Салца с пъпеш

0
156

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 чаши пъпеш, нарязан на кубчета
  • ¼ чаша червен лук, нарязан
  • 2 с.л. пресен босилек, нарязан
  • 1 червена или зелена чушка чили, наситнена
  • 2 с.л. свеж лимонов сок
  • ¼ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти заедно и сервирайте веднага!

КАКВО ПРАВИ ТАЗИ РЕЦЕПТА ТОЛКОВА ПОЛЕЗНА ЗА ВАС?

Пъпеш

Подобно на другите растителни храни, пъпешите имат свой собствен уникален набор от хранителни качества. Те включват фибри, ниацин, витамин В6, фолиева киселина и са един от най-големите източници на витамин А (108% от дневната стойност) от всички плодове, докато държат ниско ниво на съдържание на натрий, мазнини и холестерол. Манганът, който се съдържа в пъпеша, е от съществено значение за поддържане на защитните свойства на организма, доброто зрение, здравите мембрани на лигавиците и предпазва от белодробни и устни ракови образования.

Пъпешът е отличен източник на витамин С (98% от дневната стойност), който защитава организма от инфекции. Този летен плод е отличен източник на калий, който помага за контролирането на сърдечната честота, кръвното налягане, предпазва от инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Пъпешът съдържа антиоксидантни флавоноиди, като бета-каротин, лутеин и зеаксин. Каротеноидът се абсорбира в ретината, където помага за защитата от дегенерация на макулата. Флавоноидът криптоксантин предпазва клетките от свободните радикали и в крайна сметка може да инхибира раковите заболявания на дебелото черво, простата, гърдата, панкреаса и белите дробове.

Лук

Лукът има многобройни ползи за здравето и учените все още откриват, колко е полезен този зеленчук за здравето. Той е много добър източник на витамин С и В6, желязо, фолиева киселина и калий. Съдържанието на манган в лука, облекчава простудните и грипни състояния, благодарение и на негоите противовъзпалителни способности.

Две фитохимични съединения в лука – алиум и алил дисулфид, помагат за намаляване на факторите, които образуват ракови образования и диабет, докато в същото време намалява твърдостта на кръвоносните съдове, чрез освобождаване на азотния оксид. Това може да съдейства за намаляване на кръвното налягане, подтискането на образуването на тромбоцитни съсиреци, намалява риска от исхимична болест на сърцето, периферни съдови заболявания и инсулт.

Има значителни количества полифеноли и антиоксиданти в лука, които имат положителен ефект за лечение на туморни заболявания, диабет и възпаления, както и за цялостна профилактика на организма.

Босилек

Босилекът е смятан за една от най-здравословните билки. Той е най-полезен, когато е пресен, защото съдържа най-високи нива на витамин К, който подпомага съсирването на кръвта. Само две супени лъжици осигуряват 29% от дневната препоръчителна стойност от витамина.

Босилекът осигурява и витамин А, който съдържа бета-каротин, мощен антиоксидант. Той защитава клетките на лигавиците на редица различни структури на тялото, включително и на кръвоносните съдове, от свободните радикали. Това предотвратява окисляването на холестерола в кръвта, помага за предотвратяване на атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Други витамини и минерали в босилека включват желязо, калций, манган, магнезий, витамин С и калий. Не е изненадващо, че босилекът им антибактериални свойства и съдържа флавоноиди, които защитават структурата на ДНК. Флавоноидите и летливите масла в босилека, му придават най-големи ползи за здравето, защита на клетъчно ниво. Сред летливите масла най-ценните са естрагол, линалол, цинеол, евгенол, сабинен, мирцен и лимонен. Те ограничават растежа на множество вредни бактерии, включително листерия, стафилококи, ешерихия коли и др.

Nasheto_predlojenie

Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
БИО босилек
БИО босилек
БИО Босилек (смлян)
БИО Босилек (смлян)
Хималайска сол розова, едра
Хималайска сол розова, едра

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име