовият тахан е пълен с храна за нашите клетки, а добрата новина е, че таханът е 100% усвояем. Освен това:

  • Таханът подпомага имунната система.
  • Калцият в тахана е 5 пъти повече, отколкото в кравето мляко. Това е изключително полезно за оформящата се костна система на децата и освен това: калцият и споменатите по-горе лигнани правят тахана задължителна храна за дамите в менопауза, тъй като те осигуряват специална грижа за костите и предпазват от остеопороза.
  • Таханът влияе изключително добре на кръвоносните съдове.
  • Действа успокояващо на възбудените нерви
  • Таханът е манна небесна за стомаха – подобрява перисталтиката и изключително добре влияе при наличие на гастрит или язва.
  • Таханът подобрява абсорбцията на витамин Е
  • В него има високо съдържание на ненаситени мастни киселини („добри” мазнини)
  • Подпомага за поддържане на здрава кожа и мускулен тонус
  • Освен много полезен, таханът е и изключително вкусен. Всъщност на него се дължи ядковият аромат и деликатната, почти недоловима хрупкавост на някои азиатки ястия.

Био тахан сусамов пълнозърнест

Сусамов тахан Vikinuts

Защо тогава не е популярен?

Странно, но факт. Не е защото няма приложения, напротив, приложения има. Например таханът от сусам може да бъде част от закуската – лъжичка тахан в мляко, заедно с овесени ядки – и ето ти пълноценна закуска.

Много известна е рецептата за тахан и мед, в съотношение 1:1.  Могат да се добавят и прясно смлени ленени семена. Полезно и вкусно, вкусно, вкусно! Плюс много питателно. Само две лъжички от тази смес задоволяват глада за сладко.

От сусам може да се приготви ориенталската разядка „Хумус”

Ето една рецепта: 300 г нахут от консерва се поставя в блендер, а към него се прибавят 70 г тахан, 3 с. л. зехтин, сокът от един лимон, 1-2 скилидки чесън, сол на вкус. Разбива се до получаване на гладка смес, а при сервиране може да се поръси с индийско орехче или червен пипер.

Таханът от сусам е много подходяща съставка за салатени дресинги и сосове. Може дори  да се приготвя домашен хляб с тахан, както и таханови сладки, а рецепти в мрежата не липсват.
Е, какво друго да кажа, освен - проверете сами, добър апетит и… бъдете здрави!

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...
Lifestore
27/09/2018 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!