Салата от червено цвекло с орехи и козе сирене

0
731

В тази вкусна салата цвеклото е съчетано с козе сирене и рукола и овкусено с дресинг от винен оцет и зехтин. Има и орехи, които също са богат източник на полезни вещества, а и придават хрупкавост на салатата. Цвеклото е богато на имуностимулиращите витамин С, фибри и важни минерали като калий. Също така е уникален източник на бетаин, който предпазва клетките, протеините и ензимите от стреса на заобикалящата ги среда. Но е хубаво, тъй като цвеклото има високо съдържание и на захар, да се консумира умерено.

Рецептата е за 4 порции.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Поставете цвеклото в тенджера, налейте вода да го покрие, сложете сол. Нека водата заври на висока температура и варете около 20 мин. Когато цвеклото е готово и достатъчно охладено, за да се пипа с ръце, го обелете. Обелките трябва да се смъкват без особено усилие от ваша страна. Ако не се получава точно така, използвайте остър нож, за да го обелите напълно. Нарежете го на хапки.
  • В голяма купа смесете оцета със солта и пипера. Добавете зехтина и разбъркайте бавно, но продължително така, че съставките да се смесят добре. Сложете вътре парченцата цвекло и оставете да се мариноват за поне 15 мин. или най-добре за около 2 часа.
  • Загрейте фурната на 180°. Разстилете орехите върху хартия за печене и печете, докато станат златисти на цвят (около 8 мин.), като ги разбъркате веднъж. Охладете.
  • Добавете руколата и ескарола при цвеклото, разделете салатата на 4 порции и я сложете в отделни чинии. Поръсете с орехите и натрошеното козе сирене.

ЦВЕКЛОТО БОРИ ХРОНИЧНИТЕ БОЛЕСТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ВЪЗПАЛЕНИЯТА.

Когато възпалението стане прекомерно, вие сте изложени на риск от редица хронични болести, включително рак, сърдечно-съдови заболявания, ревматоиден артрит и много други болести, чиито нива в днешно време са плашещо високи. Начинът ви на хранене има ключова роля в това дали организмът ви ще пребори или ще увеличи възпалението. Тук на преден план излиза цвеклото. Както вече споменахме, то е безценен източник на бетаин, който предпазва клетките, протеините и ензимите от стреса на заобикалящата ги среда. Също така помага в борбата с възпаленията, защитава вътрешните органи и предпазва от много хронични заболявания.

Мощните фитонутриенти, които дават на цвеклото наситения пурпурен цвят, могат дори да отблъснат рака. Изследванията доказват, че екстракт от цвекло намалява мултиорганни туморни образувания при много животни, когато бива слаган във водата за пиене.

Ако пиете сок от цвекло, това понижава кръвното налягане. Едно проучване показва, че ако се пие по 1 чаша сок от цвекло на ден, това намалява систоличното кръвно налягане със средно 4-5 пункта.

Ползите очевидно идват от естествените нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в тялото ви. Той от своя страна спомага за отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвотока и понижавайки кръвното налягане.

ЦВЕКЛОТО ДОСТАВЯ ЦЕННИ ФИБРИ И ПОМАГА ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯТА.

Ако консумирате предимно преработена храна, организмът ви ще страда от недостиг на фибри и други важни хранителни вещества, необходими за нормалното му функциониране.

Цвеклото съдържа също фолиева киселина, важна за намаляване рисковете от дефекти при раждането. Беталин пигментите в него помагат за детоксикацията на тялото ви, за пречистване на кръвта и черния дроб.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ: ХЕМОГЛОБИНЪТ В ЦВЕКЛОТО В БЪДЕЩЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН КАТО ЗАМЕСТИТЕЛ НА КРЪВТА.

Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който транспортира кисорода в тялото ви. Може би си мислите, че този протеин е изцяло човешки, но всъщност се среща и в растения, включително и в цвеклото. Хемоглобинът в него е почти идентичен с човешкия. Има много видове хемоглобин в тялото ни – в кръвта, в мозъка, в тестисите при мъжете и др. Хемоглобинът в цвеклото има най-големи сходства с този в мозъка.

СТАВА ЛИ УРИНАТА ЧЕРВЕНА, КОГАТО СЕ КОНСУМИРА ЦВЕКЛО?

Възможно е, но дори да се случи, това не е опасно. По-скоро може да е белег за цялостно недобро здравословно състояние. Има по-голяма вероятност да се прояви при хора с дефицит или излишък на желязо. В такъв случай не е лошо да се консултирате с лекар.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ХУБАВОТО ЦВЕКЛО?

Търсете цвекло, малко на размер, с гладка кора и наситен цвят. Може да отрежете по-голямата част от листата, преди да го съхраните (в наелонов плик в хладилника), но оставете от тях 5-10 см. Запазете листата за по-късно, те също са пълни с полезни вещества. Оставяйки няколко см. от листата въхру цвеклото, го предпазвате от „кървене”. След като се сготви (може да се сготви на пара за около 15 мин. или да се изпече във фолио за около час), можете да го обелите с хавлиена кърпа.

Ако изберете достатъчно малко по размер цвекло, дори няма да има нужда да се бели. Добра идея е да слагате ръкавици, когато пипате цвекло, защото ръцете ви лесно могат да се боядисат в червено. Най-добре обаче разбира се е да консумирате цвеклото сурово. Може да го настържете в салата, в супа или да го сервирате просто като гарнитура – на всичко ще предаде вкус и цвят.

 

Nasheto_predlojenie

Орехови ядки
Орехови ядки
БИО зехтин екстра върджин
БИО зехтин екстра върджин
БИО оцет Balsamico Modena
БИО оцет Balsamico Modena

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име