Риба в чинията – за или против

0
38

Какво си представяш, когато чуеш думата плаж? Море, чадър, студена бира и прясно изпържена цаца? Или може би вкусни морски дарове след дълъг ден, прекаран в нищоправене? Някои от нас изпитват особено удоволствие от това да отидат в хубав морски ресторант и да си изберат прясна риба, която да им бъде приготвена на място. Освен гурме преживяване, рибата е и източник на важни нутриенти, особено омега-3 мастни киселини. Но нарастващ процент от хората избират изобщо да я изключат от менюто си, заради тежките метали, които потенциално се съдържат в нея. За или против редовното хапване на риба? Днес ще ти представим и двете гледни точки.

Ползите от редовната консумация на риба

Ще започнем от там, че според Световната здравна организация не ядем достатъчно риба. Колко често в семейството ти се консумират риба и морски дарове? Ако отговорът е 3 или повече пъти на седмица, значи няма за какво да се притесняваш. Тези случаи, за съжаление, са изключение, а както казахме в началото рибата е източник на важни омега-3 мастни киселини.

Те, от своя страна са полезни за:
• Доброто здраве на сърцето ти – според доклад на American medical researchers консумацията на риба между 1 и 3 пъти седмично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 50%. Това се дължи на способността на мастните киселини да предотвратяват кардиакална аритмия.

• Нормалните нивата на холестерола – омега 3-мастните киселини играят ключова роля в регулирането на ензимната активност, която завишава нивата на лошия холестерол. В допълнение, мастните киселини в рибата действат като антиатеросклероцити, които не позволяват на мастни депа да се наслагват от вътрешната страна на артериите.

• Ученето и запаметяването при подрастващите – изследване от American Journal of Clinical Nutrition показва, че децата, които редовно хапват риба имат по-високи резултати на тестове, които измерват способността им да запаметяват и усвояват нов материал.

Разбира се, има много хора, които с огромно желание биха включили риба в менюто си, но се притесняват, че тя може да е замърсена с тежки метали. Тези опасения са напълно оправдани. Ето какво сочат изследванията.

• Около 90% от рибата, която се предлага в търговските мрежи е внос и е пропътувала стотици километри, за да стигне до магазина.

• Зачестяват случаите, в които прясно уловена риба се замразява, изпраща се в друга държава, за да бъде обезкостена и филирана и се връща отново в изходната си точка (отново замразена). Така едно филе риба е замразявано и размразявано минимум два пъти, като в процеса са се загубили голяма част от полезните му качества.

• Около 25% от рибата, уловена в света се транспортира до специални фабрики, където се мели, вари, преобразува в прах и се използва като храна за други риби/добитък или като тор.

Това са само част от фактите, които предизвикват съмнение в качеството на рибата, до която имаме достъп. Съвсем отделен (но много съществен) остава въпросът по нейното отглеждане. Все по-малко от рибата в търговската мрежа е уловена. Повечето рибни деликатеси са продукт на ферми, чиито стандарти за качество съвсем не са високи. В това отношение сьомгата е рекордьор. Смята се, че месото от сьомга, отглеждана в развъдници е най-токсичната храна на света и съдържа едва 1/3 от омега мастните киселини, които има дивата риба. В допълнение, развъдниците често залагат на генно-модифицирани храни, пестициди и антибиотици. Така, продуктът, който достига до крайния потребител е не просто нискокачествен, но и опасен.

Какво можем да направим по въпроса?

Въпреки стряскащите статистики, има начин да добавим риба в менюто си без тя да е вредна за здравето ни. Най-лесният вариант е да заложим на риби, които са ниско в хранителната верига. Според експертите, колкото по-високо във веригата е даден вид, толкова по-замърсено е месото от него. Добър избор са:

• Аншоата
• Сардините
• Херингата
• Скумрията

Лесен начин да си набавим омега 3-мастни киселини е и маслото от крил. То се добива от ракообразни планктонни видове, които наподобяват миниатюрни скариди. В него освен важните мастни киселини се съдържа и холин, който е структурна единица на фосфолипидите и играе ключова роля в метаболизма на мазнините. Той подпомага дейността на черния дроб и периферната нервна система. Тъй като крил е най-голямата биомаса в световните океани, извличането на маслото е устойчиво в дългосрочен план.

Богато на омега мастни киселини е и маслото от ферментирал дроб на риба треска. То е познато в скандинавските държави от стотици години, а технологията по извличането му остава сравнително непроменена. Както маслото от крил, то има доказано положително действие върху сърдечната дейност, работата на черния дроб и функцията на нервната система.

Независимо дали ще избереш да включиш повече риба в менюто си, или ще заложиш на добавки, не забравяй да се храниш пълноценно и здравословно всеки ден.

Желаем ти здраве

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име