БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total| number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
„Sesame, отвори се!” Тази толкова известна фраза от приказката за Аладин и разбойниците е всъщност свързана с вълшебният сусам. След като се изсушат вързопчетата, върху които са израснали шушулките, домовете на сусамените семена, те се разпукват, за да излязат семенцата.
Сусамовите семена са една от най-старите подправки, познати на човека, а те са високо ценени заради забележителните им хранителни стойности. Като за начало, предоставяме на вниманието ви впечатляващия минерален състав: в 36 г сусамови семена се съдържат 163% от препоръчителната дневна доза мед, 45% манган, 35% калций, 32% фосфор и магнезий.
Списъкът продължава още с желязо, цинк, селен, молибден и други. Изредените съставки са част от минералния състав, в семенцата има още сесамин и сесамолин – две вещества от групата на специалните полезни фибри, наречена лигнани. Лигнаните помагат при изграждането на имунната система, освен това са изключително полезни, ако искаш да намалиш нивата на холестерола. Лигнаните подпомагат поддържането на нормално кръвно налягане, а сесаминът в частност предпазва черния дроб от оксидативен стрес.
Самата дума „тахан” произлиза от арабски и означава „смачкан”. Сусамът е маслодайна култура, от която се добива също изключително полезно олио. За да се добие то, сусамените семена се пресоват. Пастата, която е междинен продукт между семената и олиото, е самият тахан – тази така полезна и вкусна храна.
Таханът може да се получи от белен или от небелен сусам, като от последния се получава пълнозърнест (тъмен) тахан, който е с по-високи хранителни стойности, поради наличните хранителни вещества в люспата на семенцето.
Био тахан сусамов пълнозърнест
Много известна е рецептата за тахан и мед, в съотношение 1:1. Могат да се добавят и прясно смлени ленени семена. Полезно и вкусно, вкусно, вкусно! Плюс много питателно. Само две лъжички от тази смес задоволяват глада за сладко.
Ето една рецепта:
300 г нахут от консерва се поставя в блендер, а към него се прибавят 70 г тахан, 3 с. л. зехтин, сокът от един лимон, 1-2 скилидки чесън, сол на вкус. Разбива се до получаване на гладка смес, а при сервиране може да се поръси с индийско орехче или червен пипер.
Таханът от сусам е много подходяща съставка за салатени дресинги и сосове. Може дори да се приготвя домашен хляб с тахан, както и таханови сладки, а рецепти в мрежата не липсват.
Е, какво друго да кажа, освен - проверете сами, добър апетит и… бъдете здрави!
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС